ΗΠΑ

«Βρώμικη» εκστρατεία της Άγκυρας στις ΗΠΑ: Τουρκικό λόμπι πιέζει για διατήρηση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο - Ανένδοτο το Κογκρέσο

Η Άγκυρα μέσω του τουρκικού λόμπι και μερίδα «φιλότουρκων» Γερουσιαστών θέλει πάση θυσία να ακυρώσει την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο, καθώς οι εντάσεις ΗΠΑ-Τουρκίας αυξάνονται, αναφέρει διεθνές ειδησιογραφικό πρακτορείο ειδήσεων.

Δεν είναι σαφές εάν οι Γερουσιαστές θα προχωρήσουν με έναν από τους τέσσερις νόμους περί κυρώσεων της Τουρκίας που εισήχθησαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά το Κογκρέσο είναι πολύ κοντά στην πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, δηλώνουν πηγές σε πρακτορείο ειδήσεων.

Η Τουρκία, η οποία εισέβαλε και κατέλαβε τη Βόρεια Κύπρο, ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια για να πείσει όσο πιο πολλούς Αμερικανούς Γερουσιαστές, να μην ψηφίσουν τον νόμο αυτόν που εμπεριέχεται στο ετήσιο νομοσχέδιο για την  άμυνα, ο οποίος, θα δώσει την δυνατότητα στις  κυπριακές ένοπλες δυνάμεις να αγοράσουν αμερικανικά όπλα.

«Η αμερικανική πολιτική σε μια προσπάθεια αποφυγής πρόκλησης κούρσας εξοπλισμού των δύο κοινοτήτων του νησιού ή των χωρών εγγυητών, αποφάσισε για τριάντα χρόνια να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Κύπρο για να αποφύγει απρόβλεπτες συνέπειες», έγραψε ο Πρέσβης της Τουρκίας Σερντάρ Κίλιτς σε ένα γράμμα προς τον πρόεδρο και τους Γερουσιαστές στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων: Adam Smith, D-Wash. και Mac Thornberry, R-Texas.

Οι επιστολές του Κίλιτς παρότρυναν τον Σμιθ και τον Θόρνμπερι να αποβάλουν την Κύπρο από το σχέδια νόμου που ετοίμαζαν. Τα γράμματα του επίμονου Τούρκου πρέσβη προωθήθηκαν από τις  εταιρείες lobbying, Venable και Capitol Counsel στο Κογκρέσο.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι από καιρό βασικός μας σύμμαχος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στις αναδυόμενες απειλές στην Ευρώπη, για αυτό το από 32ετίας εμπάργκο δεν αντανακλά στην δύναμη και τη σημασία αυτής της σχέσης», δήλωσε Αμερικανός Γερουσιαστής για την τροπολογία του νομοσχεδίου.

Η άποψη πολλών Γερουσιαστών για την Κύπρο αυξάνει θεματικά την πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν σύντομα το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, αλλάζοντας τις στρατιωτικές ισορροπίες στο νησί και αυτό οι Τούρκοι δεν το θέλουν με τίποτα.

Οι προσπάθειες του Κογκρέσου για άρση του εμπάργκο στην Κύπρο, ξεκίνησαν αρχικά με τον νόμο για την ασφάλεια και την εταιρική σχέση για την Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος εισήχθη από τον Γερουσιαστή Bob Menendez, που ανήκει στο δημοκρατικό κόμμα και είναι μέλος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας.

Η επιτροπή προώθησε το νομοσχέδιο τον Ιούνιο ως μια προσπάθεια για την εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ παράλληλα επιπλήττει την Τουρκία για τις προκλητικές της δραστηριότητες γεώτρησης φυσικού αερίου στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Και ενώ οι τουρκικές εταιρείες lobbying Venable και Capitol βοηθούν την Τουρκία να αλλάξει τα δεδομένα στο αμερικανικό Κογκρέσο, η Κύπρος και η Ελλάδα ασκούν πιέσεις σε πολλούς Γερουσιαστές και στελέχη που συμμετείχαν στην ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού.

Οι εταιρίες lobbying που ασχολούνται με προώθηση θεμάτων στα κέντρα εξουσίας στην Ουάσιγκτον, αποκαλύπτουν ότι η δικηγορική εταιρεία DLA Piper συναντήθηκε με τους Thornberry και Bilirakis για λογαριασμό της Ελλάδας στα τέλη του 2018. Η εταιρεία συναντήθηκε επίσης με στελέχη στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας νωρίτερα αυτό το έτος.

Οι Ελληνοκύπριοι έχουν επίσης στρατολογήσει τη δική τους ομάδα lobbying με το όνομα Prime Policy Group. Οι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων για τη Κύπρο συναντήθηκαν με στελέχη και τον Πρόεδρο της επιτροπής αμυντικών σχέσεων, με τον Γερουσιαστή Menendez και τον Πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, James Risch, R-Idaho, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Al Monitor.

Αυτό που εξάγουμε ως συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι το σύστημα εξουσίας στις ΗΠΑ είναι πολύ "δύσκολο" και πολύπλοκο και ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να ψηφιστούν τα ανάλογα νομοσχέδια. Όλες οι προβλέψεις όμως είναι υπέρ της Κύπρου και της Ελλάδος.   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ