Ελληνοτουρκικά

«Γκουρού» της οικονομίας προειδοποιεί: «Ο Ερντογάν θα κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο» - «Η Άγκυρα δεν έχει άλλη επιλογή»

Νέα ραγδαίες εξελίξεις έρχονται από την οικονομική καταιγίδα που πλήττει σφοδρά όπως φαίνεται την Τουρκία, η οποία προετοιμάζεται για πιθανή δράση σε Αιγαίο και και Κύπρο ταυτόχρονα, παίζοντας κυριολεκτικά τα πάντα για την επιβίωση της.

Ξένα ΜΜΕ  αναφέρουν ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται λίγο πριν το οικονομικό κραχ,  αφού η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απέσυρε 4,2 δισ. Δολάρια από τις τράπεζες και τα στόκαρε στα αποθεματικά της, για να σώσει την χώρα σε περίπτωση οικονομικού κραχ, μετά την προθεσμία των 2 εβδομάδων που έδωσαν οι ΗΠΑ στον Ερντογάν για την παραλαβή των πυραύλων S-400.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τους δείκτες των υποχρεωτικών αποθεματικών (αφορά τα χρήματα που πρέπει να καταθέσουν οι τράπεζες στην κεντρική τράπεζα) σε καταθέσεις και κεφάλαια συμμετοχής σε ξένο νόμισμα, κατά 200 μονάδες βάσης, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Το μέτρο αφορά την στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και θα βοηθήσει στην ενίσχυση των ακαθάριστων συναλλαγματικών αποθεμάτων σε περίπτωση κραχ,  μιας και αφορούν απόθεμα ξένου νομίσματος, για να έχει η Τουρκία την δυνατότητα αγοράς βασικών αγαθών.

Την ίδια περίοδο θα έχουμε την εξωφρενική αντιστοιχία ενός δολαρίου προς 10 τουρκικών λιρών, σύμφωνα με γκουρού των επενδύσεων.

«Η τουρκική λίρα θα φτάσει σε ποσοστό 1/10  κατά την διάρκεια του επόμενου διαστήματος και σε βάθος τριών ετών», δήλωσε ο Matein Khalid, Επικεφαλής Επενδυτικής Τράπεζας  και Συνεργάτης στην Asas Capital.

«Η λίρα είναι ευάλωτη στις κερδοσκοπικές επιθέσεις των υπεράκτιων επενδυτών, παρότι είχε περάσει μια σοβαρή νομισματική κρίση πέρυσι», ανέφερε ο Χαλίντ σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε σήμερα  Δευτέρα.

Ο ίδιος είπε ότι βασίστηκε στην πρόβλεψη του στις «τρέχουσες σχετικές διαφορές πληθωρισμού» και ότι η πρόβλεψη του ήταν αισιόδοξη.

«Η τουρκική λίρα είναι εύθραυστη  επειδή η τουρκική κεντρική τράπεζα στερείται «δύναμης πυρός» για να την υποστηρίξει», δήλωσε ο Χαλίντ.

Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης μια συστημική τραπεζική κρίση και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κακές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, δηλαδή με με τον μισό πλανήτη.

Η σημερινή αντιστοιχία της τουρκικής λίρας με το δολάριο αυξήθηκε κατά 0,4% φτάνοντας στις 6,05 λίρες ανά δολάριο στις 11:03 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη, αποτελώντας προάγγελο  νέων εξελίξεων.

Όλα αυτά προμηνύουν μια τεράστια «οικονομική ασφυξία» και πιθανή μεγάλη έκρηξη λαϊκής δυσαρέσκειας  από εκατ. Τούρκους πολίτες λόγω πέινας, ανεργίας, ανέχειας και πιθανής έλλειψης βασικών αγαθών.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέλαβε έκκληση προς την Τουρκία να ενισχύσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα με τη θέσπιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

«Ο Τούρκος ηγέτης φέρεται ως έτοιμος για κλιμάκωση, την ίδια στιγμή σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, για τα δικαιώματα γεώτρησης φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια  να σώσει την εξουσία του, τόσο εντός Τουρκίας όσο και εντός του ΑΚΡ» , δήλωσε ο οικονομικός γκουρού Μ.  Κάλιντ που γνωρίζει όπως φαίνεται αρκετά.

"Αυτό θα ήταν "φυσικά καταστροφικό" για την οικονομία και τη λίρα", είπε.

Ηγέτες όμως, τύπου Ερντογάν, όταν βλέπουν ότι χάνουν την γη κάτω από τα πόδια τους και ουσιαστικά την εξουσία τους, κινούνται με ταχύτητα με βίαιες  κινήσεις, για να  επιδείξουν πολιτική ευστροφία και στρατιωτική δύναμη.

Αυτό ακριβώς προετοιμάζει πιθανότατα και η Τουρκία, κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, θεωρώντας αυτές τις δύο χώρες ως τους «αδύναμους κρίκους» στην περιοχή.

Με λίγα λόγια, ένα «νικηφόρο» πολεμικό επεισόδιο σε Αιγαίο και Κύπρο, με παράλληλη αποκόμιση δικαιωμάτων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ΑΟΖ εις βάρος Ελλήνων και Κυπρίων, θα «δικαιολογούσε» (πάντα  κατά το ΑΚΡ) τις θυσίες του τουρκικού λαού κατά των «δυτικών σταυροφόρων», όπως ονομάζουν οι Τούρκοι την δύση.

Γι αυτό και η Άγκυρα εξασκεί εδώ και πολλούς μήνες μια  πολιτική μόνιμης αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι νέο-οθωμανοί μας περιμένουν στην γωνία αναμένοντας μια μόνο ευκαιρία, ίσως ένα κενό εξουσίας, για να κάνουν «επίθεση» όπως και το 1974.

Αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολιτικοί και η στρατιωτική ηγεσία μας, για αυτό και έχουμε μπαράζ  δηλώσεων από τους ίδιους, περί πιθανότητας ελληνο-τουρκικου επεισοδίου το τελευταίο διάστημα.   

Χθες σύμφωνα με άρθρο μας αναφέραμε ρεπορτάζ του τουρκικού τύπου στο οποίο αναφέρονταν η έντονη στρατιωτική αμερικανική παρουσία  στην Α. Μεσόγειο, όπου μαζί με Γαλλία και Ισραήλ, η Ουάσινγκτον έχει σαν στόχο να πνίξει τις τουρκικές κινήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο.

Μάλιστα οι Τούρκοι μιλούν και για  συμμαχία Ελλάδας, ΗΠΑ, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, όπου σύμφωνα με όσα αναφέρουν, στόχος και σκοπός είναι να βγει η Άγκυρα από το ενεργειακό παιχνίδι.

Έλληνες ειδικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία είναι στο μεταίχμιο απροσδόκητων κινήσεων εντός του ελληνικού Αρχιπελάγους και της κυπριακής ΑΟΖ, προετοιμάζοντας ένα καίριο πλήγμα στον ελληνισμό.

Ξέρουν οι νέο-οθωμανοί ότι αν «νικήσουν» σε οποιαδήποτε κρίση ,…τις πρώτες ώρες , θα έχουν το στρατηγικό πλεονέκτημα να «περάσουν» τις διεκδικήσεις τους σε όλα τα επίπεδα, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν και αυτά που έχουν με την επέμβαση του διεθνή παράγοντα , …σε δεύτερο χρόνο,  αφού θα υπάρξει, σθεναρότατη  αντίδραση των ελληνικών ΕΔ, τις οποίες έχουν, όχι τυχαία, σε μεγάλη εκτίμηση ΝΑΤΟ/ΗΠΑ…Ισραήλ, Αίγυπτο και λοιποί. 

https://youtu.be/pys46GybxxY?t=3

https://youtu.be/OY-M5qndPIw?t=5

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...