Ελληνοτουρκικά

Ελληνική επιστολή-"φωτιά" στον ΟΗΕ: Απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την υφαλοκρηπίδα - Πολεμικές ενέργειες από την Άγκυρα

Μια επιστολή υψίστης σημασίας απέστειλε η Αθήνα στον ΟΗΕ, πλαισιώνοντας ως παράνομες τις τουρκικές ενέργειες σε κυπριακή ΑΟΖ και ελληνική υφαλοκρηπίδα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η επιστολή κατατέθηκε λίγες μέρες πριν την εισβολή του Φατίχ και της πολεμικής του συνοδείας στην Α.Μεσόγειο.

Το γεγονός αυτό προκαλεί κάποια ερωτήματα, με κύριο ερώτημα το κατά πόσο η Αθήνα γνωρίζει τις επικείμενες τουρκικές κινήσεις και αν ναι, για ποιο λόγο δεν υπήρξε η απαραίτητη προετοιμασία, ενημέρωση και προειδοποίηση προς τον ασταθή "γείτονα";

Σε απόρριψη των τουρκικών ισχυρισμών που κατατέθηκαν στον ΟΗΕ και "διαγράφουν" την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο προσχώρησε η Αθήνα με επιστολή που κατατέθηκε στον ΟΗΕ και κυκλοφόρησε στις 30 Απριλίου, λίγο πριν ξεκινήσουν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η επιστολή αποτελεί απάντηση στην επιστολή προς τον ΟΗΕ του τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου Φ. Σινιρίογλου της 18ης Μαρτίου, με την οποία ουσιαστικά ενέταξε την περιοχή της Α.Μεσογείου, τόσο την κυπριακή ΑΟΖ όσο και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, στο δόγμα «Γαλάζια Πατρίδα» με το αβάσιμο επιχείρημα διαμοιρασμού της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, αμφισβητώντας κατά αυτόν τον τρόπο την ελληνική και κυπριακή κυριαρχία στην περιοχή.

Η Αθήνα επισημαίνει ότι οι συντεταγμένες που αναφέρει η Τουρκία, και διαμελίζουν ουσιαστικά ελληνικά εδάφη, είναι «αβάσιμες, αυθαίρετες που αγνοούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κυρίως τις νόμιμες θαλάσσιες ζώνες της Δωδεκανήσου».

Επίσης η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας δηλώνοντας ότι τα νησιά σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες και επισημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές θέσεις που αναφέρονται σε «επικρατούσες παραμέτρους» και «ειδικές περιστάσεις» για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, αντί των γενικώς αποδεκτών κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας.

Το κείμενο της Επιστολής της Ελλάδας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ:

«Α/73/850-S/2019/344

General Assembly /Security Council

Επιστολή της 25ης Απριλίου 2019 του Επιτετραμμένου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη που απευθύνεται στον Γ.Γ.

Όσον αφορά την επιστολή του μόνιμου εκπροσώπου της Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου 2019, που απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα (A/73/804), έχω την τιμή να δηλώσω τα εξής: οι τουρκικοί ισχυρισμοί που περιέχονται στην προαναφερθείσα επιστολή σχετικά με την όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και οι συντεταγμένες 32 ̊16 ' 18 "ε και 28̊00 ' 00" που αναφέρονται σ ' αυτή, είναι νομικά αβάσιμες, λανθασμένες και αυθαίρετες στο βαθμό που αγνοούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή και ιδίως των νόμιμων θαλάσσιων ζωνών των Δωδεκανήσων.

Η Ελλάδα επιθυμεί να επαναλάβει για μία ακόμη φορά ότι, σύμφωνα με την εδραιωμένη Αρχή του Δικαίου της θάλασσας, τα νησιά, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, έχουν πλήρη δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα/Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), όπως τα άλλα χερσαία εδάφη. Σύμφωνα με την από καιρού γνωστή θέση μας, πρέπει να τονιστεί ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ κρατών με αντίθετες ακτές (ηπειρωτικές και νησιωτικές) θα πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες της διεθνούς δικαίου βάσει της Αρχής της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής.

Επιπλέον, η αναφορά στην παραπάνω επιστολή "στο αποτέλεσμα των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο Πέλαγος, καθώς και στη Μεσόγειο, μεταξύ όλων των σχετικών κρατών" συνιστά, κατά τη γνώμη μας, ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδας να συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη βάσει του διεθνούς δικαίου και χωρίς να προδικάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών αυτών.

Η σταθερή πολιτική της Ελλάδας είναι να διευθετήσει οποιοδήποτε εκκρεμές ζήτημα με τους γείτονές της καλόπιστα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα απορρίπτει επίσης την αναφορά, αφηρημένα, σε έννοιες όπως "επικρατούσες παραμέτρους" και "ειδικές περιστάσεις", οι οποίες είναι νομικά άσχετες και παραπλανητικές, και γίνονται με αποκλειστικό σκοπό το να προκαταλάβει τα μελλοντικά αποτελέσματα οριοθέτησης στην εν λόγω περιοχή.

Η Ελλάδα υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι έχει αυτομάτως και εξαρχής (ipso facto και ab initio) κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βάσει των σχετικών διατάξεων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, η οποία κωδικοποιεί το εθιμικό διεθνές δίκαιο, καθώς και από την εθνική νομοθεσία.

Η θέση αυτή έχει καταχωρηθεί σε πολλές περιπτώσεις με τα Ηνωμένα Έθνη (σ.σ. αναφέρεται σειρά ρηματικών διακοινώσεων της Ελλάδας στον ΟΗΕ και προς την Τουρκία).

Η Ελλάδα, ως εκ τούτου, αντικρούει στο σύνολό τους τους προαναφερθέντες Τουρκικούς ισχυρισμούς, τις θεωρεί άκυρες για οποιεσδήποτε νομικές συνέπειες όσον αφορά τα κυρίαρχα δικαιώματα της Ελλάδας και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν κυκλοφορήσετε την παρούσα επιστολή ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία 45 και 78 της ημερήσιας διάταξης, και του Συμβουλίου Ασφαλείας, και να το δημοσιεύσετε στο επόμενο τεύχος του Law of the Sea Bulletin.

Ο επιτετραμμένος

Διονύσιος Καλαμβρέζος»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...