Κυβέρνηση

«Κλείδωσε» η ώρα της συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ, τετ α τετ με τον Ράμα είχε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα έχει σειρά επαφών με πολλούς ηγέτες.

Στις 6.30 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης την Τρίτη (1.30 π.μ. ώρα Ελλάδας, ξημερώματα Τετάρτης) πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη.

Σειρά επαφών για τον πρωθυπουργό

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σειρά συναντήσεων και με άλλους αρχηγούς κρατών, όπως τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ζόραν Ζάεφ. Ήδη συναντήθηκε με τον ομόλογό της Αλβανίας Έντι Ράμα και τον πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε Μαρκέζ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Κολομβίας δήλωσε πως έχει περάσει αρκετούς μήνες στη χώρα μας και σημείωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο πολιτισμός, η κουλτούρα και η εμπειρία του στην Ελλάδα τον επηρέασαν πολύ στη διαδρομή του.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Κολομβίας. Επίσης, συζητήθηκαν η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, πρώτα από την Κολομβία στην Ελλάδα και στη συνέχεια από την Κολομβία στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων συνεργασίας στη ναυτιλία την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον κ. Ράμα, επί τάπητος τέθηκαν οι συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική χώρα, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, ενώ μέσα στην ημέρα θα έχει συναντήσεις με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το «παρών» στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council και στην εκδήλωση της Goldman Sachs. Πέρα από τους κ. Τραμπ και Ζάεφ, θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, την πρόεδρο της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι και τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

Την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στο Global Business Forum του Bloomberg, στο επίσημο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ουίλμπορ Ρος, και θα απευθύνει ομιλία σε Έλληνες στην Αστορία. Την ίδια ημέρα, θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations. Επίσης, θα έχει διμερή συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και παράγοντες της Ομογένειας, αλλά και εβραϊκών οργανώσεων.

Τέλος, την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ