Επιστήμη

Στάθηκαν κάτω από τον ήλιο και είδαν τη σκιά τους να... εξαφανίζεται - Που οφείλεται το ιδιαίτερο φαινόμενο (εικόνες)

Οι κάτοικοι της χερσονήσου Yucatan στο Μεξικό διαπίστωσαν ένα ιδιαίτερο φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες.

Ενώ έκαναν τις καθημερινές τους εργασίες, οι σκιές τους εξαφανίστηκαν κάτω από τα πόδια τους!

Αυτό οφείλεται σε ένα ιδιαίτερο φαινόμενο που συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, με αποτέλεσμα την σχεδόν ολική εξαφάνιση των πλευρικών σκιών, σύμφωνα με το RT.

Μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο γεγονός βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό.

Γνωστό και ως ηλιακό ζενίθ, το σπάνιο αυτό φαινόμενο συμβαίνει όταν ο Ηλιος φτάνει στο υψηλότερο σημείο του πάνω από τη Γη, με αποτέλεσμα την σχεδόν ολική εξαφάνιση των πλευρικών σκιών.

Αυτό ακριβώς συνέβη στην συγκεκριμένη περιοχή στο διάστημα μεταξύ 23 και 25 Μαΐου ενώ κάτι αντίστοιχο καταγράφηκε νωρίτερα τον Μάιο στην πόλη του Μεξικό.

Τα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας επίσης αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του συμβάντος, αλλά όχι αρκετά για να προκαλέσουν ζημιά, εκτός από τα συνηθισμένα εγκαύματα που παθαίνουν όσοι εκτίθενται στον καυτό ήλιο της Γιουκατάν χωρίς αντηλιακό.

Το φαινόμενο συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, όταν ο ήλιος είναι από πάνω μας την άνοιξη και μετά την επιστροφή του κατά το θερινό ηλιοστάσιο, σε περιοχές μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού του Αιγόκερω. Το επόμενο τέτοιο γεγονός θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...