Άγιο Όρος

Τι σημαίνει η εκλογή του Κωστή Δήμτσα ως νέου Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους – Η σχέση με την κυβέρνηση και η κόντρα με το Φανάρι

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Εδώ και λίγες ώρες στα δημοσιογραφικά γραφεία έχει φτάσει η πληροφορία πως νέος Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους που θα αντικαταστήσει τον κ. Αρίστο Κασμίρογλου θα είναι ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ της Εκκλησίας, “ΑΠΟΣΤΟΛΗ”, Κ. Δήμτσας.

Ένας άνθρωπος επιτυχημένος στο πόστο, που του ανατέθηκε, ένας άνθρωπος που κυρίως έβγαλε πάνω από την Εκκλησία την ρετσινιά της προηγούμενης ΜΚΟ “Αλληλεγγύη” και του επικεφαλής της Δ. Φουρλεμάδη . Η υπόθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΜΚΟ, Δημήτρη Φουρλεμάδη, που κατηγορείται για απιστία και υπεξαίρεση σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, στοίχειωνε την Εκκλησία.

Η ΜΚΟ “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” πέτυχε να παρουσιάσει εκ νέου το πρόσωπο της Εκκλησίας ως μάνας για τον απλό πολίτη και σε περιόδους μακράς κρίσης.

Δέκα χιλιάδες «γεύματα αγάπης», διανέμονται καθημερινά σε 75 σημεία της Αθήνας και άπειρες είναι οι δράσεις στην περιφέρεια. Παρούσα από την πρώτη στιγμή και στην επόμενη μέρα των φονικών πυρκαγιών.

Η ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ με τον κ. Δήμτσα επικεφαλής βόλεψε απίστευτα την κυβέρνηση, καθώς έκλεισε με τρόπο το τεράστιο κενό στις κοινωνικές δομές και τάισε, έντυσε και ζέστανε τον κόσμο, όσο οι εξουσιαστές του αφαιρούσαν και τον επιούσιο ακόμη!

Πως λοιπόν να μην επιλεγεί σε ένα τέτοιο ιδιαίτερο θώκο ο επικεφαλής της... Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επιλογή Δήμτσα έρχεται “μιλημένη” από Μαξίμου μεριά.

Υπενθυμίζεται πως η πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. Α στ. 26 του Οργανισμού του (άρθρο πρώτο Ν. 3566/2007),και ασκείται μέσω της Διοίκησης του Αγίου Όρους, η οποία αποτελεί αυτοτελή δημόσια αρχή και οργανώνεται με το Π.Δ. 227/1998 (ΦΕΚ Α΄ 176/28.7.1998).Στη Διοίκηση του Αγίου Όρους ανήκουν η από διοικητικής πλευράς εποπτεία ως προς την ακριβή τήρηση των αγιορειτικών καθεστώτων και η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Σύμφωνα με το άρθρο 29 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, η Διοίκηση του Αγίου Όρους απαρτίζεται από το Διοικητή του Αγίου Όρους (ο οποίος έχει βαθμό και αποδοχές Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης), τον Αναπληρωτή Διοικητή και το λοιπό προσωπικό της, μόνιμο ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, και εδρεύει στις Καρυές. Γραφεία της έχουν συσταθεί στη Θεσσαλονίκη και την Ουρανούπολη Χαλκιδικής.

Από τις 26 Απριλίου 2010 Διοικητής του Αγίου Όρους ήταν ο —μέχρι τότε Αναπληρωτής Διοικητής— Αρίστος Κασμίρογλου, ενώ η θέση του Αναπληρωτή Διοικητή παρέμενε κενή.

Η επιλογή Δήμτσα όμως έχει και έναν άλλο σοβαρότερο αντίκτυπο. Ο Κωστής Δήμτσας νοείται ως άνθρωπος του Αρχιεπισκόπου και η παρουσία του στην αθωνική πολιτεία αποκτάει άλλο νόημα στην παρούσα φάση που η κόντρα Αθήνας-Φαναρίου μαίνεται για τα καλά.

Από πνευματική άποψη το Άγιο Όρος διατελεί υπό την άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνεπώς το Φανάρι δεν πρόκειται να δει με καλό μάτι την εγκατάσταση ενός συνεργάτη του κ. Ιερώνυμου στις Καρυές.

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε ποια θα είναι η...αποστολή του “κυρίου ΑΠΟΣΤΟΛΗ” στο “περιβόλι της Παναγιάς”....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ