Εκκλησία

Μύλος στην Ουκρανία! Νέα Εκκλησία για Φιλάρετο: Οποιαδήποτε σύνοδος του Πατριαρχείου Κιέβου είναι παράνομη

Ωραία τα χαμόγελα για τον Επιφάνιο στο Φανάρι αλλά επιστρέφοντας στο Κίεβο τον περίμενε η σκληρή πραγματικότητα, που ακούσει στο όνομα: Φιλάρετος!

Όπως γράψαμε και πριν από λίγες ημέρες η διάλυση της νέας εκκλησιαστικής οντότητας στην Ουκρανία είναι πλέον προ των πυλών αφότου ο Φιλάρετος ανακοίνωσε πως στις 20 Ιουνίου συγκαλεί σύνοδο του "Πατριαρχείου Κιέβου" για να της δώσει την χαριστική βολή!

Μετά την είδηση αυτή όπως αναμενόταν επήλθε εκκλησιαστικός σεισμός στο Κίεβο και οι δονήσεις έφτασαν μέχρι το Φανάρι.

Η νέα Εκκλησία της Ουκρανίας απάντησε σχετικά με την έκκληση του Φιλάρετου για έκτακτη σύνοδο του "Πατριαρχείου Κιέβου" υποστηρίζοντας πως οποιαδήποτε πράξη του UOC-KP είναι παράνομη.

Το "Πατριαρχείο Κιέβου" (UOC-KP) υποτίθεται πως έπαψε να υπάρχει ως ξεχωριστός θρησκευτικός σύλλογος με τη συγχώνευση και την ένταξη στην νεοσύστατη τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

"Λόγω του γεγονότος ότι με την απόφαση του τοπικού συμβουλίου της UOC-KP της 15ης Δεκεμβρίου 2018, που έλαβε χώρα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας του Κιέβου ενώπιον της Συνόδου Ενοποίησης, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κίεβου έπαυσε να υπάρχει ως ξεχωριστός θρησκευτικός σύλλογος με τη συγχώνευση και την ένταξη στην νεοδημιουργηθείσα τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Η διεξαγωγή οποιωνδήποτε εκδηλώσεων για λογαριασμό του UOC-KP, ιδίως αναφορικά με τα ονόματα των θεσμικών οργάνων της (Ιερά Σύνοδος, Επισκοπές και τοπικά συμβούλια) είναι παράνομη ", ανέφερε σε δήλωση η υπηρεσία Τύπου της νεοσυσταθείσης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Από αυτή την άποψη, ο Φιλάρετος δεν έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει μόνο τοπική σύνοδο του UOC-KP είτε βάσει του καταστατικού της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, είτε ακόμη και βάσει του άκυρου καταστατικού του UOC-KP.

"Η διεξαγωγή μη εξουσιοδοτημένης και μη θεσμοθετημένης συνάντησης από μια μη εξουσιοδοτημένη ομάδα μη εξουσιοδοτημένων προσώπων με την ονομασία« συνοδο »σημαίνει την εκκλησιαστική διαίρεση και τον διαχωρισμό των διοργανωτών και των συμμετεχόντων σε αυτές τις συναντήσεις από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας με όλες τις κανονικές και νομικές συνέπειες. Καλούμε όλους τους ιεράρχες, τους κληρικούς και τα μέλη της εκκλησίας που επιθυμούν το καλό της εκκλησίας και της Ουκρανίας να μην συμμετέχουν σε γεγονότα και ενέργειες που καταστρέφουν την ενότητα της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ", αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ ο Επιφάνιος συναντήθηκε με μέλη μιας ένωσης ουκρανικών εθνικιστικών κομμάτων και οργανώσεων.

"Οι εθνικιστές πάντα μίλησαν και αγωνίστηκαν για τη δημιουργία μιας ενιαίας τοπικής ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας. Η ύπαρξή της αποτελεί δέσμευση της ανεξαρτησίας, της πνευματικής και ενημερωτικής ασφάλειας της χώρας μας κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανάπτυξη της ουκρανικής εκκλησίας και η υπεράσπιση των συμφερόντων της είναι ένα από τα καθήκοντά μας ως μελλοντική φατρία στο κοινοβούλιο », λέει μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ