Υγεία

Θερμοπληξία: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Η θερμοπληξία, δεν είναι μία ασήμαντη πάθηση. Όταν εντοπίσει κανείς τα συμπτώματα, καλό είναι να ζητήσει ιατρική βοήθεια, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Η θερμοπληξία συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματος έχει αυξηθεί σε υπερβολικό βαθμό, όπως αναφέρει το St John Ambulance.

 

Όταν ένα άτομο περνάει πάρα πολύ χρόνο στον ήλιο ή σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να αφυδατωθεί εξαιρετικά. Η εφίδρωση μπορεί να σταματήσει, γεγονός που σημαίνει ότι το σώμα δεν θα είναι πλέον σε θέση να κρυώσει. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση θερμοπληξίας.

Εάν ένα άτομο που βιώνει θερμική εξάντληση καταφέρει να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός του μέσα σε 30 λεπτά, τότε η υγεία του δεν θα διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, σύμφωνα με βιβλιογραφία από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, NHS. Ωστόσο, εάν αναπτύξει θερμοπληξία, τότε θα πρέπει να καλείται ένα ασθενοφόρο.

Δείτε τα συμπτώματα:

  • Συμπτώματα: Οι ενήλικες και τα παιδιά που παρουσιάζουν θερμική εξάντληση τείνουν να παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, ζάλη, απώλεια όρεξης, ναυτία.
  • Υπερβολική εφίδρωση, κράμπες, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, θερμοκρασία 38 βαθμών ή μεγαλύτερη και αίσθημα δίψας. Ωστόσο, τα παιδιά μπορεί επίσης να εμφανίσουν υπνηλία.
  • Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν την απουσία ιδρώτα ακόμα και όταν κάποιος αισθάνεται ότι ζεσταίνεται πάρα πολύ, θερμοκρασία 40 βαθμών ή μεγαλύτερη, δύσπνοια, σύγχυση και απώλεια συνείδησης.
  • Αντιμετώπιση: Πρέπει να κάνετε ό, τι μπορείτε για να συμβάλλετε στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματός του, εξασφαλίζοντας ότι πίνει πολύ νερό.
  • Δροσίστε το δέρμα του με ένα σπρέι ή σφουγγάρι και βοηθώντας να ξαπλώσει με τα πόδια ελαφρώς ανυψωμένα. Εάν δεν έχει βελτιωθεί σε 30 λεπτά και πιστεύετε ότι μπορεί να υποφέρει από θερμοπληξία, τότε θα πρέπει να καλέσετε ένα ασθενοφόρο.
  • Πρόληψη: Κατανάλωση πολλών κρύων ποτών, το μπάνιο σε δροσερό νερό, την επιλογή ελαφρών ρούχων, την αποφυγή του ήλιου και τη μη κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ