Κόσμος

"Οικολογική βόμβα" στη Ρωσία: Φόβοι για νέο Τσέρνομπιλ στη ρωσική Σιβηρία

Το εργοστάσιο βρίσκεται στην περιοχή του Ιρκούτσκ, με τη λίμνη Βαϊκάλη και τον ποταμό Άνγκαρα να βρίσκονται σε μικρή απόσταση. Οι αρχές έχουν κατηγορήσει τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου για πλήρη άγνοια σχετικά με τις οικολογικές επιπτώσεις της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, αφού άφησαν τις εγκαταστάσεις σε ριψοκίνδυνη κατάσταση.

Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Εποπτεία των Φυσικών Πόρων, Σβετλάνα Ραντιόνοβα, προειδοποίησε για ακόμη μία καταστροφή παρόμοια με αυτή στην πυρηνική μονάδα του Τσερνόμπιλ το 1986.

Μία από τις αμφιλεγόμενες τοποθεσίες είναι αυτή του εργοστασίου «Usolyekhimprom» στην περιοχή Ιρκούτσκ της Ρωσίας. Όπως ανέφερε η κ. Ραντιόνοβα στην εφημερίδα Izvestiya, η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια οικολογική καταστροφή, εκτός και αν αναδημιουργηθεί το εργοστάσιο.

Το εργοστάσιο κατασκευάζει χλώριο και άλλες χημικές ουσίες και, σύμφωνα με την κ. Ραντιόνοβα, έχει εξαντληθεί πλήρως από τους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι έχουν αφήσει τα πάντα στο έλεος της μοίρας. Συγκεκριμένα, η αξιωματούχος παρατήρησε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μεγάλη ρύπανση του υδραργύρου στην περιοχή.

Η ίδια παρουσίασε συλλογή από φιάλες που περιέχουν απροσδιόριστες χημικά επικίνδυνες ουσίες αποθηκευμένες στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Μέρος αυτών, όπως τόνισε, διατηρεί πίεση, ενώ κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι μέσα. Προειδοποίησε, δε, για το ενδεχόμενο μόλυνσης του ποταμού Άνγκαρα, ζητώντας άμεσες ενέργειες.

Σημείωσε επίσης ότι δεν είναι η μόνη περίπτωση που οι ιδιοκτήτες παραμελούν τη βιομηχανική υποδομή, προσθέτοντας ότι προσπαθούν συχνά να αποφύγουν την ευθύνη - σε περίπτωση πτώσης των κερδών - με την εκ νέου καταχώρηση του αντικειμένου υπό την επωνυμία κάποιας προσωρινής επιχείρησης.

Στις 26 Απριλίου 1986, μια ισχυρή έκρηξη έπληξε τον τέταρτο αντιδραστήρα στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, στην τότε Σοβιετική Ουκρανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, ο αριθμός των θανάτων από τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο φτάνει τις 4.000.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...