Κύπρος

Συναγερμός στην Κύπρο: Το Barbaros προχώρησε σε ύποπτες ενέργειες - Τι εντόπισαν οι κυπριακές Αρχές


Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας επέστρεψε το σεισμογραφικό σκάφος της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου "Barbaros Hayredin Pasa" για παράνομες έρευνες σε αδειοδοτημένα τεμάχια στην κοινοπραξία εταιρειών ENI, TOTAL και KOGAS, σύμφωνα με το alphanews.live.

Όπως φαίνεται στον σχετικό χάρτη από την ιστοσελίδα παρατήρησης της ναυσιπλοίας Marine Traffic το τουρκικό σκάφος πλέει νότια, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού και έχει δηλώσει ότι ποντίζει καλώδια σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων.

Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου εξέδωσε παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους και ανακοίνωσε νέα κάθοδο του σεισμογραφικού σκάφους Barbaros στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στα τεμάχια 2,3 και 9. Τα εν λόγω τεμάχια ανήκουν σήμερα στην κοινοπραξία της ιταλικής και γαλλικής εταιρείας ΕΝΙ και ΤΟΤΑL, σε συνεργασία με την κορεατική ΚΟGAS.

Σύμφωνα με την παράνομη Navtex, το σεισμογραφικό σκάφος θα παραμείνει σε κυπριακά νερά από τις 25 Αυγούστου 2019 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, συνοδευόμενο από τα υποστηρικτικά πλοία M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εξέδωσε επίσης Navtex με την οποία απαιτεί από το τουρκικό σκάφος να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες. Επισημαίνει δε ότι η έκδοση της παράνομης οδηγίας από τον σταθμό της Αττάλειας, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε σήμερα (24/80 ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan για την στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Erdogan δήλωσε πως «η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο στο έπακρο παρά τις απειλές της Δύσης».

Eπανέλαβε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο απευθυνόμενος σε συγκέντρωση στην περιοχή Yusufeli.

Επικρίνοντας την αντίθεσή των δυτικών κρατών στις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, ο Erdogan δήλωσε:
«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στο έπακρο παρά τις δυτικές απειλές».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή»η Τουρκία αμφισβητεί έντονα τις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ισχυριζόμενος, πως το ψευδοκράτος έχει επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ