Αρχείο

Επιδρομή της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια: Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας σε τέσσερα κτίρια - Σε εξέλιξη σχέδιο για την εκκένωση καταλήψεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε τέσσερα κτίρια στην περιοχή των Εξαρχείων που τελούν υπό κατάληψη εδώ και πολύ καιρό, καθώς πλέον έχει ενεργοποιηθεί πλήρως το δόγμα νόμος και τάξη, με σκοπό την πλήρη πάταξη της ανομίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιχείρηση γίνεται σε κτίρια που είναι στην οδό Τρικούπη και Καλλιδρομίου. Στην επιχείρηση μετέχουν δεκάδες αστυνομικοί.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων διεξάγονται και έλεγχοι για ναρκωτικά.

Σχέδιο της ΕΛΑΣ για την εκκένωση των καταλήψεων

Αποφασισμένη να συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά των ναρκεμπόρων στα Εξάρχεια εμφανίζεται η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα, στελέχη της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών συνεπικουρούμενα από άνδρες της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας έχουν πραγματοποιήσει ούτε λίγο ούτε πολύ οκτώ επιχειρήσεις «σκούπα» στην πλατεία και τα πέριξ στενά.

Σκοπός του σχεδίου, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει τεθεί σε εφαρμογή, είναι αφενός να πληγούν τα κυκλώματα των –κυρίως– αλλοδαπών διακινητών ναρκωτικών και ταυτόχρονα να μονιμοποιηθεί η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή. Το αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα επιχειρήσεων κρίνεται από τους επιτελείς θετικό. Δεν έχουν καταγραφεί αντιδράσεις από άτομα του αναρχικού - αντιεξουσιαστικού χώρου, που λόγω και του καλοκαιριού απουσίαζαν από την περιοχή, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πηγές ενημέρωσης αρκετοί κάτοικοι έχουν αντιμετωπίσει θετικά την παρουσία της αστυνομίας στην πλατεία και στην ευρύτερη περιοχή.

«Ειδικές δράσεις»

Στη διάρκεια των «ειδικών δράσεων» έχουν ελεγχθεί εκατοντάδες άτομα και έχουν συλληφθεί 22 για κατοχή ναρκωτικών και παράνομη είσοδο στη χώρα. «Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με την ίδια ή και μεγαλύτερη ένταση, έως ότου οι μαφίες των ναρκωτικών που δρουν στην περιοχή εξαρθρωθούν», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μία από τις πιο πρόσφατες επιχειρήσεις έγινε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη τεσσάρων διακινητών χασίς από την Αλγερία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Η επιχείρηση ήταν στοχευμένη καθώς, όπως προέκυψε, στην κατοχή και των τεσσάρων συλληφθέντων βρέθηκαν νάιλον συσκευασίες με μικροποσότητες χασίς. Οι τρεις από αυτούς δεν διέθεταν κανενός είδους νομιμοποιητικό έγγραφο.

«Για όσους προκύπτει ότι βρίσκονται παράνομα στη χώρα κινούνται οι διαδικασίες απέλασης, ενώ για όσους έχουν χαρτιά, κινούνται διαδικασίες ανάκλησης της άδειας παραμονής τους», σχολίασε πηγή από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη. Κατά την επιχείρηση της 18ης Αυγούστου πεταμένο στην πλατεία Εξαρχείων βρέθηκε σακίδιο πλάτης με ακόμα οκτώ συσκευασίες κάνναβης 394 γραμμαρίων. Αρμόδιος αξιωματούχος αποκάλυψε στην «Κ» ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι διακινητές κρύβουν τα ναρκωτικά στις μπαγκαζιέρες κλεμμένων μοτοσικλετών, που σταθμεύουν περιμετρικά της πλατείας Εξαρχείων.

https://www.youtube.com/watch?v=2Z62PzoOBpY

Από το σύνολο των 22 συλληφθέντων στις ειδικές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ., οι 19 είναι αλλοδαποί υπήκοοι Ιράκ, Ιράν, Λιβύης, Αλγερίας, Αφγανιστάν και Συρίας. Οι υπόλοιποι τρεις είναι Ελληνες υπήκοοι. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση Ελληνα είναι αυτή ενός 55χρονου, που συνελήφθη το πρωί της 6ης Αυγούστου. Σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν τέσσερις νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη 196 γραμμαρίων, μια συσκευασία με 25 γραμμάρια κοκαΐνης, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές αλλά και το πιστόλι ενός αστυφύλακα, που είχε κλαπεί μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα από το κέντρο της Αθήνας. Στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν, είχε υποστηρίξει ότι πήρε το πιστόλι από άλλο άτομο, προκειμένου να το πουλήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτός από ναρκωτικά οι αστυνομικοί της Δίωξης έχουν κατάσχει λαθραία προϊόντα καπνού. Την 7η Αυγούστου, ενδεικτικά, στη διάρκεια «ειδικής δράσης» στα Εξάρχεια και στην οδό Αντωνιάδου, δίπλα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας κατασχέθηκαν 926 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 119 συσκευασίες καπνού.

Πρόθεση της ηγεσίας είναι οι επιχειρήσεις να συνεχιστούν ούτως ώστε σταδιακά να καθιερωθεί η παρουσία αστυνομικών στην περιοχή, ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο εκκένωσης των κατειλημμένων που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σε κορυφαίο επίπεδο προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. και εάν αυτά θα ακολουθήσουν ή θα προηγηθούν της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Συνολικά, στα Εξάρχεια υπάρχουν σήμερα 23 κτίρια υπό κατάληψη στα 12 από τα οποία διαμένουν πρόσφυγες, ενώ τα 11 έχουν καταληφθεί από ομάδες αναρχικών. Γίνεται προσπάθεια αποσυμφόρησης των ήδη υφιστάμενων δομών φιλοξενίας μεταναστών, ούτως ώστε να μπορέσουν να υποδεχθούν όσους αλλοδαπούς απομακρυνθούν από τις καταλήψεις.

Στη διάρκεια της εβδομάδας πάντως, περίπου 100 άτομα έδωσαν το «παρών» σε συγκέντρωση στο κατειλημμένο κτίριο του Βοξ, με αντικείμενο τον τρόπο αντίδρασης σε μια επικείμενη δυναμική δράση της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή. «Να υψώσουμε οδόφραγμα αλληλεγγύης ενάντια στην επερχόμενη κατασταλτική εκστρατεία», έγραφε η αφίσα-κάλεσμα για τη συγκέντρωση.

Ανάμεσα στις δράσεις που αποφασίστηκαν είναι η πραγματοποίηση συγκέντρωσης στα Προπύλαια το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου με σύνθημα «αλληλεγγύη στους κατειλημμένους χώρους αγώνα, τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις».

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι ενδεικτικά των κυβερνητικών προθέσεων αλλά και της δυναμικής των τυχόν αντιδράσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...