Εκκλησία

Πέφτουν οι μάσκες! Η ουκρανική εκκλησία ενώνει Φανάρι-Βατικανό - Τι δήλωσε ο Επιφάνιος - Αύριο στην Ρώμη ο Βαρθολομαίος

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε προειδοποιήσει από τον Γενάρη πως το κόλπο γκρόσο για την ταφόπλακα στην Ορθοδοξία θα έλθει από την νέα ουκρανική εκκλησία που θα “ενώσει” Φανάρι-Βατικανό.

Τώρα έρχεται και η επιβεβαίωση από τα πλέον επίσημη χείλη αυτά του επικεφαλής της νέας εκκλησίας Επιφάνιου ο οποίος τόνισε πως το κλειδί για την ένωση των OCU και του UGCC (Ουνίτες) βρίσκεται στη Ρώμη και στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Ιανουάριο ήταν ο Αρχιεπίσκοπος των Ουνιτών στην Ουκρανία Svyatoslav Shevchuk που δήλωνε ότι είναι απαραίτητο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της αρχικής ενότητας των καθολικών και ορθόδοξων «κλάδων» της Εκκλησίας του Κιέβου.

Ο Επιφάνιος, λοιπόν, σε μια συνάντηση με σπουδαστές στο Lviv δήλωσε συγκεκριμένα πως το OCU (νέα ουκρανική εκκλησία) και το UGCC (Ουνίτες) κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, και οι δύο εδρεύουν σε πατριωτική βάση, αλλά το κλειδί για την ενοποίησή τους δεν βρίσκεται στην Ουκρανία.

Είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε ένα κοινό έδαφος, το οποίο στο μέλλον μπορεί να αναπτυχθεί σε καλή συνεργασία, για την οποία η OCU και η UGCC σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα είδος οδικού χάρτη ανέφερε ο επικεφαλής της OCU σε φοιτητές και καθηγητές του Εθνικού Πανεπιστημίου "Lviv Polytechnic" στις 12 Σεπτεμβρίου.

«Εμείς, ως ενιαία αναγνωρισμένη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, θέλουμε στο μέλλον να έχουμε καλές, θερμές και φιλικές σχέσεις με την Ουκρανική Ελληνική Καθολική Εκκλησία», υπογράμμισε και συνέχισε: "Στην πραγματικότητα, βλέπουμε ότι κινούμαστε προς τη μία κατεύθυνση, όλοι θέλουμε να δούμε ένα επιτυχημένο, αναπόσπαστο, ανεξάρτητο ουκρανικό κράτος. Η Εκκλησία μας βρίσκεται σε πατριωτική βάση, καθώς και η Ελληνική Καθολική Εκκλησία ».

Υπενθύμισε ότι επανειλημμένα συναντήθηκε με τον επικεφαλής του UGCC Sviatoslav Shevchuk και συζήτησε τη μελλοντική συνεργασία μαζί του, διότι, κατά την άποψή του, ήταν απαραίτητο να «αναζητήσουμε κοινό έδαφος που μας ενώνει και δεν μας χωρίζει».

Ταυτόχρονα, ο Επιφάνιος επισήμανε ότι ήταν πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μια συγκεκριμένη ένωση, αλλά ήταν πολύ ευχαριστημένος με το πόσο θετικά το UGCC εξέλαβε την απονομή του Τόμου αυτοκεφαλίας στην OCU.

"Αυτό δείχνει ότι όλοι στην Ουκρανία θέλουμε να είμαστε ενωμένοι ως έθνος, θέλουμε να κάνουμε καλό μαζί, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι μια ισχυρή πολιτεία της Ουκρανίας", εξήγησε. "Εξάλλου, βλέπουμε από την πλευρά του βόρειου γείτονα μας ότι επιδιώκει να μας χωρίσει από το εσωτερικό. Είδε ότι ήταν αδύνατο να μας υποδουλώσει φυσικά και με όπλα επειδή ο ουκρανικός λαός έδειξε ότι ήταν πνευματικά ισχυρός. Και αν είμαστε πνευματικά ισχυροί, τότε κανένα όπλο δεν μπορεί να μας υποδουλώσει και να μας καταστρέψει. Ως εκ τούτου, υπάρχουν προσπάθειες εκ μέρους του επιτιθέμενου να μας διασπάσει από το εσωτερικό και ειδικά με θρησκευτικούς λόγους. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι στο μέλλον, οι καλές και θερμές σχέσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται μεταξύ των Εκκλησιών μας ».

Τόνισε επίσης ότι το κλειδί για την ενοποίηση της OCU και του UGCC δεν είναι στην Ουκρανία, αλλά στη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη.

"Εξάλλου, εκεί γίνεται η οικουμενική κοινωνία. Ως εκ τούτου, στο μέλλον οι σχέσεις μας εδώ στην Ουκρανία θα εξαρτηθούν από αυτό. Αλλά αυτές οι σχέσεις είναι καλές και πιστεύω ότι στο μέλλον μόνο θα βελτιωθούν", κατέληξε ο επικεφαλής της OCU.

Νωρίτερα ο Επιφάνιος είχε δηλώσει ότι η ενοποίηση του OCU και της «πατριωτικής εκκλησίας» του UGCC είναι «θεωρητικά δυνατή στο μέλλον». Σύμφωνα με τον ίδιο, "πολλοί αναζητούν και λένε ότι αυτές οι εκκλησίες πρέπει να ενωθούν στο μέλλον, αλλά γι 'αυτό πρέπει να έρθουμε σε διάλογο".

Υπενθυμίζεται πως Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μεταβαίνει αύριο στην Ρώμη, όπου θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο για το ζήτημα και την σχέση του Κανονικού Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών με τον Οικουμενικό Διάλογο, που θα πραγματοποιηθεί στην Ρώμη, από 16-20 Σεπτεμβρίου, με την παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ