Κόσμος

"Μιλάνε" τα όπλα στη Συρία: Οι ΗΠΑ παραδίδουν "βαρύ" εξοπλισμό στους Κούρδους - Ρώσοι & Σύριοι βομβαρδίζουν τουρκόφιλους τζιχαντιστές

Ένα στρατιωτικό κομβόι των ΗΠΑ εισήλθε στη Συρία αυτό το Σαββατοκύριακο για να παραδώσει νέο βαρύ εξοπλισμό στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της Halab Today TV. Η κίνηση αυτή έχει στρατηγική σημασία καθώς οι Τούρκοι σχεδιάζουν να επιτεθούν στις κουρδικές δυνάμεις της βόρειας Συρίας που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που οι σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον βρίσκονται στα πρόθυρα ολικής ρήξης.

Σύμφωνα με την έκθεση, το στρατιωτικό κομβόι των ΗΠΑ αποτελείται από πολλά φορτηγά και εισέρχεται στη βορειοανατολική Συρία από το βορειοδυτικό Ιράκ.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις εξακολουθούν να κυνηγούν τους εναπομείναντες ισλαμιστές τρομοκράτες που κρύβονται ανατολικά του Ευφράτη.

Ο SDF αναμένεται να βρεθεί σύντομα απασχολημένος επιχειρησιακά στη βόρεια Συρία, καθώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σχεδιάζουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στις πόλεις Manbij (βορειοανατολικό Χαλέπι) και Tal Abyad (βόρειο Al-Raqqa).

https://cdnm.almasdarnews.com/wp-content/uploads/2019/07/67956400_662079457591933_1283570655949750272_n.mp4

Ρώσοι & Σύριοι βομβαρδίζουν τους τουρκόφιλους

Οι δυνάμεις της Συρίας και της Ρωσίας ξεκίνησαν μια μεγάλη επίθεσή στην πόλη Khan Sheikhoun στο νότιο Idlib, ενάντια των τουρκόφιλων ριζοσπαστικοποιημένων μαχητών.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή στην επαρχία Χάμα, οι ρωσικές και συριακές δυνάμεις εξαπέλυσαν περισσότερες από 30 πυραυλικές επιθέσεις από αέρα στο Χαν Σέικουν, χτυπώντας αρκετές περιοχές που ανήκουν στους τζιχαντιστές του Hay'at Tahrir Al-Sham.

Σύμφωνα με την πηγή, οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν αυτή τη μαζική επίθεση ως απάντηση στη βαριά επίθεση που διενήργησε ο Hay'at Tahrir Al-Sham και ο Jaysh Al-Izza στο κυβερνητικό προπύργιο του Mhardeh την προηγούμενη ημέρα.

Το Χαν Σέικουν καταλήφθηκε στο παρελθόν από την Jabhat Al-Nusra και τον ελεύθερο συριακό στρατό (FSA) κατά τη διάρκεια της μάχης του νότιου Idlib του 2014.

Ακολουθεί ένα βίντεο που δείχνει την έκταση των συριακών και ρωσικών επιθέσεων στο νότιο Idlib:

https://www.youtube.com/watch?v=Dh2VdCNsGlY

Τηλεφωνική επικοινωνία Πομπέο-Τσαβούσογλου

Η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία και η συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35, καθώς και η τωρινή κατάσταση στη Συρία, συζητήθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μάικ Πομπέο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, όπως δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο Sputnik.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Τουρκία, τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών F-35, καθώς και την κατάσταση στη Συρία, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν προηγουμένως την απόφαση να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 μετά την έναρξη των παραδόσεων τμημάτων των S-400 στη χώρα. Η συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα θα τερματιστεί έως τα τέλη Μαρτίου 2020.

«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Τσαβούσογλου και ο Πομπέο συζήτησαν για τα F-35, τους S-400 και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του οδικού χάρτη για τη Μάνμπιτζ, της κατάστασης στην Ιντλίμπ, τη ζώνης ασφαλείας και τις διμερείς σχέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Παραβιάσεις της εκεχειρίας

Η ρωσική πλευρά στην Επιτροπή Ρωσίας-Τουρκίας για την επιτήρηση της εφαρμογής της εκεχειρίας στην Συρία κατέγραψε πέντε παραβιάσεις της εκεχειρίας στην χώρα, κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ η τουρκική πλευρά ανέφερε δύο παραβιάσεις, σύμφωνα με το Κέντρο Συμφιλίωσης των Αντιμαχόμενων Πλευρών κι Εποπτείας των Προσφύγων στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

“Κατά το τελευταίο 24ωρο, η ρωσική πλευρά στην Επιτροπή Ρωσίας-Τουρκίας για τις παραβιάσεις της Κοινής Συμφωνίας ανέφερε πέντε περιπτώσεις πυροβολισμών στις επαρχίες Λατάκια (2) Χαλέπι (2) και Χάμα (1). Η τουρκική πλευρά κατέγραψε δύο περιπτώσεις παραβίασης της εκεχειρίας στην επαρχία Χάμα”, σύμφωνα με την ημερήσια αναφορά του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ