Εκκλησία

Δεύτερο ατόπημα του Αρχιεπισκόπου-Μετά την κρυφή συμφωνία με Τσίπρα, η συμπροσευχή με Επιφάνιο

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Η αλήθεια ενός ανθρώπου είναι κυρίως αυτό που κρύβει, έγραφε ο Γάλλος συγγραφέας & πολιτικός Αντρέ Μαλρώ.

Πολύ κρυψίνους μας προέκυψε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Και κυρίως πολύ αδιάφορος για τα θεσμικά όργανα της Εκκλησίας της Ελλάδος, της οποίας το σύστημα δεν υπάγεται στο “ενός ανδρός αρχή”, αλλά είναι συνοδικό.

Οπότε για να προβεί ο προκαθήμενός της σε κάποιες κινήσεις πρέπει να έχει την άδεια της Συνόδου, την άδεια των υπολοίπων Μητροπολιτών.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έπεσε χθες σε δεύτερο ατόπημα παραγνωρίζοντας ποια είναι η θέση του και μέχρι που δικαιούται να κινηθεί.

Το φθινόπωρο μας “ξεφούρνισαν” με τον πρωθυπουργό μια πρόταση συμφωνίας για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, η οποία έφερε αναστάτωση στους εκκλησιαστικούς κύκλους, όχι μονάχα για θέματα όπως το μισθολογικό, αλλά κυρίως γιατί προέκυψε εν κρυπτώ, μετά από συνεννόηση των δύο ανδρών, και όχι με την γνώση των συνοδικών οργάνων της Εκκλησίας.

Για αυτήν την πράξη του ο Αρχιεπίσκοπος επικρίθηκε σφόδρα και έφτασε εν τέλει να “ανακρούσει πρύμναν” υπό το βάρος της κατακραυγής. Οι δε “κόκκινες γραμμές” που έθεσε πρόσφατα η Ιεραρχία-ακόμη και αν δεν γίνονται σεβαστές από την κυβέρνηση-αποτελούν ηχηρότατο καμπανάκι για την μεμονωμένη και αυθαίρετη πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου.

Και χθες είχαμε ακόμη μια προκλητική ενέργεια. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού λέει ο θυμόσοφος λαός, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος από ότι φαίνεται δεν αλλάζει εύκολα...χούγια.

Η συμπροσευχή του με τον μη αναγνωρισμένο από καμία Αυτοκέφαλη Εκκλησία Μητροπολίτη Ουκρανίας Επιφάνιο στον Πατριαρχικό Εσπερινό στην Ι. Μ. Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλί, στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί σκάνδαλο! Και συνάμα γεννιούνται πολλά ερωτήματα για το με πόση ευκολία ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αγνοεί επιδεικτικά το Συνοδικό σύστημα, αγνοεί τους υπολοίπους Μητροπολίτες και προχωράει σε μια τέτοια κίνηση, η οποία από πολλούς ερμηνεύεται ως τα προεόρτια της αναγνώρισης της νέας εκκλησιαστικής δομής στην Ουκρανία.

Δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι προκαθήμενοι των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών που έχουν αποφύγει συστηματικά να δεχτούν και να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή-πολλώ δε μάλλον συμπροσευχές και συλλείτουργα- με την νέα ουκρανική Εκκλησία είναι “παλιομοδίτες” και ο δικός μας Αρχιεπίσκοπος είναι ο...προοδευτικός;  Ή μήπως θα ακούσουμε πάλι τις φαιδρές δικαιολογίες περί αγάπης;

Η κίνηση του Αρχιεπισκόπου δυστυχώς είναι μια τομή στις εξελίξεις με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, και ο ίδιος οφείλει να αποδεχτεί το βάρος των ευθυνών του.

Πλέον οι ψίθυροι μετά την “νέα άνοιξη” στις σχέσεις Αθήνας-Φαναρίου για το τι θα πράξει η Ελλαδική Εκκλησία με το ουκρανικό, ιδίως και μετά την χειροτονία Έλληνα Αρχιμανδρίτη στην Ουκρανία, έγιναν κραυγές!!

Και το ερώτημα που θέτει κάθε κοινός νους είναι το εξής: Αυτό είναι το αποτέλεσμα των επισκέψεων στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικανών αξιωματούχων καθώς και του ίδιου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου;

Το ζήτημα όμως έχει πολλά πλοκάμια. Για τις πιθανότητες για ελληνικό σχίσμα τα γράψαμε και χθες!!

Ουκρανός αξιωματούχος της κανονικής Εκκλησίας ανέφερε πως αν η Ελληνική Ιεραρχία ψήφιζε να αναγνωρίσει επίσημα τη λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (OCU), αρκετοί Έλληνες Μητροπολίτες φέρονται να έχουν δηλώσει ότι θα εξακολουθούν να αρνούνται να έχουν οποιαδήποτε επαφή μαζί τους και θα απαγορεύσουν στους κληρικούς τους να συλλειτουργούν μαζί τους!!

Και ο ασκός του Αιόλου ανοίγει ακόμη πιο πολύ αν μπει κάποιος στον κόπο να συγκρίνει το ουκρανικό με τις εξελίξεις στο ζήτημα της “μακεδονικής εκκλησίας” (Διαβάστε εδω

Αφού ξεκινήσαμε με Γάλλο συγγραφέα ας κλείσουμε με έναν άλλον Γάλλο συγγραφέα...

“Τίποτα δεν μας απομονώνει τόσο όσο τα μυστικά μας.

Michel Tournier

Και για τον Αρχιεπίσκοπο η απομόνωση είναι πλέον ορατή!

Παρακολουθήστε και τους λόγους του Οικουμενικού Πατριάρχου προς Ιερώνυμο και Επιφάνιο χθες :

https://www.facebook.com/ecumenicalpatriarchate/videos/1090354521148631/

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...