Αρχείο

Νέα ρωσοτουρκική κρίση σε εξέλιξη: Ο Ερντογάν "φλερτάρει" με Τραμπ για αγορά πυραύλων Patriot - Οργή & δυσαρέσκεια στη Μόσχα

Τι παιχνίδι παίζει άραγε ο Τούρκος ηγέτης με την ενεργοποίηση σχεδίου αγοράς πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ, ενώ φέρεται να είχε διαμηνύσει στην Ρωσία ότι θα αγόραζε και νέα παρτίδα πυραύλων S-400, έχοντας σαφώς εξοργίσει τους Ρώσους για τα «παιχνίδια του» και στο συριακιό έδαφος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο Reuters ότι συζήτησε την αγορά αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot με τον Αμερικανό ομόλογό του Ν.Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία πριν από δύο εβδομάδες, και ότι θα συνέχιζε αυτές τις συνομιλίες όταν θα τον ξανασυναντούσε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. δήλωσε στο CNN τον περασμένο μήνα ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε αποσύρει επισήμως την προσφορά της στην Τουρκία για τους πυραύλους Patriot, αφού η Τουρκία άρχισε να παραλαμβάνει τον Ιούλιο ρωσικά συστήματα S-400.

«Είπα ότι δεν έχει σημασία το πακέτο, S-400 πήραμε, τώρα μπορούμε να αγοράσουμε από εσάς ένα ορισμένο αριθμό Patriot;», δήλωσε ο Ερντογάν στο Reuters για την  συνομιλία του με τον Τραμπ.

«Είπα ότι πρέπει να δούμε τους όρους, ώστε αυτοί να ταιριάζουν με τους S-400», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «αναφερόταν στη δυνατότητα κοινής παραγωγής και ευνοϊκών όρων δανεισμού».

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι με τον Αμερικανό πρόεδρο θα συζητήσουν το ζήτημα με κάθε λεπτομέρεια, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την επόμενη εβδομάδα.

Δυσαρεστημένοι οι Ρώσοι με την απόφαση Ερντογάν

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει προσωπικά ενώπιον του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 Triumph της Ρωσίας, είναι τα καλύτερα συστήματα αεροπορικής άμυνας και πυραυλικής άμυνας παγκοσμίως, έγινε τελικά γνωστό ότι η Τουρκία προτίθεται να αρνηθεί περαιτέρω αγορές αυτών των συστημάτων, επιλέγοντας τα συστήματα Patriot ως αντικατάστασή τους, αναφέρει Ρώσος δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη δώσει καταφατική απάντηση στον Τούρκο ηγέτη, σχετικά με την απόκτηση συστημάτων Patriot, με όλες τις λεπτομέρειες της σύμβασης να υποβάλλονται στο υψηλότερο επίπεδο στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

Στην πραγματικότητα, όμως η Τουρκία αρνήθηκε να συνάψει μια δεύτερη σύμβαση με τη Ρωσία για την απόκτηση των συστημάτων S-400, ωστόσο, επιπλέον τίθενται πολλά ερωτήματα και για την αγορά ρωσικών μαχητικών μαχητών, ειδικότερα, για τα αεροσκάφη Su-57 και Su-35, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Άγκυρα όπως φαίνεται, αποφάσισε να αγοράσει ακριβότερα αμερικανικά συστήματα άμυνας/πυραυλικής άμυνας, ωστόσο, οι Ρώσοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην μεγάλη πίεση από την Ουάσινγκτον.

Αν συνέχιζε να αρνιόνταν η Άγκυρα αμερικανικά όπλα, το υπουργείο οικονομικών των Η.Π.Α. θα επέβαλε μεγάλο πρόστιμο στην τράπεζα Halkbank για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. Όταν δημοσιογράφος του Reuters ρώτησε τον Ερντογάν εάν θα ζητήσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποφύγει τις κυρώσεις η Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν ένα τέτοιο «λάθος», επικαλούμενος «ένα διαφορετικό είδος εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο ανδρών.

Όλα αυτά αποτελούν επικίνδυνες ενδείξεις ότι Ερντογάν και Τραμπ κάνουν κάθε είδους παζάρια αυτό το διάστημα και εκεί ανάμεσα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ως ζήτημα την τουρκική ΑΟΖ σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, για αυτό ως ελληνισμός ας έχουμε τα μάτια μας ορθάνοικτα αυτήν την φορά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές