ΗΠΑ

Απάντηση ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ στην Πρεσβεία των ΗΠΑ: «Η στοχοποίηση των ΜΜΕ απειλεί την ελευθερία του λόγου»


Αναφορά σε άρθρο του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έκανε σήμερα η Αμερικανική πρεσβεία πριν από λίγες ώρες. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του ο ακόλουθος τύπου της Αμερικανικής Πρεσβείας ανέφερε πως ο ιστότοπός μας παρερμήνευσε τις δηλώσεις του κυρίου Τ. Πάιατ πριν από περίπου ένα μήνα.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ακολούθου της Πρεσβείας των ΗΠΑ:

Σε διευκρινήσεις σχετικά με τις αναφορές του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σε πρόσφατο άρθρο του, σε δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, προχώρησε η αμερικανική πρεσβεία.

Συγκεκριμένα ο Μπιλ Μιούραντ, αναφέρει:

Διαβάσαμε το δημοσίευμα της 9ης Ιουνίου 2019, στην «Καθημερινή», από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με τίτλο «Αιγιαλίτιδα ζώνη - ΑΟΖ - Υφαλοκρηπίδα: Προσοχή τώρα», με ιδιαίτερο σεβασμό και προσοχή, δεδομένης της βαθιάς γνώσης του πρώην πρωθυπουργού στο θέμα και τις πρόσφατες ισχυρές δηλώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Ως μέρος των στοιχείων που παραθέτει για να υποστηρίξει τη θέση του ότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας υιοθετούν προσεκτική προσέγγιση με την Τουρκία, ο κ. Σημίτης αναφέρει: «Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που σε ερωτήσεις σχετικά με “τις προκλήσεις της Τουρκίας” στην κυπριακή ΑΟΖ, “σημείωσε την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο” και “μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη”, μία απάντηση που υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας».

Σημειώνω εδώ ότι αυτό δεν περιγράφει με ακρίβεια την απάντηση του πρέσβη κ. Πάιατ στην ερώτηση στο Air Power Conference στις 15 Μαΐου στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ορισμένα μέσα ενημέρωσης παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του. Ποτέ δεν μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς. Αντ’ αυτού, είπε: «Οσον αφορά συγκεκριμένα την κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης, διαπιστώσατε την πολύ γρήγορη και σαφή αντίδραση της κυβέρνησής μου μέσω του εκπροσώπου μας στην Ουάσιγκτον και ειδικότερα της έμφασης που αποδίδουμε στην αποφυγή προκλητικών και κλιμακωτών ενεργειών. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η μακροπρόθεσμη ελπίδα μας –και αυτό εμπνέεται και πάλι από την υποστήριξή μας στην τριμερή Ελλάδα - Ισραήλ - Κύπρος– είναι ότι τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη συνεργασίας, ένα win-win, σε αντίθεση με έναν οδηγό για συγκρούσεις. Είναι πολύ σημαντικό από την άποψη αυτή ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε ρητώς τη δημιουργία λογαριασμού μεσεγγύησης, ώστε οι πόροι που προέρχονται από κυπριακές δραστηριότητες γεώτρησης να μοιράζονται εξίσου μεταξύ των κοινοτήτων».

Μπορείτε να βρείτε την απομαγνητοφώνηση της απάντησής του στην ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς και την απάντησή του σε δημοσιογράφους στο συνέδριο για το ίδιο θέμα. Στην πραγματικότητα, τα πρώτα μέσα που ερμήνευσαν εσφαλμένα τις δηλώσεις του πρέσβη ήταν το Pronews.gr και Pentapostagma.gr και πιστεύουμε πως το έκαναν σκόπιμα, δεδομένης της γνωστής κλίσης τους προς τις ρωσικές θέσεις. Δυστυχώς, αυτό το αφήγημα εξαπλώθηκε, παρόλο που η «Καθημερινή» και πολλά άλλα μέσα αναπαρήγαγαν την απάντησή του σωστά. Σας γράφω για να διορθώσω επί της αρχής, έτσι ώστε οι αναγνώστες σας να έχουν το κείμενο όσων είπε ο πρέσβης σε αυτό το θέμα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ δεν είχε και δεν έχει σκοπό να αλλοιώσει την αλήθεια. Δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα, στην προκειμένη περίπτωση απλά μεταφέραμε τις δηλώσεις του κ. Πάιατ, όπως έκαναν πριν από εμάς άλλα ειδησεογραφικά site όπως τα παρακάτω για παράδειγμα πολύ αξιόλογα site slpress.gr και militaire.gr:

 

Θα περιμέναμε από την Πρεσβεία να αναφέρει στην ανακοίνωσή της και τα εν λόγω site ως φιλορωσικά κάτι όμως που δεν κάνει, αφήνοντας μας έτσι το περιθώριο να πιστέψουμε ότι μας στοχοποιεί.

Όποιος έχει παρακολουθήσει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, γνωρίζει εκ τοις πράγμασι ότι δεν είμαστε ούτε φιλορώσοι, ούτε φιλοαμερικάνοι. Ένα ρητό λέει το εξής: Δεν υπάρχουν αιώνιοι φίλοι, ή αιώνιοι εχθροί, αλλά αιώνια συμφέροντα. Σε όλα μας ανεξαιρέτως τα άρθρα πάντα τονίζουμε την ανάγκη οι Έλληνες να μείνουμε ενωμένοι μακριά από τέτοιου είδους εθνικούς διχασμούς.

Εμείς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είμαστε πρώτα Έλληνες. Από εκεί και πέρα, θα γράψουμε διθυραμβικά σχόλια για όποια χώρα στέκεται δίπλα στα συμφέροντα της πατρίδας μας. Όποιος σταθεί απέναντί της, τότε θα κάνουμε δημοσιογραφική «επίθεση», η Ελλάδα μας είναι πάνω απ'όλους και απ'όλα.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ εξάλλου έχει γράψει δεκάδες άρθρα υπέρ των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Θα μπορούσε να βγει η Ρωσία να μας κατηγορήσει ότι τα «παίρνουμε» σε δολάρια;

Εάν υποθετικά έβγαζε παρόμοια ανακοίνωση, τότε θα απαντούσαμε αναλόγως και για την Ρωσική πρεσβεία.

Δεν είναι στη κουλτούρα μας η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αλλά πάνω απ' όλα, είμαστε ελεύθεροι από κάθε είδους συμφέροντα και για να το πούμε πιο λαϊκά δεν είμαστε «υπάλληλοι» κανενός! Αυτό ενοχλεί και ίσως γι'αυτό δεχόμαστε και τόσες επιθέσεις! Ο μόνος τροφοδότης μας είναι οι αναγνώστες μας καθώς αναγνωρίζουν την δουλειά μας.

Θεωρούμε λοιπόν, πως η Πρεσβεία έχει πέσει σε ατόπημα. Ποιο είναι αυτό; Θα έπρεπε να ψάξει την αρχική πηγή, από που δηλαδή ξεκίνησε η διάδοση των δηλώσεων Πάιατ. Και αν πράγματι έχει γίνει λάθος στη μετάφραση της δήλωσης θα μπορούσε να προχωρήσει σε διάψευση, χρόνος υπήρχε.

Θεωρούμε πως οι συνάδελφοι βέβαια τον εν λόγω site δεν το έκαναν εκ του πονηρού. Πολλά λάθη γίνονται στις μεταφράσεις, έστω και μια λέξη μπορεί να αλλοιώσει την ουσία.

Όμως καλό θα ήταν ο ακόλουθος της Πρεσβείας Μπιλ Μιούραντ να ελέγχει τις πηγές του καλύτερα. Νομίζουμε πως η ανακοίνωση έγινε πρόχειρα, αυτό θέλουμε να πιστεύουμε γιατί αν δεν ισχύει αυτό, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για στοχοποίηση μέσου και μάλιστα για πρώτη φορά στα χρονικά.

Επίσης όποιος έχει στοιχεία ότι το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ τα «παίρνει» σε δολάρια, γουάν, ή ρούβλια, ας τα φέρει να τα δούμε και εμείς. «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Εδώ είμαστε!

Εν κατακλείδι, τίποτα δεν έγινε με σκοπό να διαστρεβλώσουμε την αλήθεια. Θα θέλαμε και περιμένουμε μια απάντηση της Αμερικανικής πρεσβείας. Οι ΗΠΑ είναι μια σταθερή σύμμαχος της πατρίδας μας. Η ομογένεια είναι ο συνδετικός κρίκος και ελπίζουμε πως οι σχέσεις θα γίνουν δυνατότερες.

Τίποτα δεν μας χωρίζει, τουναντίον, αυτή την στιγμή οι προκλήσεις σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο είναι μεγάλες, ο εχθρός είναι κοινός και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές