Κόσμος

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Καλπάζει ο Σαλβίνι στις δημοσκοπήσεις - Πεντάστεροι και Κεντροαριστερά προσπαθούν να βάλουν φρένο στα σχέδια για πρόωρες εκλογές

Μπορεί ο Ματέο Σαλβίνι να πιέζει για πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, αλλά βρίσκει σθεναρή αντίσταση τόσο από τους πρώην εταίρους του, τους Πεντάστερους, στον κυβερνητικό συνασπισμό όσο και από την αντιπολιτευόμενη κεντροαριστερά.

Μετά από μήνες τριβών ο Σαλβίνι έβαλε τέλος στην συμμαχία της Λέγκα με το Κίνημα 5 Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάιο την περασμένη εβδομάδα και κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, που ελπίζει ότι θα ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα πιθανώς τον Οκτώβριο, αλλά το σχέδιο προσκρούει στις αντιδράσεις άλλων κομμάτων, που ανησυχούν ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα βυθίσει τη χώρα σε νέα, βαθιά πολιτική κρίση και θα οδηγήσει στον πρωθυπουργικό θώκο τον Σαλβίνι που χρειάζεται τη στήριξη κι άλλων κομμάτων για να περάσει η πρόταση μομφής.

Στο τραπέζι το σενάριο μεταβατικής κυβέρνησης.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, που εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, πρότεινε χθες να ενώσουν τις δυνάμεις τους κόμματα απ’ όλο το φάσμα της ιταλικής πολιτικής σκηνής για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα σώσει τη χώρα από το να ακολουθήσει ένα ακραίο μονοπάτι. «Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει η πλειοψηφία για μια μεταβατική κυβέρνηση που θα σώσει την Ιταλία», έγραψε ο Ρέντσι στο Facebook, άποψη που επανέλαβε και σε συνεντεύξεις του σε ΜΜΕ της γείτονος.

«Θα ήταν τρελό να πάμε σε εκλογές» σε μια περίοδο που η χώρα ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2020 στη Βουλή και την Κομισιόν τον Οκτώβριο, είπε ο Ρέντσι. Από την πλευρά του και ο Ντι Μάιο χαρακτήρισε «τρελό και επικίνδυνο» το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και ζήτησε να γίνει ψηφοφορία στη βουλή για τον περιορισμό κατά ένα τρίτο των βουλευτικών εδρών προτού πάει η χώρα σε εκλογές.

Ο Σαλβίνι αντεπιτέθηκε κατηγορώντας τους αντιπάλους του ότι προσπαθούν να σώσουν τις θέσεις τους και να τον εμποδίσουν να αναρρηθεί στην εξουσία. «Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ίντριγκες και τεχνοκρατικές ή μεταβατικές κυβερνήσεις δεν θα εμποδίσουν τους Ιταλούς που θέλουν μια ισχυρή κυβέρνηση», έγραψε στο Facebook.

Καλπάζει η Λέγκα του Σαλβίνι στις δημοσκοπήσεις
Αν και οι Πεντάστεροι διαφωνούν με το Δημοκρατικό Κόμμα σε σειρά θεμάτων, μια συνεργασία για να βάλουν φρένο στα σχέδια του Σαλβίνι συμφέρει αμφότερα τα κόμματα καθώς η Λέγκα καλπάζει στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά έως και 38%, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει πέσει στο 17% -σχεδόν μισό ποσοστό από εκείνο που είχε εξασφαλίσει στις εκλογές του 2018- και το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται κοντά στο 23% από 19% στην περσινή εκλογική αναμέτρηση.

Κρίσιμη συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα στη Βουλή – Ο ρόλος του Ματαρέλα
Η κόντρα αναμένεται να οξυνθεί ακόμη περισσότερο καθώς οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων ετοιμάζονται για την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, όποτε αυτή διεξαχθεί. Ο Σαλβίνι θέλει να γίνει αυτή την εβδομάδα η ψηφοφορία και κάλεσε τους βουλευτές του να επιστρέψουν σήμερα στη Ρώμη, ενώ τα άλλα κόμματα θέλουν να ψηφίσουν γύρω στις 20 Αυγούστου. Σήμερα θα συναντηθούν οι επικεφαλής των Κ.Ο. για να ορίσουν την ημερομηνία.

Την απόφαση για τις πρόωρες εκλογές λαμβάνει σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, που αντιτίθεται στην προοπτική να στηθούν οι κάλπες τον Οκτώβριο, όταν η συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό της χώρας αναμένεται να φέρει σε νέα τροχιά σύγκρουσης τη Ρώμη με τις Βρυξέλλες για το υψηλό κόστος δανεισμού και το υπέρογκο χρέος της χώρας. Η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης από τον Σαλβίνι πυροδότησε ξεπούλημα των ιταλικών ομολόγων καθώς εντείνονται οι ανησυχίες στις αγορές για νέα πολιτική κρίση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...