ΗΠΑ

"Απόβαση" Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη: Eκφόρτωση κρίσιμου αμερικανικού στρατιωτικού υλικού - Μήνυμα προς Τουρκία-Ρωσία

Για ακόμα μια φορά οι ΗΠΑ τονίζουν και δείχνουν εμπράκτως της στρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της γενικής τοποθεσίας σε σχέση με τα Βαλκάνια και την Τουρκία. Οι Αμερικανοί εδώ και καιρό έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους για ανάπτυξη εγκαταστάσεων στην περιοχή, γεγονός που θα συμβάλλει τόσο στην δική τους ισχύ, αλλά θα αναβαθμίσει και την Ελλάδα καθώς η πόλη θα μετατραπεί σε ένα ακόμα προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ.

Στόχος τους είναι ο ενεργειακός έλεγχος ενόψει της κατασκευής των αγωγών EastMed και TurkStream, ο έλεγχος των Στενών, αλλά και η άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί καθώς αναμένονται σημαντικές εξελίξεις με την Τουρκία τους επόμενους μήνες, λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.

Εξάλλου, όπως απκαλύψαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν λίγες μέρες, υπήρξε ξαφνική εμπλοκή στις ρωσοτουρκικές σχέσεις όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου. Οι κινήσεις των δύο χωρών φανερώνουν πως η διαφωνία Τούρκων και Αμερικανών για τους S-400 είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου, και αφορά κυρίως και τον αγωγό Turk Stream και το κέντρο αποθήκευσης αμερικανικού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη με το οποίο θα προμηθεύεται φυσικό αέριο η Ευρώπη.

Πρόκειται για πολύ χοντρό παιχνίδι για μεγάλους και ισχυρούς «παίκτες» όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με προεκτάσεις που φτάνουν στα Στενά, το Αιγαίο, την Κύπρο και μέχρι… την Τεχεράνη.

Παρουσία του Αμερικανού Προξένου στη Θεσσαλονίκη Gregory W. Pfleger, έγινε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης η εκφόρτωση στρατιωτικού υλικού τόσο των ΗΠΑ όσο και των νατοϊκών δυνάμεων, προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν σε βαλκανικές χώρες όπου θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις.

Έφτασε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το αμερικάνικο οχηματαγωγό GREEN RIDGE, στα πλαίσια της μεταφοράς αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκων ελικοπτέρων και άλλου είδους στρατιωτικού υλικού, όπως αναφέρει το Evros-news.gr. Γι’ αυτό βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και ο κ.Pfleger προκειμένου να επιβλέψει την όλη διαδικασία.

https://twitter.com/USEmbassyAthens/status/1130783657491357697

Είχε μάλιστα συζήτηση με τους συμπατριώτες του οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με αυτή την διαδικασία, παρουσία του Προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Χρήστου Δούκα.

Είναι μια διαδικασία που έχει επαναληφθεί πριν από περίπου 1,5 χρόνο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα επαναλαμβάνεται πλέον συχνά στην περιοχή μας, αφού οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει με την ελληνική Κυβέρνηση για την συγκεκριμένη συνεργασία. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν από τους Αμερικανούς πιο σταθερές εγκαταστάσεις σε κάποιο σημείο της πόλης.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, αφού ακόμα και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη φετινή διακήρυξη για την ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ενόψει του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου, αναφέρθηκε στο θέμα τονίζοντας: “Η εναλλαγή των αεροσκαφών και του εξοπλισμού του ΝΑΤΟ μέσω της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, οι πολύπλοκες διμερείς εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και η διαθεσιμότητα του κόλπου της Σούδας για τις ναυτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών αντανακλούν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία για τη διασφάλιση της αμοιβαίας ισχύς και ασφάλειας μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη, που ήταν “δεξί χέρι” του Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ και στην Ουκρανία, δεν έκρυψε την ικανοποίηση του που βρέθηκε και πάλι στην Αλεξανδρούπολη, αφού όπως δήλωσε είναι μια πόλη που του αρέσει πολύ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...