Εσωτερική Ασφάλεια

Διάβημα ΥΠΕΞ στην Τουρκία για το μεταναστευτικό: "Μνήμες 2015" με δραματική αύξηση σε λίγες μέρες - Ανησυχητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Περίοδο αβεβαιότητας διανύουμε και πάλι στη χώρας μας, καθώς μετά από τη χθεσινή "απόβαση" μεταναστών στη Λέσβο, η κατάσταση θύμισε τον εφιάλτη του 2015 και προκάλεσε ερωτηματικά για τα στοιχεία που το υπουργείο δεν έχει δημοσιοποιήσει τις τελευταίες 15 ημέρες, ενώ εκτάκτως στο ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης για την εν λόγω κατάσταση.

Το μεταναστευτικό αποτελεί μια σταθερή απειλή για τη χώρα μας καθώς χιλιάδες παράτυποι μετανάστες έχουν εισέλθει και παραμείνει στην Ελλάδα, δημιουργώντας αναταραχές στην οικονομία, τη δομή της εσωτερικής ασφάλειας αλλά και τη δημόσια υγεία, ειδικότερα εντός των καταυλισμών.

Το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί την κατάσταση, μετατρέποντας τα ελληνικά νησιά σε "φυλακές" και διατηρώντας την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το βάρος πέφτει στη νέα κυβέρνηση να διαχειριστεί την κατάσταση διαφορετικά, για το καλό της χώρας μας.

Οι κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης του 2015, παρατηρούσαν από τις αρχές του καλοκαιριού μια ανησυχητική αύξηση των ορών από τις απέναντι ακτές της Μικράς Ασίας. Παρατηρούσαν επίσης ότι ήταν ελάχιστοι όσοι έφευγαν νομίμως προς την ενδοχώρα. Έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου αλλά λίγο ακούστηκαν, η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο.

Την Πέμπτη στη Λέσβο «ξύπνησαν μνήμες του 2015» όταν 13 βάρκες που έφτασαν ταυτόχρονα στις ακτές του νησιού μετέφεραν 547 άτομα, τα 246 από αυτά ήταν παιδιά. Ευτυχώς, οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Το Αιγαίο δεν είναι μόνο το πέρασμα από την Ασία στον δυτικό «παράδεισο». Είναι και η θάλασσα στην οποία πνίγηκαν τα όνειρα ανθρώπων που κυνηγημένοι από τους πολέμους και την πείνα αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τις χώρες τους.

Οι μνήμες του 2015 δεν αφορούν μόνο τις εικόνες των εκατοντάδων μεταναστών στις παραλίες της Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, της Λέρου και της Κω. Αφορούν και την ανεπαρκή αντιμετώπιση του ζητήματος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που στο τέλος πέτυχε αυτό υποτίθεται ότι πάλευε για να αποφύγει. Την μετατροπή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε αποθήκες ψυχών. Γιατί, αυτό είναι τα hot spot. Κακοφτιαγμένες, πλην όμως καλοπληρωμένες κατασκευές στις οποίες έχει στοιβαχτεί πολλαπλάσιος αριθμός ανθρώπων από όσους μπορούν να φιλοξενήσουν.

Η αλήθεια για τους αριθμούς

Ποια όμως είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νησιά; Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν δημοσιοποιεί στοιχεία από τις 15 Αυγούστου, ενώ μέχρι τότε υπήρχε καθημερινή ενημέρωση για τα στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στις δομές των νησιών. Στις 15 Αυγούστου ήταν 21.551.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεση του, το in.gr στις 27 Αυγούστου έφτασαν στις 24.072. Σε 12 ημέρες έφτασαν στα νησιά περί τους 2.500 μετανάστες. Είναι, πάντως, απορίας άξιον γιατί έχει σταματήσει η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει ένα τεράστιο θέμα με την συμφόρηση των νησιών και των δομών τους.

Συγκεκριμένα αναφέρουν, στο in.gr, ότι η κατάσταση, αυτή τη στιγμή, έχει ως εξής:

  • Στη Λέσβο η χωρητικότητα είναι 3000 και διαμένουν 9616.
  • Στη Χίο η χωρητικότητα είναι 1014 και διαμένουν 2798. Στη Σάμο η χωρητικότητα είναι 648 και διαμένουν 4325.
  • Στη Κω η χωρητικότητα είναι 816 και διαμένουν 2369. Καλύτερη είναι η κατάσταση στη Λέρο.
  • Η χωρητικότητα του hot spot είναι 648 άτομα και διαμένουν 1282.

Οι αριθμοί δείχνουν το προφανές. Την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται η εξεύρεση ή η κατασκευή χώρων υποδοχής στην ενδοχώρα. Υπάρχει προετοιμασία; Υπάρχουν πόροι είτε για την δημιουργία κέντρων υποδοχής είτε για την ενοικίαση σπιτιών και ξενοδοχείων; Ακόμα χειρότερα το προσεχές διάστημα λήγει η χρηματοδότηση των «δομών» που ήδη χρησιμοποιούνται (κατοικίες, ξενοδοχεία). Τι θα γίνει;

Η κυβέρνηση και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ύπαρξης ενός τροχαίου στο μεταναστευτικό. Υποθέτω ότι γνωρίζουν τα στοιχεία. Και γνωρίζουν ότι για το επικείμενο τροχαίο οι ευθύνες δεν θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της σημερινής κυβέρνησης.

Ο Δένδιας κάλεσε εκτάκτως τον πρέσβη της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε σήμερα εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία, η οποία κορυφώθηκε με τη χθεσινή πρωτόγνωρη μαζική άφιξη άνω των 500 μεταναστών στη Λέσβο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζούγκερτζιν, ο Ν. Δένδιας υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρέσβης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.

Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το συμφέρον και των δύο χωρών είναι η εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Συνεπώς, ενέργειες που υπονομεύουν αυτόν τον στόχο δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αποφεύγονται, καθιστούν με σαφήνεια οι διπλωματικές πηγές.

Η Τουρκία προειδοποιεί για νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη

Οι συγκρούσεις στο Ιντλίμπ θα επιφέρουν νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να «ταρακουνήσει» Ευρώπη και Ρωσία να αναλάβουν δράση στη Συρία. Η μεν Ευρώπη να πιέσει τη Ρωσία, η δε Ρωσία το Σύρο πρόεδρο Άσαντ να σταματήσει την προέλαση προς τη βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία διατηρεί στρατό.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νορβηγία ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι όσο συνεχίζεται η επιχείρηση του Άσαντ στο Ιντλίμπ της Συρίας, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «φωτογράφισε» μάλιστα τη Ρωσία πίσω από τις εξελίξεις στη Συρία, εφόσον αποτελεί την εγγυήτρια δύναμη πίσω από τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ