Κόσμος

Έρχεται πόλεμος μεγάλης κλίμακας στη Συρία: Αμερικανοτουρκική σύγκρουση προ των πυλών - Ανοικτές απειλές Ερντογάν κατά Τραμπ

Δραματικές εξελίξεις λαμβάνουν ήδη χώρα στο πλαίσιο της μεγάλης κόντρας, αν μπορούμε να την ονομάσουμε έτσι, μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας στην Συρία σήμερα κιόλας, η οποία σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να εξελιχτεί σε πιθανή πολεμική αναμέτρηση, ενώ δυνάμεις του YPG επιτίθενται σε περιοχές που έχουν έδρα οι δυνάμεις του FSA που υποστηρίζει η Τουρκία, συγκεκριμένα στην πόλη Tal Rifaat. 

Σήμερα ο Ερντογάν κατηγόρησε (για πρώτη φορά τόσο ανοικτά) τον Τραμπ για την στάση των ΗΠΑ στην Συρία, ενώ πριν 5 ημέρες , 50 αμερικανικά φορτηγά με βαρύ πολεμικό υλικό παραδόθηκαν στους Κούρδους, προκαλώντας εγκεφαλικά στην Άγκυρα.

Πριν μερικές ώρες Κούρδοι πάνοπλοι με νέα - αμερικανικής κατασκευής - όπλα επιτέθηκαν στη συριακή πόλη Tal Rifaat, κατά του αποκαλούμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) που σπονσονάρει η Τουρκία, σύμφωνα με πηγές.

Σύμφωνα με τοπική πηγή, οι Κούρδοι προσπάθησαν να διεισδύσουν στα τμήματα της πόλης Tal Rifaat που κρατούσαν οι δυνάμεις του FSA νωρίς την Πέμπτη, προκαλώντας άγριες συγκρούσεις.

Πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν δεκάδες νεκροί, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν υποστεί οι τουρκόφιλοι του FSA, οι οποίοι ζήτησαν εσπευσμένη βοήθεια από τις τουρκικές δυνάμεις.

Αυτό το σκηνικό λέει τώρα γνωστό περιοδικό ότι θα εμπλέξει πιθανότατα ΗΠΑ και Τουρκία ακόμα και σε πιθανή πολεμική εμπλοκή με τις αφορμές να υπάρχουν ήδη.   

«Αμερικανοί ιμπεριαλιστές επιδιώκουν να εμπλουτίσουν τα κέρδη τους με την πώληση όπλων και τη διεξαγωγή παγκόσμιων πολέμων, αναμένοντας μια ένοπλη αντιπαράθεση ακόμα με "μοχλό"  την  Τουρκία στη Μέση Ανατολή», αναφέρει το περιοδικό Contra Magazin.

Οι νεοσυντηρητικοί των Ηνωμένων Πολιτειών βλέπουν τον Τούρκο πρόεδρο ως ένα «εισιτήριο πρόσκλησης» σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας στη Μέση Ανατολή.

Οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν αφήνουν τις προσπάθειες να προκαλέσουν την Άγκυρα να σφάλει, έτσι ώστε η περιοχή να βυθιστεί στο απόλυτο χάος, γράφει το γνωστό περιοδικό.

Ο συντάκτης του άρθρου, Marco Mayer, σημειώνει ότι μόνο η πρόκληση μιας σκληρής πολεμικής σύγκρουσης μπορεί να οδηγήσει την Ουάσινγκτον στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Και σύντομα ο πόλεμος αυτός μπορεί πραγματικά να ξεκινήσει. Ο ειδικός αναλυτής και δημοσιογράφος υπενθύμισε την τεράστια συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων στο νότο της Τουρκίας, τα οποία περιμένουν μόνο μια εντολή για να επιτεθούν στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

«Εάν η Άγκυρα ξεκινήσει προέλαση με τις δυνάμεις της και εισβολή στην Β.Συρία, τότε ειδικές αμερικανικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις στα βόρεια της Συρίας, θα ξεκινήσουν πυρά.

Αυτό, με τη σειρά του, θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ατυχημάτων μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτών»,  δηλώνει ο Meyer και για αυτό είναι πεπεισμένος.

Σε περίπτωση πληροφόρησης απωλειών μεταξύ των στρατιωτών των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ουάσιγκτον θα δώσει μια σκληρή απάντηση στην Τουρκία που όμοια της δεν δόθηκε ούτε στον Σαντάμ.

Ως αποτέλεσμα, οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα έλθουν σε μια καυτή ένοπλη αντιπαράθεση. Η πιθανότητα πολεμικής αναμέτρησης Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλή, γράφει ο δημοσιογράφος.

Συμπερασματικά, οι Αμερικανοί νεοσυντηρητικοί με τέτοιες προκλήσεις επιδιώκουν να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό, να βυθίσουν τη Μέση Ανατολή στο απόλυτο χάος, να μειώσουν τον αριθμό των αντιπάλων στην περιοχή και να ενισχύσουν την κυριαρχία του Ισραήλ.

Υπενθυμίζουμε παλαιότερο άρθρο μας με το οποίο αναφέραμε ότι η προ μηνών συνάντηση του Αμερικανού στρατηγού με τον ηγέτη των Κούρδων σε Συρία και Τουρκία,  σηματοδοτεί εξελίξεις καταιγιστικού χαρακτήρα κατά της Άγκυρας και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.  

Ο στρατιωτικός επικεφαλής των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή  στρατηγός Joseph Votel, ο οποίος ηγείται της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βόρεια Συρία και Νο 2 στην ιεραρχία των Κούρδων, προκαλώντας σοκ και δέος στην Άγκυρα λόγω του γνωστού σχεδίου δημιουργίας του κράτους του Κουρδιστάν.

Έχουν γραφθεί πολλά και έχουν δηλωθεί άλλα τόσα για το ζήτημα αυτό εδώ και μερικά χρόνια. Από ότι διαφαίνεται όμως ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών θα «γεννήσει» ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν με βάση το Ιρακινό Κουρδιστάν, στο οποίο θα προστίθενται κατά περιόδους πιθανόν τα υπόλοιπα «κομμάτια».

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...