Κύπρος

Η Γαλλία βάζει "φρένο" στην Άγκυρα - Κανονικά οι έρευνες από την TOTAL - ΥΠΕΞ: "Eξελίξεις στα ενεργειακά τα επόμενα 24ωρα"

Σημαντικές εξελίξεις και ανακοινώσεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά της Α.Μεσογείου, σύμφωνα με όσα είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος και βρέθηκε στη Γαλλία για σημαντικές συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης και εκπροσώπους της TOTAL.

Το Παρίσι, με ηχηρά μηνύματα και προειδοποιήσεις βάζει "φρένο" στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και εμπράκτως δείχνει πως το ενεργειακό πρόγραμμα δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας, ενώ τα συμφέροντα της Κύπρου και των Συμμάχων θα διαφυλαχτούν με κάθε μέσο.

Η περιοχή της Α.Μεσογείου παίρνει "φωτιά" με όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να είναι πρόθυμες να διαθέσουν κάθε δυνατό μέσο με μοναδικό στόχο της διαφύλαξη των συμφερόντων από τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο που "κρύβεται" στο βυθό.

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε από τη Γαλλία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Και σύμφωνα με πληροφορίες η γαλλική πλευρά προγραμματίζει να προχωρήσει σε έρευνες σε τέσσερα οικόπεδα τη διετία 2019 και 2020, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν με πέντε γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες , τις επόμενες ημέρες από πλευράς της γαλλικής εταιρείας ΤΟΤΑL αναμένονται ανακοινώσεις για έναρξη ερευνών στα τεμάχια 2, 3 και 9. Κινήσεις αναμένονται και στο τεμάχιο 7. Τα μηνύματα αυτά θεωρούνται για τη Λευκωσία άκρως σημαντικά, γιατί είναι και μιας μορφής απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

Στη διάρκεια των επαφών του στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TOTAL, Ελίας Κασσίς, με τον οποίο συζήτησαν τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ, τόσο σε σχέση με γεωτρητικούς στόχους, όσο και με νέα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Κύπρου, στο Παρίσι, τα ενεργειακά και οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ ήταν στο επίκεντρο. Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησαν συγκεκριμένους τρόπους «συλλογικής αντίδρασης στο πλαίσιο της ΕΕ, στο πνεύμα και των σχετικών προνοιών της Συνθήκης της Λισαβόνας, των σχετικών αναφορών στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της κοινής θέσης της ΕΕ μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση των εξαίρετων διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, τόσο εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με έμφαση στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Τέλος, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

ΥΠΕΞ: ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 24ΩΡΑ

Τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις σε σχέση με την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας το πρωί, στο περιθώριο εκδήλωσης για την Ημέρα της Ευρώπης, στο Δημαρχείο Λευκωσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι σήμερα διεξάγεται μια σημαντική Άτυπη Σύνοδος της ΕΕ στη Ρουμανία, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει και να συζητήσει με τους ομολόγους του για τα επόμενα βήματα όσον αφορά τον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ. Όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, στην Άτυπη Σύνοδο θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες του τρόπου αντίδρασης.

Όσον αφορά τα βήματα που γίνονται για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στα Συμπεράσματα του Μαρτίου του 2018, στην κοινή θέση των 28 κρατών μελών στο Συμβούλιο Σύνδεσης της ΕΕ και στις άμεσες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, ενώ είπε ότι η Λευκωσία είναι σε επαφή με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ερωτηθείς για τα εντάλματα σύλληψης σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο για να εκδοθούν τα πρώτα εντάλματα σύλληψης. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα της δικαιοσύνης».

Συνέχισε, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους της δικαιοσύνης, «αλλά όλα τα σχετικά στοιχεία έχουν ήδη προωθηθεί και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η έκδοση των πρώτων ενταλμάτων σύλληψης».

Σε ερώτηση αν θα συνεχιστούν οι τοποθετήσεις υποστήριξης από πλευράς ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν τόσο σε θεσμικό επίπεδο, από τα όργανα της ΕΕ, όσο και από κράτη μέλη.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, είμαστε σε επαφή ειδικότερα με τα γειτονικά κράτη τα οποία ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις και παρακολουθούν πολύ προσεκτικά, όπως επίσης και με εκείνες τις χώρες που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε στο Παρίσι, την Τετάρτη, λέγοντας ότι είχε καλές συζητήσεις με τον Γάλλο ομόλογό του για όλα αυτά τα θέματα. Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές του με εκπροσώπους της γαλλικής TOTAL, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα πρέπει να αναμένουμε ανακοινώσεις και εξελίξεις σε σχέση με τη συνέχιση και υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού.

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ Η ΑΓΚΥΡΑ

Οι τοποθετήσεις Γαλλίας υπέρ της Κύπρου ενοχλούν την Τουρκία. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από πλευράς Γαλλίας όσον αφορά στις ενέργειες της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε πως από το 2004 έχει καταστήσει σαφή της θέση της και υποδεικνύει στη Γαλλία πως αυτά που λέει ισχύουν και σε ό,τι αφορά την ίδια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται στο Σίμπιου της Ρουμανίας και αυτό που επιδιώκει, σε πρώτη φάση, είναι μια ισχυρή δήλωση από πλευράς ΕΕ σε ό,τι αφορά τις τουρκικές ενέργειες. Δήλωση η οποία θα είναι το πρώτο βήμα για λήψη πιο σκληρών αποφάσεων κατά της Τουρκίας.

Την Τρίτη το βράδυ μιλώντας σε εκδήλωση του ΑΗΕΡΑ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυσε πως «είναι η ώρα που πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες και των Ηνωμένων Εθνών και των μεγάλων κρατών και της ΕΕ», επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να μένουν στις διακηρύξεις αλλά να είναι όλοι και πιο ουσιαστικοί στις ενέργειές τους. Αναφορές που ευθέως ερμηνεύονται ως πρόσκληση για λήψη τιμωρητικών μέτρων κατά της Τουρκίας. Ζήτησε ακόμα την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία «ώστε να συνειδητοποιήσει ότι επιτέλους το διεθνές δίκαιο δεν είναι αυτό που είναι γραμμένο στο Κοράνι του κ. Ερντογάν».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ