Εκκλησία

Αγία Τριάδα Σικάγο: Σε πλειστηριασμό ο ναός της ιστορικής κοινότητας με τιμή εκκίνησης τα 2.200.000 δολάρια

Πρόκειται για έναν ναό μεγάλης ιστορικής σημασίας. Δεν είναι η πρώτη απόπειρα πλειστηριασμού.

Ο 121 ετών ιστορικός ναός της Αγίας Τριάδος της ομώνυμης κοινότητας του Σικάγου, όπως και το κτιριακό της συγκρότημα, συμπεριλαμβανομένου και του σχολικού κτιρίου, θα βγουν τελικά σε πλειστηριασμό την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, με αρχική τιμή εκκίνησης 2.200.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα», στα τέλη του 2018 ο πλειστηριασμός είχε αναβληθεί την τελευταία στιγμή, καθώς είχε ανακοινωθεί από την κοινότητα τον Δεκέμβριο ότι βρέθηκε το ποσό των 2 εκατ. δολαρίων.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται, ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ είπε ότι «ο ναός, αλλά και το οικόπεδο που είχε αγοράσει η εκκλησία πάνω στο λεγόμενο Deerfield, είχαν κηρύξει πτώχευση και η τράπεζα προχώρησε σε κατάσχεση».

Και συνέχισε: « Όπως θυμάστε, προσπάθησαν τον Δεκέμβριο να γίνει ο πλειστηριασμός, αλλά παρουσιάσθηκαν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έδωσαν δωρεά στην εκκλησία, όπως λάθος τα παρουσίασαν κάποιοι άνθρωποι από τον ναό. Πήγαν στην τράπεζα και πρόσφεραν ένα ποσό για να αγοράσουν τον ναό, ο οποίος πουλιόταν από τότε, δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά επειδή έβαλαν μία προσφορά στην τράπεζα, ο πλειστηριασμός σταμάτησε για ένα χρονικό διάστημα, ούτως ώστε να μπορέσει η τράπεζα να δει αν μπορεί να δεχθεί την προσφορά.

»Δεν τη δέχθηκε την προσφορά και συνεχίζει με τον πλειστηριασμό και η ενορία το ήξερε αυτό, δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε θα πρέπει να νιώθουν ότι είναι σοκαρισμένοι, τουλάχιστον το συμβούλιο το ήξερε».

Σε ό,τι αφορά τον λόγο για τον οποίο δεν βρέθηκε λύση μέχρι σήμερα, ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ είπε πως «η λύση έχει να κάνει με χρήματα, η ενορία χρωστάει αυτή τη στιγμή περίπου 8 εκατ. δολάρια και αφού δεν τα έχει, κήρυξε πτώχευση και η τράπεζα προχώρησε με τον πλειστηριασμό. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να πάνε στην τράπεζα να προσφέρουν το ποσό που θέλει -θέλει από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω, δεν θα δεχθεί οτιδήποτε τους προσφέρει κάποιος- και να την αγοράσουν την εκκλησία, πρόκειται για αγορά αυτή τη στιγμή».

Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ επισήμανε ότι νιώθει πολύ άσχημα, διότι κλείνει ένας ναός και πληρώνονται αμαρτίες και λάθη και ότι καταλαβαίνει τους ανθρώπους που αντιδρούν δικαίως, ακόμη και αν δεν ξέρουν τι συμβαίνει ακριβώς.

Ακόμη, υπενθύμισε πως «από παλιά σκόπευαν να φύγουν από την περιοχή που είναι τώρα και ούτως ή άλλως θα την πουλούσαν την εκκλησία, κι αυτό πρέπει να το θυμόμαστε. Θα έφευγαν και φεύγοντας, όπως έχει γίνει και με άλλες εκκλησίες, θα την πουλούσαν και είχαν σκοπό να τη μεταφέρουν πάνω στο Deerfield, γι’ αυτό πήγαν και αγόρασαν κάποιο άλλο οικόπεδο. Δεν έγινε αυτό, δυστυχώς παρέμεινε το χρέος και τώρα βρισκόμαστε σ’ αυτή την κατάσταση, η οποία είναι τραγική. Εγώ πάντως είμαι στο πλευρό της εκκλησίας, θα μιλήσουμε μαζί τους τη Δευτέρα 13 του μηνός για να δούμε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε τους ανθρώπους την επόμενη μέρα.

»Αυτή τη στιγμή δεν είναι στα χέρια μας τα πράγματα, αλλά για την επόμενη μέρα προσπαθούμε να βρούμε μια λύση, πού μπορούν οι άνθρωποι να εκκλησιάζονται και πώς μπορούμε να φέρουμε την Αγία Τριάδα σε μια επόμενη φάση στην ιστορία της, γιατί στα 121 χρόνια δύο φορές άλλαξε τοποθεσία αυτή η κοινότητα. Είναι κάτι το οποίο δυστυχώς μας τρομάζει, διότι δεν είναι με τους δικούς μας όρους, αλλά η τράπεζα έρχεται μέσα και μας κάνει κουμάντο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παύσει να υπάρχει η Αγία Τριάδα και ότι δεν θα είμαστε στο πλευρό της».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ