Οπλικά συστήματα

Mε 7 ελικόπτερα MH-60R ενισχύεται η Αεροπορία Ναυτικού - Επίσημη ανακοίνωση του State Department

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

H πρώτη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις ήρθε πριν λίγο από το State Department, καθώς ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα αποκτά τα επόμενα χρόνια 7 ελικόπτερα MH-60 R για το Πολεμικό Ναυτικό.

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα ελικόπτερα. Δείτε εδώ την ανακοίνωση.

«Το State Department ενέκρινε την πιθανή πώληση προς την ελληνική κυβέρνηση ελικοπτέρων MH-60R, με περαιτέρω υποστήριξη, εκτιμώμενου κόστους 600 εκατ. δολαρίων» ανέφερε το Γραφείο, σε ανακοίνωσή του. «Το Γραφείο Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας παρέδωσε την απαιτούμενη επιβεβαίωση στο Κογκρέσο για την πιθανή πώληση, στις 12 Ιουλίου του 2019» προστίθεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Ελλάδα ζήτησε επτά ελικόπτερα MH-60R, συμπεριλαμβανομένου και του επιπλέον εξοπλισμού.

Η προτεινόμενη πώληση θα βοηθήσει την Ελλάδα στην ικανότητα εκτέλεσης αποστολών εναντίον επίγειων και υποβρύχιων πολέμων, όπως επίσης και σε επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης.

Στην ανακοίνωση, τέλος, διευκρινίζεται ότι η απόκτηση των ελικοπτέρων από την Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο πρώην ΥΕΘΑ με ημ/νία 12 Φεβρουαρίου 2019, επισημαίνει ότι η υλοποίηση της συγκεκριμένης προμήθειας θα επιφέρει:

Αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στόλου των Ε/Π του Π.Ν. λόγω της αντικατάστασης μέρους ή και του συνόλου της δύναμης των Ε/Π ΑΒ-212 με σύγχρονα Ε/Π, νέου τύπου, όμοιας πλατφόρμας με τα κατεχόμενα Ε/Π S-70 και σημαντικά αυξημένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Ενίσχυση της ομοιοτυπίας του στόλου των Ε/Π του Π.Ν. με έμμεσα οικονομικά
οφέλη που θα προκύψουν από την ομογενοποίηση της πλατφόρμας, των κινητήρων,
των διαδικασιών συντήρησης και εκπαίδευσης του προσωπικού.

ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΙ ΕΔ

Όπως αναφέραμε χθες, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «Jane’s», η οποία επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Υπηρεσίας (EDA : European Defence Agency), η υπηρεσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις τελικές διαβουλεύσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και τη Ρουμανία με στόχο την έναρξη ενός προγράμματος αναβάθμισης και τυποποίησης των αρμάτων μάχης Leopard-2 το 2020. Η έκδοση, στην οποία θα αναβαθμιστούν τα Leopard-2, εάν τελεσφορήσει το πρόγραμμα, θα είναι η πλέον σύγχρονη Leopard-2A7.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις παραπάνω χώρες μόνο η Ελλάδα και η Ισπανία διαθέτουν σε υπηρεσία άρματα μάχης Leopard-2 (170 Leopard-2HEL και 183 Leopard-2A4 η Ελλάδα και 219 Leopard-2E και 108 Leopard-2A4 η Ισπανία). Κύπρος και Ρουμανία θέλουν να αποκτήσουν Leopard-2, η μεν Κύπρος συζητά για μια Επιλαρχία των 41 αρμάτων μάχης (πιθανότατα μέσω μεταφοράς από την Ελλάδα, η σχετική είδηση είδε το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο του 2019), η δε Ρουμανία θέλει να αντικαταστήσει μέρος των 436 παλαιών, εν υπηρεσία, T-55 (το Νοέμβριο του 2018 η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί και επιδιώκει την προμήθεια 60 Leopard-2A5).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ