Εκκλησία

Η πρώτη ρωσική αντίδραση στην απόφαση της ΔΙΣ για το ουκρανικό

Κι ενώ όπως γράφαμε και χθες ήδη άρχισαν οι προβοκάτσιες για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα μετά την απόφαση της ΔΙΣ της Ελλαδικής Εκκλησίας , έχουμε πλέον και την πρώτη ρωσική αντίδραση.

Με αφορμή την προσεκτική διατύπωση στο ανακοινωθέν της Συνόδου ρωσικοί κύκλοι σχολιάζουν πως δεν είναι σαφές εάν η Σύνοδος μιλά για τα δικαιώματα της Κωνσταντινούπολης εν γένει ή συγκεκριμένα στην ουκρανική κατάσταση, αν και όπως αναφέρουν οι ευθυγραμμισμένες με την Κωνσταντινούπολη ελληνικές και ουκρανικές πηγές έσπευσαν να διακηρύξουν ότι η Σύνοδος είχε πράγματι αναγνωρίσει την OCU.

Σύμφωνα με μια πηγή στους κύκλους της Εκκλησίας που μίλησε στο πρακτορείο RIA-Novosti, και οι δύο επιτροπές που χειρίστηκαν το θέμα, στην πραγματικότητα, τέθηκαν κατά της δυνατότητας αναγνώρισης της OCU ως αυτοκέφαλης Εκκλησίας, επισημαίνοντας τις σοβαρές αντιρρήσεις τους.

"Νομίζω ότι θα βρεθούν πολύ λίγοι έλληνες μητροπολίτες που θα αναγνωρίσουν μια τέτοια διαλυτική, άρρωστη κατάσταση", ανέφερε η πηγή.

Ωστόσο, έχει αναφερθεί επί μήνες ότι και οι δύο επιτροπές θα συνιστούσαν την αναγνώριση της OCU και ότι οι Έλληνες ιεράρχες είναι πιθανό να συμφωνήσουν με τη βούληση της Κωνσταντινούπολης και να αναγνωρίσουν την OCU.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik για χειρισμούς που μεγαλώνουν τον διχασμό μέσα στην ουκρανική κοινωνία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφερόμενος στη σχετική συζήτηση της Ιεράς Συνόδου.

«Ο τρόπος με τον οποίο συζητείται από την εκκλησία της Ελλάδας το θέμα της σχισματικής “εκκλησίας”, καταμαρτυρεί φυσικά την πρωτοφανή αιχμηρότητα αυτού του προβλήματος καθώς και την πίεση που ασκείται», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Λεγκούντα, εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, την Πέμπτη στο κανάλι Telegram.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πάντα δήλωνε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας αυτής της συζήτησης πρέπει να είναι η ανησυχία για τους Ορθόδοξους Ουκρανούς, τα παιδιά της κανονικής Εκκλησίας, τα οποία διώκονται από τους ριζοσπάστες, ως αποτέλεσμα της παρέμβασης από το Φανάρι».

«Οποιαδήποτε στήριξη της σχισματικής εκκλησίας από τις τοπικές εκκλησίες μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη διαίρεση μέσα στην ουκρανική κοινωνία, οξύνοντας τον διχασμό και την κλιμάκωση του μίσους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ