Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ - Κρίση στο στενό του Κερτς: Ρεσάλτο της SBU σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο - Ολοταχώς για κλιμάκωση οι Ουκρανοί


Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσαν ότι έχουν κατασχέσει ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο στο στενό του Κερτς, ένα στενό πέρασμα νερού που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Αζόφ.

Το δεξαμενόπλοιο ΝΕΥΜΑ με σημαία Ρωσίας φέρεται να εμπόδιζε τη διέλευση των πολεμικών πλοίων της Ουκρανίας από το στενό, δήλωσε την Πέμπτη η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU).

Τα δεδομένα θαλάσσιας κυκλοφορίας έδειξαν την τοποθεσία του NEYMA (Nika Spirit) σε λιμένα στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας, συγκεκριμένα στο λιμάνι Izmail, ενώ η ουκρανική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη φερόμενη συμμετοχή του εν λόγω πλοίου στην κρίση του Νοεμβρίου, όπου οι Ρώσοι κατέσχεσαν τρία ουκρανικά σκάφη.

Η Ρωσία κατέλαβε τα πλοία και τα πληρώματά τους σε ύδατα που διαχωρίζουν την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε στη Μόσχα το 2014, και τη Ρωσία.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το πλοίο και το πλήρωμά του αν και η SBU είπε πως θα προσπαθήσει να ζητήσει εισαγγελική εντολή για την κράτηση του πληρώματος και του σκάφους.

Δεν είναι τυχαίο που η επιχείρηση έγινε τώρα καθώς διαπραγματεύονται οι Ουκρανοί την απελευθέρωση των 24 Ουκρανών ναυτικών που κρατούνται αυτή την στιγμή στην Ρωσία.

Την Τετάρτη η Ουκρανή εκπρόσωπος Lyudmila Denisova, είχε πει πως οι δύο πλευρές είχαν φτάσει σε συμφωνία αλλά αμέσως μετά το αρνήθηκε λέγοντας πως η ρωσική εφημερίδα RBC είχε εσκεμμένα παρανοήσει τις δηλώσεις της.

Να σημειώσουμε πως οι Ουκρανοί ναύτες οι οποίοι κρατούνται στην Ρωσία επέβαιναν στα ταχύπλοα σκάφη ‘Nikopol’ και ‘Berdyansk, όπως επίσης και στο περιπολικό ‘Yany Kapu,’ που επιχείρησαν να περάσουν μέσα από το Στενό για να φτάσουν στην Θάλασσα του Azov. Τα ουκρανικά σκάφη σταματήθηκαν από την ρωσική Ακτοφυλακή και τα πληρώματά τους κρατούνται για παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων.

https://www.facebook.com/SecurSerUkraine/posts/2438496039713720&width=500

https://www.youtube.com/watch?v=44c5Hj2kiNw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...