Βόρεια Ήπειρος

«Μυρίζει» προβοκάτσια από τα Τίρανα: «Υπάρχει σχέδιο για την αυτονομία της Β. Ηπείρου» - «Τι ετοιμάζουν οι Έλληνες;»

Μπαράζ προπαγανδιστικών δημοσιευμάτων έχουμε στον αλβανικό τύπο, την χρονική στιγμή που η χώρα αυτή «βράζει» κατά του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ενώ ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα αναφέρει σχέδιο Σόρος κατά της χώρας.

Ο αλβανικός τύπος μέσα σε όλο αυτόν των κυκεώνα των αντιδράσεων και διαδηλώσεων χιλιάδων Αλβανών σε πολλές πόλεις, ομιλεί για δήθεν «ελληνικό σχέδιο» αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, το οποίο μακάρι να υπάρχει και να εφαρμoζόταν, αλλά νομίζουμε ότι όλο αυτό μυρίζει πιθανόν νέα «προβοκάτσια» κατά της ελληνικής μειονότητας.       

«Όταν η αλβανική πολιτική σκηνή έχει μετατρέψει την χώρα σε ένα σπίτι που έχει πιάσει φωτιά, δεν είναι μόνο οι γείτονές μας που θερμαίνονται με τη φωτιά, αλλά περιμένουμε να πέσουν και οι τοίχοι του σπιτιού (τα σύνορα της Αλβανίας) και να επωφεληθούν κάποιοι να πάρουν πίσω ένα κομμάτι της χώρας όπως το 1913.

Αυτή είναι η νέα ελληνική στρατηγική στην νέα μας κρίση, η οποία μεταφράζεται στο ότι οι Έλληνες θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από την κακή περίοδο που διάγει η Αλβανία από διεστραμμένους πολιτικούς και κακούς ανθρώπους», αναφέρει το αλβανικό δημοσίευμα.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας αναφέρεται στις 24 Ιουνίου: «Όσον αφορά την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι η πρώτη φορά που η απόφαση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ΕΕ) έχει θέσει σαφείς όρους, συνδέοντας την προοπτική της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον σεβασμό στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης (αυτό-προσδιορισμού), για την ελληνική  μειονότητα».

Οι Αλβανοί μας κατηγορούν ότι η Ελλάδα διακηρύσσει όχι μόνο την αυτοδιάθεση της ελληνικής μειονότητας, αλλά το θέτει και ως νέο όρο για πρώτη φορά στην ιστορία για την είσοδο της Αλβανίας  στην ΕΕ.

Φοβούνται οι ίδιοι τρέμοντας να ψελλίσουν ακόμα και την ύπαρξη του πρωτοκόλλου της Κέρκυρας το 1914, το οποίο κάτω από την πίεση των συμμάχων μας δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ.

Επίσης αναφέρεται ότι ο ορισμός του όρου «αυτοδιάθεση», σύμφωνα με το λεξικό του πανεπιστημίου Oxford της αγγλικής γλώσσας, του 1995 αναφέρει: «Αυτοδιάθεση είναι το δικαίωμα ενός έθνους-χώρας, να αποφασίσει ποια μορφή διακυβέρνησης θα έχει».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι το δικαίωμα μόνο των λαών. Αν γίνει αυτό με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, τότε και η  Τουρκία μπορεί να πιέσει για την αυτοδιάθεση της «τουρκικής» εθνοτικής μειονότητας στην Ελλάδα, η οποία είναι έξι φορές μεγαλύτερη σε αριθμό από την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία»,γράφει το δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα εξάγει το φάντασμα της Βορείου Ηπείρου από τον τάφο με την αυτονομία», ουρλιάζει ο αλβανικός τύπος, οι δημοσιογράφοι του οποίου γνωρίζουν ότι η ελληνική μειονότητα έχει κάθε δικαίωμα ανακήρυξης αυτοδιάθεσης οποιαδήποτε στιγμήκαι το μόνο που απαιτείται είναι ισχυρή πατριωτική ελληνική ηγεσία στην πατρίδα μας , την οποία κάποιοι στο εξωτερικό επιδιώκουν να μικρύνουν με κάθε τρόπο εδώ και πολλά χρόνια.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΤΗς ΚΕΡΚΥΡΑΣ 

Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας υπογράφτηκε στις 17 (4) Μαΐου 1914, μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης, που επικεφαλής της ήταν ο πρίγκιπας Βηντ και του προέδρου της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου» Γεωργίου Χρηστάκη-Ζωγράφου. Με την υπογραφή του, τερματίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ αλβανικής χωροφυλακής-ατάκτων και Βορειοηπειρωτών (Ιερών Λόχων) και αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου μαζί με μια σειρά δικαιωμάτων για τον τοπικό πληθυσμό.

Οι όροι

O Γεώργιος Χρηστάκης-Ζωγράφος, με σωστούς χειρισμούς συντέλεσε στη διεθνή αναγνώριση του βορειοηπειρωτικού ζητήματος που κατέληξαν στην αυτονομία της περιοχής με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου.

Η περιοχή αποκτούσε επίσημα την αυτονομία της, υπό την αιγίδα του πρίγκηπα Βηντ της Αλβανίας, ο οποίος όμως δεν είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες. Η αλβανική κυβέρνηση θα είχε το δικαίωμα να διορίζει και να απολύει τους κυβερνήτες και τους ανώτερους υπαλλήλους. Άλλοι όροι της συμφωνίας προέβλεπαν την στρατολόγηση αυτοχθόνων στην χωροφυλακή, την απαγόρευση παραμονής στρατιωτικών μονάδων αποτελούμενων από μη εντόπιους στην περιοχή, παρά μόνο σε περίπτωση πολέμου ή επανάστασης.

Προβλέπονταν επίσης, η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία, αν και στις τρεις πρώτες τάξεις η αλβανική θα διδάσκονταν παράλληλα με την ελληνική. Η θρησκευτική διδασκαλία, όμως, θα γίνονταν μόνο στα ελληνικά.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις θα εγγυόντουσαν για την διατήρηση και την εκτέλεση των παραπάνω μέτρων, πράγμα όμως που δεν έγινε ποτέ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...