Εκκλησία

Με άλλο διοικητή η επίσκεψη του Βαρθολομαίου στο Άγιο Όρος; Διαδικασίες-εξπρές από την κυβέρνηση για αντικατάσταση Δήμτσα

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Στις 19-22 Οκτωβρίου θα βρεθεί στο Άγιο Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες είναι ποιος διοικητής θα τον υποδεχτεί!

Ο Κωστής Δήμτσας διορίστηκε πέρυσι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είναι άνθρωπος του Αρχιεπισκόπου. Ο διορισμός του ήρθε λίγο διάστημα πριν από την πολύκροτη πρόταση Τσίπρα-Ιερώνυμου με τα 15 σημεία για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Όπως γράφαμε και σε περσινό άρθρο τέτοια περίοδο η επιλογή Δήμτσα κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, και εν πολλοίς δείγμα της συνεννόησης στα υψηλά κλιμάκια Μαξίμου-Αρχιεπισκοπής.

Επελέγη με λίγα λόγια ένας άνθρωπος που τον έβλεπε με καλό μάτι η τότε κυβέρνηση λόγω των δράσεων της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Εκκλησίας, της οποίας ήταν επικεφαλής, και συνάμα ένα άτομο του στενού περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου αναλάμβανε ένα πόστο σε τομέα που άπτεται των συμφερόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν μέσω μάλιστα της σοβαρής περσινής κόντρας Αθήνας-Φαναρίου.

Με την νέα κυβέρνηση τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν. Πολλοί είναι εκείνοι οι αναλυτές που θεωρούν πως το τρίπτυχο ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΗΠΑ-ΦΑΝΑΡΙ έχει ήδη αναλάβει τα ηνία και στο εκκλησιαστικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λογίζεται ως "άνθρωπος του Φαναρίου" επομένως δεν είναι απίθανο να περιμένουμε την άμεση αντικατάσταση του διοικητή του Αγίου Όρους και την τοποθέτηση ενός ατόμου πλησίον στην παρούσα κυβέρνηση και βέβαια πιο...συνεργάσιμο με το Φανάρι. Ειδικά τώρα που οι δράσεις του Φαναρίου με τους Ουκρανούς της νέας εκκλησίας έχουν προκαλέσει διχασμό στην αγιορείτικη κοινότητα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσπαθεί με το ζόρι να εδραιώσει την παρουσία της νέας μη αναγνωρισμένης από άλλες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ουκρανικής εκκλησιαστικής οντότητας στο “περιβόλι της Παναγιάς”.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι ζήτημα χρόνου η αντικατάσταση του κ. Δήμτσα από την θέση του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους.

Αρμόδιος για το θέμα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ένα από τα ονόματα που έχουν φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία και φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι αυτό του κ. Συμεών Πασχαλίδη, καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι Πατρολογία – Αγιολογία. Η υποψηφιότητα αυτή φέρεται να έχει την έγκριση του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Κατά δεύτερο λόγο έχουν ακουστεί επίσης ονόματα και άλλων καθηγητών όπως του κ. Μιχαήλ Τρίτου, ενώ από την λίστα δεν λείπουν και ονόματα πολιτικών, με την επιλογή αυτή πάντως να μην κερδίζει έδαφος για ευνόητους λόγους.

Υπενθυμίζεται πως η πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. Α στ. 26 του Οργανισμού του (άρθρο πρώτο Ν. 3566/2007),και ασκείται μέσω της Διοίκησης του Αγίου Όρους, η οποία αποτελεί αυτοτελή δημόσια αρχή και οργανώνεται με το Π.Δ. 227/1998 (ΦΕΚ Α΄ 176/28.7.1998).Στη Διοίκηση του Αγίου Όρους ανήκουν η από διοικητικής πλευράς εποπτεία ως προς την ακριβή τήρηση των αγιορειτικών καθεστώτων και η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Σύμφωνα με το άρθρο 29 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, η Διοίκηση του Αγίου Όρους απαρτίζεται από το Διοικητή του Αγίου Όρους (ο οποίος έχει βαθμό και αποδοχές Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης), τον Αναπληρωτή Διοικητή και το λοιπό προσωπικό της, μόνιμο ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, και εδρεύει στις Καρυές. Γραφεία της έχουν συσταθεί στη Θεσσαλονίκη και την Ουρανούπολη Χαλκιδικής.

Από πνευματική άποψη το Άγιο Όρος διατελεί υπό την άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνεπώς το Φανάρι δεν πρόκειται να μην εμπλακεί εμμέσως ή αμέσως στην επιλγοή του νέου διοικητή στις Καρυές ιδίως μετά τον περσινό παραγκωνισμό του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...