Εκκλησία

Το Φανάρι στρέφει τα μάτια του στην Σερβία-Τι θα γίνει με την "μακεδονική εκκλησία"

Οι εκπρόσωποι της Σερβικής Εκκλησίας με κάθε ευκαιρία εκδηλώνουν την ανησυχία τους για τις κινήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ουκρανικό ζήτημα και τις συνδέουν και με θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος της δικής τους Εκκλησίας, όπως το θέμα του Μαυροβουνίου και βέβαια το μέγα ζήτημα της σχισματικής εκκλησίας ων Σκοπίων.

Πρόσφατα ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος εξαπέλυσε μύδρους κατά του Φαναρίου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα μεταξύ άλλων τον κ. Βαρθολομαίο "έρμαιο φιλόδοξων Μητροπολιτών".

Αξιοσημείωτο είναι πως οι Σέρβοι έχουν απορρίψει ξεκάθαρα την νέα εκκλησιαστική οντότητα των Βαρθολομαίου-Επιφάνιου στην Ουκρανία και έχουν ταχθεί στο πλευρό της κανονικής εκκλησίας.

Με αυτά τα δεδομένα μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επισκεφθεί τους ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με όσα είπε ο Μητροπολίτης Μπάτσκας Ειρηναίος,  σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βελιγραδίου Ντάνα, που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο borbazaveru.info. Συγκεκριμένα ο Σέρβος Ιεράρχης αποκάλυψε ότι μια αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα , θα επισκεφτεί τον Πατριάρχη Ειρηναίο και τα μέλη της της Ιεράς Συνόδου, «εγκαίρως».

Ωστόσο, ο σκοπός της επίσκεψης δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

"Ποιοι είναι οι λόγοι για την επίσκεψη αυτή και τι θα συζητηθεί, πραγματικά ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος δεν γνωρίζει τώρα, γιατί δεν έχουμε ενημερωθεί ... προσωπικά δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο επειδή δεν είμαι προφήτης. Μετά από όλα, ο χρόνος θα δείξει, και τότε το κοινό θα ενημερωθεί "ανέφερε.

Εντούτοις, υπάρχουν πιθανά θέματα: "Η εικασία σας ότι η επίσκεψη μπορεί να έχει κάποια σχέση με τα προβλήματα της Εκκλησίας στην Ουκρανία και τη Βόρεια Μακεδονία δεν είναι παράλογη, αλλά δεν είναι επαληθεύσιμη", πρόσθεσε ο ιεράρχης.

Υπενθυμίζεται πως η«Ορθόδοξη εκκλησία της πΓΔΜ», η οποία διαχωρίστηκε από τη Σερβική Εκκλησία τη δεκαετία του 1960, είναι μια σχισματική ομάδα που έχει απευθύνει έκκληση στην Κωνσταντινούπολη για έναν τόμο της αυτοκεφαλίας. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε διφορούμενα μηνύματα, μερικές φορές δεικνύοντας ότι η «Μητέρα Εκκλησία» θα επιλύσει την κατάσταση και μερικές φορές ότι είναι θέμα της Σερβικής Εκκλησίας να το επιλύσει.

Εν τω μεταξύ, οι Σέρβοι ιεράρχες ανακοίνωσαν το Μάιο ότι θα ξαναρχίσουν διάλογο με την «μακεδονική εκκλησία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ