Κόσμος

«Χοντρό» επεισόδιο ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία: Ρωσικοί S-400 έτρεψαν σε φυγή αμερικανικό P-8A στην Ταρτούς - «Κλειδώνει» το συριακό FIR

Άκρως σοβαρό περιστατικό φέρεται να είχαμε σήμερα το πρωί, όταν αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου Boeing P-8A Poseidon, το οποίο διεξήγαγε αποστολή συλλογής πληροφοριών στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου προς τις συριακές ακτές, άλλαξε απότομα πορεία και δεν πλησίασε καν τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, διότι εισήλθε (σύμφωνα με τους Ρώσους) σε περιοχή εκτόξευσης πυραύλων από σύστημα S-400.

Συγκεκριμένα, ρωσικό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι σήμανε συναγερμός στην ρωσική ναυτική βάση στην Ταρτούς όταν αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος εισήλθε σε περιοχή διεξαγωγής ρωσικής άσκησης αεράμυνας με συστήματα S-400, προκαλώντας «παρέμβαση» από την ρωσική βάση, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διακόψει απότομα την αποστολή του.

Σύμφωνα με Ρώσους πάντα ειδικούς, πριν από λίγες ώρες κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, εντοπίστηκε ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος Boeing P-8A Poseidon. Οι δημοσιογράφοι του ρωσικού πρακτορείου επιβεβαίωσαν ότι το αεροσκάφος αναγκάστηκε να αλλάξει απότομα πορεία και να κατευθυνθεί προς το κεντρικό τμήμα της Μεσογείου.

Οι ίδιες πηγές (το μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη) «ανέφεραν εκτόξευση ρωσικών πυραύλων στα ανοικτά των ακτών του Λιβάνου και της Συρίας από ρωσικά συστήματα S-400 που διεξήγαγαν άσκηση αεράμυνας.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι ο Ρώσος διοικητής φέρεται να έστειλε σαφή προειδοποίηση στο πλήρωμα του αμερικανικού αεροσκάφους, ότι αυτό εισήλθε σε  περιοχή εκτέλεσης βολών με ρωσικούς πυραύλους και ως εκ τούτου η Ρωσία παραιτείται από την ευθύνη της ασφάλειας του αεροσκάφους του αμερικανικού ναυτικού.

Ότι και να έλαβε χώρα πάντως, το σίγουρο είναι ότι το αμερικανικό P-8A, άλλαξε αμέσως πορεία και κινήθηκε προς το κεντρικό τμήμα της Μεσογείου.

Αυτό που δεν αναφέρει πάντως η ρωσική πλευρά και είναι κομβικό, αφορά την αναγγελία ή όχι της διεξαγωγής της ρωσικής άσκησης βολής α/α πυραύλων, ή εάν αυτή αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά.

Σύμφωνα με άρθρο μας, η ρωσική στάση αποτελεί απόρροια της απόφασης Πούτιν να «κλειδώσει» τον συριακό εναέριο χώρο σε όλους ανεξαιρέτως.

«Η Ρωσία πρόσφατα παρεμπόδισε αρκετές ισραηλινές επιθέσεις με την αποστολή μαχητικών της, τα οποία απείλησαν δια της ανοικτής ακροάσεως του ασυρμάτου, τους Ισραηλινούς πιλότους ότι θα τους κατεβάσουν σε χρόνο μηδέν αν δεν γυρίσουν πίσω», τόνισαν ρωσικές πηγές πριν δύο ημέρες.

Ισραηλινές πηγές που μίλησαν με την εφημερίδα Jerusalem post ισχυρίζονται ότι οι πρόσφατες ισραηλινές  επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία, έκαναν τους Ρώσους να νιώθουν τρομερά αμήχανα στα μάτια των συμμάχων τους στην περιοχή, δηλαδή την Συρία, το Ιράν και τις πολιτοφυλακές που τις υποστήριζαν.

Ο Ρώσος ηγέτης  έχει δηλώσει επίσης ότι, αν κάποιος τον εξαπατήσει σε σχέση με τη Συρία και τον Λίβανο, δεν θα τον αφήσει χωρίς απάντηση.

Όλα λοιπόν μας δείχνουν μια τρομερή αλλαγή της Μόσχας στην περιοχή, ειδικά μετά την συνάντηση Πούτιν-Ρουχανί-Ερντογάν, με το Κρεμλίνο να δηλώνει ουσιαστικά ότι η Συρία αποτελεί περιοχή ρωσικής επιρροής, παρά την έντονη παρουσία Αμερικανών στα Βόρεια της χώρας, ενώ εκτιμήσεις ειδικών φέρουν την όλη κατάσταση να ξεδιαλύνεται πολύ σύντομα.   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...