Κόσμος

Στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο για την «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία - «Σφαλιάρα» για την Άγκυρα, κερδισμένοι οι Κούρδοι


Αποκαλύφθηκε πριν λίγο το τελικό κείμενο της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας για την «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία.

Όλα όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, δημιουργούν την εικόνα πως η Τουρκία είναι ηττημένη από την συμφωνία, με τους Κούρδους να είναι οι μόνοι κερδισμένοι.

Ο εκπρόσωπος του (SDF), Μουστεφά Μπαλί, αποκάλυψε στο «Κέντρο Πληροφοριών της Ροζάβα» ποια είναι η πραγματική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας σχετικά με τη «Ζώνη Ασφαλείας» στα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη στη βόρεια Συρία.

Ο Κούρδος αξιωματούχος προέβη στις ακόλουθες αποκαλύψεις:

1. Δεν θα υπάρξουν τουρκικά φυλάκια (παρατηρητήρια – οχυρά) ή άλλη μόνιμη τουρκική στρατιωτική παρουσία στο έδαφος της βόρειας και ανατολικής Συρίας.

2. Τουρκικά φυλάκια (παρατηρητήρια – οχυρά) θα οικοδομηθούν στο τουρκικό έδαφος κατά μήκος των συνόρων.

3. Σε ό,τι αφορά τις κοινές περιπολίες Τούρκων και Αμερικανών, οι Τούρκοι «θα περνάνε τα σύνορα μια φορά, θα ολοκληρώνουν την περιπολία και θα επιστρέφουν στη χώρα τους».

4. Αυτές οι περιπολίες δεν θα ξεκινήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα και θα πραγματοποιούνται σπάνια: «Ίσως μία φορά κάθε δεκαπενθήμερο ή μία φορά τον μήνα».

5. Οι περιπολίες θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά μεταξύ Τελ Αμπιάντ και Σέρε Κανίγιε.

6. Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η κυρίως συνιστώσα των SDF που χαρακτηρίζεται από την Τουρκία «τρομοκρατική οργάνωση», θα απομακρυνθούν μόνο 5 χλμ. από τα σύνορα και στην ίδια απόσταση θα απομακρύνουν και κάθε οπλισμό που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την Τουρκία.

7. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις εάν τη φύλαξη των συριακών συνόρων θα αναλάβουν τα τοπικά στρατιωτικά συμβούλια των SDF ή θα συγκροτηθεί νέα δύναμη από Σύρους δημοκρατικούς σε ρόλο συνοριοφυλακής.

Όπως δήλωσε σαφέστατα ο κ. Μπαλί, ο Διεθνής Συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ενέκρινε τις προτάσεις των SDF και βάσει αυτών διαπραγματεύτηκε με την Τουρκία.
https://twitter.com/RojavaIC/status/1165616132595826689?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ