Κόσμος

«Βόμβα» Τσελέντη: «Μην επισκεφτείτε την Βασιλεύουσα» - «Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες»


Να μην επισκεφτούν την Κωνσταντινούπολη μετά τον σημερινό σεισμό, συμβουλεύει τους φίλους του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook εύχεται «να μη συνεχίσει να ενεργοποιείται άλλο το δυτικό τμήμα του ρήγματος της Β. Ανατολίας», σημειώνοντας με νόημα ότι «εγώ πάντως απέτρεψα φίλους μου να επισκεφθούν τη Βασιλεύουσα για τους επόμενους μήνες».

Για να συμπληρώσει λίγο αργότερα: «Ελπίζω να μη μου τη πέσουν ότι τους χαλάω το τουρισμό ας φρόντιζαν να μην έχει αυτό το αντισεισμικό χάλι η Βασιλεύουσα»

https://www.facebook.com/Prof.Akis.Tselentis/posts/2471617786237696&width=500
Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της Πέμπτης προκάλεσε ζημιές σε αρκετά σημεία της πόλης.  

Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ, τα τείχη της Πόλης, τα οποία είχαν κατασκευαστεί επί Βυζαντίου, έχουν υποστεί ζημιές μετά τον μεγάλο σεισμό που έλαβε χώρα πριν λίγο.

Mάλιστα Τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρουν πως περιμένουν μεγαλύτερο σεισμό κάτι που προκαλεί ανησυχία στους γείτονες!

Ο σεισμός που σύμφωνα με μαρτυρίες είχε διάρκεια πάνω από 15 δευτερόλεπτα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην πόλη των εκατομμυρίων κατοίκων με πολλούς να έχουν βγει στους δρόμους πανικόβλητοι.

Μιναρές σε τζαμί κατέρρευσε από την σεισμική δόνηση και οι αρχές «έκλεισαν» προληπτικά το συγκεκριμένο τετράγωνο.

Εκτός από τον μιναρέ ζημιές καταγράφηκαν και στη δεύτερη γέφυρα του Βοσπόρου, του «Μωάμεθ του Πορθητή». 

Από τα 5,8 Ρίχτερ άνοιξε το τσιμέντο βγήκαν στην επιφάνεια καλώδια και υλικά που μπορούν να καταστούν επικίνδυνα για τους περαστικούς.

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά σε ένα σημαντικό ρήγμα και ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τον «Big One», τον μεγάλο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σ’ αυτή τη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα όπως άλλωστε έγραψε και το Twitter ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Εκκενώθηκαν τα σχολεία

Ο δήμαρχος Κων/λης Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές.

Ωστόσο αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους να γυρίσουν όλοι οι μαθητές στα σπίτια τους, καθώς από το σεισμό που κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα προκλήθηκε πανικούς.

Λέκκας: Κομβικό το σημείο του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος μίλησε στο One Channel, «ο χώρος που έγινε είναι ένας χώρος κομβικός γιατί έχουμε να κάνουμε με το ρήγμα της Ανατολίας και με τις προγενέστερες μεγάλες δονήσεις οι οποίες εκδηλώθηκαν το 1999 στο Ιζμίτ».

Όπως είπε, το ρήγμα της Ανατολίας είναι ένα ρήγμα το οποίο δραστηριοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το ανατολικό μέρος της Τουρκίας έως το δυτικό. Το 1999 είχε σπάσει το τμήμα το οποίο είναι στο Ιζμίτ και περιμένουμε βεβαίως να σπάσει το τμήμα που είναι κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα δε με τον κ. Λέκκα, αυτός δεν είναι ο ισχυρότερος σεισμός που μπορεί να δώσει το ρήγμα. «Μπορεί να δώσει μέχρι 7 βαθμούς» είπε.

Το επικίνδυνο ρήγμα

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά σε ένα σημαντικό ρήγμα και ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τον «Big One», τον μεγάλο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σ’ αυτή τη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το 1999 σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε την πόλη Ιζμίτ, 90 χλμ. νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...