Πολιτική

FT: Η Θάνου προωθούσε την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ- Η απομάκρυνσή της το "πρώτο πολιτικό τεστ" του Μητσοτάκη

Διεθνείς διαστάσεις έχει πάρει πλέον η υπόθεση της Βασιλικής Θάνου και της πολιτικής διαμάχης για την απομάκρυνσή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού λόγω έκαναν γι' αυτή και οι Financial Times.

Οι Financial Times χαρακτηρίζουν τη σχετική διάταξη του διυπουργικού νομοσχεδίου που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της κ. Θάνου ως το «πρώτο πολιτικό τεστ» που αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «με την απόφαση να αντικαταστήσει την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρότι δεν έχει κατηγορηθεί για παράπτωμα».

Διαμαρτυρία για παρεμβάσεις της Θάνου

Ομως, οι Financial Times φιλοξενούν δικαστικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, «η Βασιλική Θάνου προωθούσε ενεργά την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για εμπλοκή πολιτικών αντιπάλων σε φερόμενα σκάνδαλα διαφθοράς». Ακόμη, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ερευνητές της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαμαρτυρήθηκαν ότι η κ. Θάνου παρενέβαινε στο έργο τους. «Σε επιστολή τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης 40 αξιωματούχοι έγραψαν ότι υπονομεύεται η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα στελέχη και τους ερευνητές», αναφέρουν οι Financial Times, που κάνουν αναφορά και στην πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην πορεία της Βασιλικής Θάνου, ενώ σημειώνει ότι είναι η μόνη ανάμεσα στους 22 επικεφαλής των ελληνικών ρυθμιστικών αρχών που είναι αντιμέτωπη με την απομάκρυνση από τη θέση της, με βάση τη διάταξη του διυπουργικού νομοσχεδίου. Ακόμη, θυμίζει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί προεκλογικά την αποκοματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης «τερματίζοντας την παράδοση της τοποθέτησης ατόμων σε υψηλόβαθμες θέσεις με κομματικά κριτήρια.

Καταγγελία για παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Σε έκτακτη γενική συνέλευση, που έγινε στις 25 Ιουλίου, το Σωματείο Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατήγγειλε ότι η διοίκηση παρεμβαίνει στο επιστημονικό έργο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

«Η Διοίκηση ασκεί πιέσεις και υποδείξεις προς τα μέλη – ειδικούς επιστήμονες της Γενικής Διεύθυνσης ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους, πέραν των ορίων που ορίζει η νομοθεσία στο πλαίσιο της ιεραρχίας, προσβάλλοντας την ανεξαρτησία της επιστημονικής τους άποψης», ανέφερε το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης μεταξύ άλλων.

Το σωματείο κατηγόρησε τη διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και για έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο τους, ενώ υποστήριξε ότι η προτεραιότητα στις έρευνες γίνεται κατά τρόπο άτακτο με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα χάος.

«Υπάρχει ανορθολογική διάρθρωση των σχέσεων Επιτροπής Ανταγωνισμού και Γενικής Διεύθυνσης, όπως αυτές διαμορφώνονται στο πλαίσιο του διφυούς χαρακτήρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο οποίος επιβάλλει τη διάκριση του αποφασιστικού και του γνωμοδοτικού οργάνου, αλλά και των σχέσεων ιεραρχίας εντός της Γενικής Διεύθυνσης, ενδεικτικά μέσω επιβολής μη ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων εξέτασης των υποθέσεων, έλλειψης προτεραιοποίησης των υποθέσεων ή συνεχούς μεταβολής αυτών, διενέργειας μέτρων έρευνας εν αγνοία των αρμοδίων στελεχών, μη πλήρωσης – έστω και προσωρινώς – θέσεων ευθύνης, διαρκούς και αναίτιας μεταβολής των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων μεταξύ των διαφόρων βαθμίδων ιεραρχίας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συνεχώς κενά διοίκησης και καθημερινής διαχείρισης», υπογράμμισε το Σωματείο στο ψήφισμα του, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ