Εκκλησία

Η επόμενη μέρα της απόφασης της ΔΙΣ για το ουκρανικό

Κι ενώ στην Αθήνα το θέμα της νέας ουκρανικής εκκλησίας μοιάζει διφορούμενο και χρήζει πολλών ερμηνειών μετά και την ανακοίνωση της ΔΙΣ μεσοβδόμαδα, με το βλέμμα πλέον στο πως θα χειρισθεί το ζήτημα ο Αρχιεπίσκοπος και ενόψει της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου, οι αντιδράσεις εκατέρωθεν συνεχίζοναι.

Καταρχάς “ξαναχτύπησε” ο πολυγραφότατος σχολιογράφος Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης, Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης, ο οποίος αυτήν την φορά δεν φτάνει που ερμηνεύει κατά το δοκούν την ανακοίνωση της ΔΙΣ “αφορίζει” και όλους τους άλλους που έχουν αντίθετη άποψη σαν πράκτορες των ρωσικών συμφερόντων!!

Απαντώντας χωρίς στοιχεία, αλλά μονάχα από δική του εκτίμηση, στις πληροφορίες που διέρρευσαν περί των εισηγήσεων των Ειδικών Επιτροπών της ΔΙΣ οι οποίες χειρίστηκαν το ουκρανικό, καθώς και σχολιάζοντας την περίφημη φράση της ανακοινώσεως πως η Εκκλησία της Ελλάδος «αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας» βγάζει το εξής αυθαίρετο συμπέρασμα:

“Εάν οι Επιτροπές είχαν «σοβαρές αντιρρήσεις» ή αντίθετες εισηγήσεις, η ΔΙΣ θα ήταν υποχρεωμένη χωρίς άλλο να παραπέμψει άμεσα το θέμα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για περαιτέρω συζήτηση και απόφαση και όχι φυσικά να ασχοληθεί και να αποφασίσει επί της ουσίας του. Όμως, τέτοια παραπομπή δεν έγινε από τη ΔΙΣ, παρά το γεγονός ότι και επ’ αυτού η μοσχοβίτικη προπαγάνδα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πασχίζει να εμφανίσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Ότι δηλαδή, η ΔΙΣ είναι εκείνη που, λόγω επιφυλάξεων ή αντιρρήσεων, παρέπεμψε το ζήτημα της αναγνωρίσεως του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου στην Ιεραρχία του προσεχούς Οκτωβρίου! Επαίσχυντο ψέμα!” και συνεχίζει το σκεπτικό του:
“Η ΔΙΣ, αφού αυτονοήτως αναγνώρισε το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, διακήρυξε ξεκάθαρα -και χωρίς επιφυλάξεις- ότι ο περαιτέρω πρακτικός χειρισμός του ζητήματος της αναγνωρίσεως της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας αποτελεί κανονικό προνόμιο του Αρχιεπισκόπου, ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτό και ουδέν άλλο. Ο Αρχιεπίσκοπος έλαβε το Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Αρχιεπίσκοπος έλαβε το Ειρηνικό Γράμμα του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, ο Αρχιεπίσκοπος είναι εκείνος που, εξ ονόματος της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα εγγράψει στα Δίπτυχα και θα μνημονεύσει το όνομα του νέου Προκαθημένου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτά τα απλά και αυτονόητα πράγματα είπε η ΔΙΣ, αλλά η προπαγάνδα των fake news συνεχίζει απτόητη να υποτιμά τη νοημοσύνη μας…
Είναι φυσικά άλλο ζήτημα εάν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, στα πλαίσια της διακριτικής του ευχέρειας και των χειρισμών που θα επιλέξει, θελήσει να παρουσιάσει τις αποφάσεις αυτές ενώπιον του συνόλου της Ιεραρχίας προκειμένου να προσδώσει μεγαλύτερη επισημότητα σε αυτήν την υπόθεση. Αλλά αυτό δεν αποτελεί απόφαση της ΔΙΣ ούτε και κανονική ή νομική υποχρέωση του Αρχιεπισκόπου, όπως προπαγανδιστικά μεταδίδουν τα μοσχοβίτικα παπαγαλάκια”.

Το θέμα βέβαια είναι κατά πόσο τέτοιου είδους αστοιχείωτες και επιθετικές απόψεις εκφράζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μιας και ο εν λόγω κληρικός δηλώνει με κάθε ευκαιρία “ Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης”...

Επί της ουσίας πάντως και σε επίπεδο ειδησεογραφίας, χθες συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία πάντως δεν ασχολήθηκε εκ νέου με το ουκρανικό ζήτημα, ούτε τοποθετήθηκε επί της αποφάσεως της ελληνικής ΔΙΣ παρά μόνο διευθέτησε κάποια θέματα εσωτερικής φύσεως.

Η μοναδική αναφορά στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα ήταν όταν ο Πατριάρχης Κύριλλος απευθύνθηκε στον παρόντα Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο λέγοντας:

"Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να χαιρετίσουμε θερμά τον Μακαριότατο Ονούφριο, ο οποίος τον Αύγουστο γιόρτασε την πέμπτη επέτειο από την ένταξή του στο θρόνο του Κιέβου.
Σε δύσκολους καιρούς, προσελκύσατε από την πρόνοια του Θεού σε αυτή τη διακονία. Έχετε περάσει άξια αυτά τα πέντε χρόνια, πολύ δύσκολα για την ιστορία της Ορθοδοξίας της Ουκρανίας. Σας ευχαριστώ για την πιστότητά σας στην κανονική τάξη στην Εκκλησία και για τους πνευματικούς σας λόγους. Πολλά και καλά χρόνια στον Μακαριότατο Ονούφριο!”

https://www.youtube.com/watch?v=s2GtxqZafRU

Συνεδρίαση είχαμε όμως για την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σε αυτήν συνεχίστηκαν οι επιθετικές κινήσεις έναντι της Ρωσικής Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

"ἡ χορήγησις Ἀπολυτηρίου ἐκ τοῦ κλίματος του Ἁγιωτάτου Ἀποστολικοῦ καί Πατριαρχικοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου πρόν τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Χαριουπόλεως κ. Ἰωάννην, προσωπικῶς καί μόνον εἰς αὐτόν, συνεπείᾳ τοῦ ὁποίου τοῦτο μέν οὗτος ἀπαλλάσσεται ὁριστικῶς ἐκ τῆς ἐν ταῖς παροικίαις ρωσσικῆς παραδόσεως ἐν Δυτικῇ Εὐρώπῃ μερίμνης αὐτοῦ, τοῦτο δέ ἡ εὐθύνη τῶν ἐν Γαλλίᾳ Κοινοτήτων τῆς πρώην Ἐξαρχίας ἀνατίθεται ἐν σώματι εἰς τόν οἰκεῖον Ποιμενάρχην Σεβ. Μητροπολίτην κύριον Ἐμμανουήλ, ὥστε ἐν τῇ ποιμαντικῇ αὐτοῦ εὐαισθησίᾳ νά ἀναλάβῃ τήν ἐφ᾿ ἑξῆς πορείαν αὐτῶν. Ἐξ ἄλλου, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος διώρισεν ὡς Προϊστάμενον τοῦ ἐν Παρισίοις Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Ἀλεξάνδρου Νιέφσκυ τόν Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερον κ. Alexis Struve, Καθηγητήν Πανεπιστημίου. Ὡς πρός τάς ἐν ἄλλαις χώραις τῆς Δυτικῆς Εὐρώπης Κοινότητας τῆς ποτε Ἐξαρχίας, αὗται περιέρχονται εἰς τήν κανονικήν προστασίαν καί τήν ποιμαντικήν εὐθύνην τῶν ἀντιστοίχων Ἱεραρχῶν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, τῶν ποιμαινόντων τάς ἐν ταῖς χώραις ταύταις Ἐπαρχίας αὐτοῦ".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...