Απόψεις

Οι πολίτες πρέπει να μάθουν τι συνέβη το 2015

Τα capital controls από σήμερα το πρωί -ύστερα από 1.526 ημέρες- αποτελούν παρελθόν. Η ζημιά που υπέστησαν τόσο η οικονομία της χώρας όσο και οι πολίτες από όσα συνέβησαν εκείνο το τραγικό καλοκαίρι του 2015 είναι ανυπολόγιστη. Και πάντοτε θα αποτελεί σημείο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Προστέθηκε ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ του παραλογισμού που επικρατούσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χάρη Καρανίκα, τον Φεβρουάριο η Τράπεζα της Ελλάδος συνέταξε και παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ένα ενημερωτικό σημείωμα δεκάδων σελίδων που αφορούσαν την επιβολή capital controls.

ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο -τις οποίες προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ- έως τον Ιούνιο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις είχαν «σηκώσει» περισσότερα από 45 δισεκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκείνης της εποχής γνώριζαν πως η χώρα βάδιζε προς τον γκρεμό του Grexit, ενώ εκείνοι διαλαλούσαν τα περί… περήφανης διαπραγμάτευσης. Το «έγκλημα» που συνέβη το καλοκαίρι του 2015, ακόμα κι αν δεν ήταν προμελετημένο, είχε τουλάχιστον προαναγγελθεί!

ΚΙ όμως, ενώ γνώριζαν τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα της κατάστασης δεν επιχείρησαν να αλλάξουν την τροχιά στην οποία είχαν βάλει τη χώρα. Αντιθέτως, τόσο με την τακτική τους στα Eurogroup και στις Συνόδους Κορυφής όσο και με τις δημόσιες δηλώσεις τους επέμεναν στο chicken game με τους δανειστές, επέμεναν στο να παίζουν το μέλλον της Ελλάδας στον τζόγο.

ΒΑΣΙΚΗ διαπραγματευτική γραμμή ήταν το να «εκβιάσουν» τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο με τις συνέπειες που θα είχε για ολόκληρη την ευρωζώνη το Grexit. Ο Αλέξης Τσίπρας από το Κρεμλίνο, στο πλάι του Πούτιν, μιλούσε για «νέα απάνεμα λιμάνια» που μπορεί να βρει η χώρα. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ισχυριζόταν πως το χρέος μπορεί να αποπληρωθεί με… αέρα. Και ο Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με μια ομάδα ειδικών στο υπουργείο Οικονομικών δημιουργούσαν το περιβόητο «plan X», που περιλάμβανε την έκδοση IOUs -ως παράλληλο νόμισμα- τα οποία θα χρησιμοποιούνταν μέχρι τη στιγμή που η Ελλάδα θα επέστρεφε και επίσημα στην απίστευτα υποτιμημένη δραχμή.

ΠΟΙΑ είναι η βαριά αλήθεια που κρύβεται πίσω από όλα όσα έγιναν εκείνο το εξάμηνο; Ηταν απλά μια προσχεδιασμένη κορύφωση της κρίσης και του δράματος που επέτρεψε στον Αλέξη Τσίπρα να έχει το τέλειο άλλοθι για να κάνει την κωλοτούμπα και να υπογράψει το τρίτο και αχρείαστο Μνημόνιο; Ή πραγματικά επιθυμούσαν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, αλλά στο τέλος φοβήθηκαν ότι η επερχόμενη καταστροφή και το χάος στο οποίο θα βυθιζόταν η Ελλάδα θα τους ανάγκαζε να εγκαταλείψουν το Μαξίμου με… ελικόπτερα αλά Αργεντινή;

ΟΙ πολίτες πρέπει να μάθουν τι ακριβώς συνέβη. Και για να γίνει αυτό υπάρχει μόνον ένας τρόπος. Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ολοι οι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου πρέπει να κληθούν να απαντήσουν στα αναπάντητα ερωτήματα. Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη απάτη εις βάρος των πολιτών. Ποτέ η χώρα δεν κινδύνευσε να υποστεί τέτοια ανεπανόρθωτη καταστροφή. Και τώρα, βλέποντας το χάος του Brexit -στο οποίο βυθίζεται η ισχυρή και μη χρεοκοπημένη Βρετανία- μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα είχε συμβεί στην Ελλάδα.

Πηγή: eleftherostypos.gr (Γιάννης Τσαπρούνης)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...