Ελληνοτουρκικά

«Ώρα μηδέν» σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο: Σε επιφυλακή η Αθήνα για τους σχεδιασμούς της Άγκυρας στο Καστελόριζο - Θα κάνει το λάθος ο Ερντογάν;

Στα ύψη είναι η ένταση με την Τουρκία. Η Άγκυρα κλιμακώνει σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο με δύο όπλα στη φαρέτρα της. Από την μια οι μετανάστες και από την άλλη με τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή το δόγμα «Γαλάζια Πατρίδα» και να αποσπάσει εδάφη που ανήκουν στην Ελλάδα.

Εκτιμάται πως οι προκλήσεις θα κλιμακωθούν εκ νέου σε αέρα και θάλασσα, ενώ σοβαρή απειλή αποτελεί και το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο η Τουρκία χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της Ελλάδας.

Επαναφέρει ξανά η Άγκυρα την αμφισβήτηση για το δικαίωμα της Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο από την Ελλάδα και μάλιστα με έναν εκ των πιο επιθετικών τρόπων, που εμπεριέχει με σαφήνεια τις μόνιμες Τουρκικές αιτιάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τις παράνομες διεκδικήσεις στο Αρχιπέλαγος.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΑΘΗΝΑ

Με το βλέμμα καρφωμένο στο Καστελόριζο παραμένει η Αθήνα, παρά τον εμπλουτισμό της ατζέντας της Αγκυρας, η οποία, με στόχο την άσκηση περαιτέρω πιέσεων προς την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, απειλεί την Ευρώπη με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ ανοίγει ξανά και ζήτημα απόκτησης πυρηνικών κεφαλών.

Παρά το σύννεφο καπνού που δημιουργούν αυτές οι ρητορικές εξάρσεις, αλλά και την πραγματική ανησυχία που προκαλεί στην Αθήνα το ενδεχόμενο επανάληψης των προσφυγικών ροών στο επίπεδο του 2015, τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών παραμένουν σε επιφυλακή για τους σχεδιασμούς της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το δεύτερο ερευνητικό πλοίο των Τούρκων «Ορούτς Ρέις» παραμένει στον κόλπο της Αττάλειας και στην Αθήνα αναμένουν με ενδιαφέρον την επόμενη κίνηση της Αγκυρας, καθώς πλέον έχει σχεδόν τελειώσει και η φετινή, ιδιαίτερα προσοδοφόρα για την τουρκική οικονομία, τουριστική περίοδος, αναφέρει ο Β. Νέδος για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Με δεδομένες τις υφιστάμενες πληροφορίες περί επέκτασης των τουρκικών ερευνών και σε περιοχές ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή και στα νότια του Καστελόριζου, η Αθήνα ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.

Ταυτόχρονα, σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης προχωρά η Άγκυρα, αψηφώντας τα προειδοποιητικά μηνύματα των Βρυξελλών και επιλέγοντας μια πολιτική απομόνωσης.

Σε νέο του παραλήρημα, αυτή τη φορά από την τουρκική πόλη Μαλάτεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε και πάλι ότι θα αφήσει ελεύθερους του μετανάστες να κατακλύσουν την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα μίλησε για 5,5 εκατομμύρια κόσμο που διαμένει στην Τουρκία.

Σε ομιλία του, το Σάββατο, στην επαρχία Εσκίσεχιρ ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε:

«Ξεκαθαρίσαμε στην Ευρώπη πως ή θα μοιραστούν το βάρος ή θα ανοίξουμε τις πύλες μας, διότι εμείς δαπανήσαμε 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η Τουρκία πώς θα αντέξει στο βάρος των τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων;

«Μη μας παρεξηγήσουν… Ή θα γίνει αυτό που λέμε, ή δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ανοίξουμε τις πύλες μας, ας το σκεφτούν λίγο και εκείνοι».

«Εμείς ήδη 350.000 πρόσφυγες τους εγκαταστήσαμε στη ζώνη ασφαλείας, σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη ζώνη ασφαλείας» πρόσθεσε ο Ερντογάν για τη «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία.

Όλα δείχνουν με λίγα λόγια πως οι μήνες που ακολουθούν θα είναι καυτοί!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ