Οπλικά συστήματα

Περιπλέκεται η κατάσταση: «Παγώνουν» οι συζητήσεις για τα Su-57, καθυστέρηση με την ενεργοποίηση των «τουρκικών» S-400 - Τι ανησυχεί την Μόσχα

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας

Τεράστιο υπόγειο παιχνίδι φαίνεται ότι διαδραματίζεται με τους «τουρκικούς» S-400, αλλά και την πιθανότητα αγοράς μαχητικών 5ης γενιάς Su-57 από την Άγκυρα, με τα "απόνερα" να είναι πολλά και όλα προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν σύμφωνα με πηγές τους, ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί πραγματικά να πουλήσει στην Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς Su-57, συνεπώς δεν υπήρξαν και ούτε πρόκειται να υπάρξουν ενεργές διαπραγματεύσεις σχετικά με τη σύναψη σύμβασης για την αγορά αυτών των αεροσκαφών.

«Τα προφανή μειονεκτήματα περιλαμβάνουν το γεγονός ότι η Τουρκία δεν σκέφτεται καν να αποχωρήσει από το  ΝΑΤΟ. Δηλαδή, η συνύπαρξη πυραύλων S-400 και αεροσκαφών Su-35 και Su-57, αποτελούν πραγματικά ένα εντελώς  φανταστικό «σενάριο» στο οπλοστάσιο μιας χώρας εχθρού που ανήκει στη Βόρειο Ατλαντική Συμμαχία. Η πώληση τέτοιων στρατηγικών και σύγχρονων τύπων όπλων είναι πάντα ένα πολιτικό βήμα, υποδεικνύοντας τις φιλικές σχέσεις μεταξύ χωρών. Όσον αφορά την Τουρκία όμως, η οποία είναι μέρος του ΝΑΤΟ, αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί ποτέ. Δεν ξεχνάμε ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια, οι Τούρκοι κατέρριψαν ένα αεροσκάφος Su-24, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν Ρώσοι αξιωματικοί», σημειώνουν Ρώσοι ειδικοί.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ερντογάν πολύ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα  αποχωρήσει από την συμμαχία, χαλώντας προφανώς τα σχέδια Πούτιν για την  Άγκυρα. 

Επιπλέον, υπήρξαν όντως πληροφορίες  ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-35s και  Su-30s, για τα οποία έδειξε πρόσφατα μεγάλο ενδιαφέρον.

Επί του παρόντος, οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ως πολύ μικρή έως ελάχιστη  την πιθανότητα συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας σχετικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Su-57, αλλά και άλλων αεροσκαφών .

Μεγάλες καθυστερήσεις με την ενεργοποίηση των «τουρκικών»  πυραύλων S-400 προκαλεί πονοκέφαλο στην Μόσχα

Παρά το γεγονός ότι η αρχική ενεργοποίηση των τουρκικών πλέων συστημάτων αεράμυνας S-400 Triumph σχεδιάστηκε για τα τέλη του 2019, αργότερα αυτή η ημερομηνία μεταφέρθηκε για την άνοιξη του 2020, ωστόσο εμφανίστηκαν νέες ημερομηνίες και πληροφορίες που λένε ότι  αυτό δεν θα συμβεί πριν από τα τέλη του 2020.

Ο ακριβής λόγος για τη μετατόπιση του χρονοδιαγράμματος ενεργοποίησης των S-400 στην Τουρκία δεν είναι γνωστός, αλλά πολλοί ειδικοί σε Ρωσία και ΗΠΑ πραγματικά απορούν, υπονοώντας παράλληλα ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται  ένα ακόμη ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν με τον Τραμπ.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι στην πραγματικότητα η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων αεράμυνας στην Τουρκία απαιτεί λίγους μόνο μήνες και ότι η εκπαίδευση των Τούρκων αξιωματικών δεν πρόκειται να υπερβεί τους έξι μήνες.

«Είναι μάλλον πολύ περίεργο ότι χρειάζονται οι Τούρκοι σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο για να θέσουν σε επιχειρησιακή λειτουργία τους  πυραύλους S-400. Η πλήρης ανάπτυξη αυτών των συστημάτων αεράμυνας διαρκεί το πολύ 1-2 μήνες και συνεπώς οι συνεχείς αναβολές προκαλούν ανησυχία στην Μόσχα», σημειώνουν οι ειδικοί.

Επιπλέον, οι τουρκικοί  πύραυλοι  S-400 δεν θα είναι εξοπλισμένοι με αντιαεροπορικούς κατευθυνόμενους πυραύλους  μεγάλου βεληνεκούς 40N6, η ακτίνα δράσης των οποίων φτάνει τα 380 χιλιόμετρα.

Οι ίδιες πηγές μας μιλούν ουσιαστικά για ένα ακόμη παιχνίδι του Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την ενεργοποίηση των ρωσικών πυραύλων και καλά κάνει για τα δικά του συμφέροντα, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για τους Ρώσους, της «διαρροής» ευαίσθητης υψηλής τεχνολογίας στην Δύση.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ