Οικονομία

Κτηματολόγιο: Επτά ρυθμίσεις "ανάσα" για τους ιδιοκτήτες

Το Κτηματολόγιο αποτελεί «πονοκέφαλο» για πολλούς πολίτες μιας και οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, και ο υφυπουργός, Δ. Οικονόμου συναντήθηκαν με μέλη του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), για να συζητήσουν για το Κτηματολόγιο.

Εκ μέρους της ΠΟΜΙΔΑ κατατέθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων των ιδιοκτητών ακινήτων σε σχέση με το Κτηματολόγιο, όπως οι προθεσμίες δήλωσης δικαιωμάτων, τα εκτός σχεδίου ακίνητα και η κατοχύρωση δικαιωμάτων επί μέρους κατηγοριών ιδιοκτητών.

Οι επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισαν να βάλουν στο τραπέζι τις 7 προτάσεις - ανάσα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι 7 προτάσεις

Οι επτά προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ, που συμφώνησε το ΥΠΕΝ να εξετάσει, όπως αναφέρονται στο σχετικό υπόμνημα που κατατέθηκε προς τους κκ Χατζηδάκη και Οικονόμου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» είναι οι εξής:

Άμεση νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, με ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα επ΄αυτών αν οι ιδιώτες τα νέμονται καλόπιστα επί δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και με παρόμοιες προϋποθέσεις, με αυτές που θέτει το άρθρο 4 του ν. 3127/2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα.

Ειδικότερα άμεση επίλυση του προβλήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων και των πρόσφατα δασωθέντων αγρών. Τουλάχιστον 3,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων νόμιμων ιδιωτικών εκτάσεων που καλύπτονται με φρύγανα, ή και με βράχια, κυρίως στα νησιά, απειλούνται με αρπαγή και δήμευση μέσω κτηματολογίου και δασικών χαρτών!

Περιέλευση των αδήλωτων και αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων στους ΟΤΑ, κατά τροποποίηση του άρθρου 9 του Ν. 2664/1998, και όχι στο Δημόσιο. Οι Δήμοι ξέρουν, μπορούν και θα αξιοποιήσουν τα αστικά ακίνητα για δημιουργία «κοινωνικής κατοικίας» και τα αγροτικά για αποκατάσταση ακτημόνων αγροτών, σε αντίθεση με το Δημόσιο το οποίο αδυνατεί πλήρως να τα αξιοποιήσει, πλην της περιέλευσής τους στο Υπερταμείο!

Απαλλαγή των αγροτών για τα επιπλέον των δύο δικαιωμάτων επί αγροτικών ακινήτων στην ίδια εταιρία κτηματογράφησης, και όχι ανά προκαποδιστριακό δήμο, όπως έχει παράνομα ερμηνευθεί η σχετική διάταξη!

Ενιαία παράταση όλων των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων σε όλα τα γραφεία κτηματογράφησης μέχρι την 31.12.2019, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν σαφώς τη λήξη τους.

Παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας τουλάχιστον από την έναρξη της κτηματογράφησης, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Α.Κ. που προβλέπει απώλεια κυριότητας λόγω 20ετούς «έκτακτης χρησικτησίας». Άμεση διαγραφή της αχρείαστης φράσης «…εάν δεν είχε λήξει η ίδια ή οι παρατάσεις της μέχρι τις 30.11.2018», στη τελευταία ρύθμιση, η οποία εξαιρεί αδίκως, 35 Δήμους και περιοχές της χώρας από τη γενική τελευταία παράταση.

Άμεση διεξαγωγή ενημερωτικής καμπάνιας σε εθνικό επίπεδο, μέσω Τύπου, τηλεόρασης, ραδιοφώνου & διαδικτύου, για την ανάγκη και τη διαδικασία δήλωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης