Κίνα

EKTAKTO: Σοβαρό επεισόδιο Άγκυρας-Πεκίνου - Η Κίνα κλείνει το προξενείο της στην Σμύρνη & ετοιμάζεται να «γονατίσει» οικονομικά τον Ερντογάν

Ραγδαίες εξελίξεις στις σχέσεις Κίνας –Τουρκίας μετά την σκληρή κριτική της Άγκυρας κατά της κινεζικής κυβέρνησης για το θέμα των Ουιγούρων Τούρκων

Η κινεζική πρεσβεία στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι το γενικό προξενείο της χώρας στη Σμύρνη έκλεισε χθες 28 Φεβρουαρίου λόγω γενικών ρυθμίσεων όσον αφορά τις προξενικές δραστηριότητες.

Η κίνηση έρχεται μέσα σε μια συνεχιζόμενη σοβαρότατη κρίση μεταξύ της Άγκυρας και του Πεκίνου για το πρόβλημα των Κινέζων Ουιγούρων που είναι τουρκικής καταγωγής, αφού η τουρκική κυβέρνηση επέκρινε σκληρά την κινεζική για την συνολική αντιμετώπιση και την αφομοίωση της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας.

«Η κινεζική πλευρά αποφάσισε να διακόψει προσωρινά την λειτουργία του Γενικού Προξενείου της Σμύρνης από τις 28 Φεβρουαρίου 2019 ως μέρος των γενικών διευθετήσεων σχετικά με τις πρεσβείες και τα προξενεία στο εξωτερικό», αναφέρει η κινεζική ανακοίνωση.

«Η κινεζική πλευρά έχει κοινοποιήσει την απόφασή της να διακόψει προσωρινά την λειτουργία του Γενικού  Προξενείου στη Σμύρνη στην τουρκική κυβέρνηση. Οι Τούρκοι έλαβαν αυτή την κατάσταση με κατανόηση», πρόσθεσε η ανακοίνωση, κάτι φυσικά που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μάλιστα η Κίνα σκέφτεται να χτυπήσει και οικονομικά την Τουρκία τις επόμενες ημέρες, με κυρώσεις που θα γονατίσουν τον Ερντογάν.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε «τεντωμένο σκοινί», αφού η Τουρκία κατέκρινε αλύπητα  την Κίνα για την επιβολή περιορισμών στους Ουιγούρους Τούρκους,  σε γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ  στις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία, «δεν είναι πλέον μυστικό ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι Τούρκοι υφίστανται αυθαίρετες συλλήψεις και υποβάλλονται σε βασανιστήρια, πολιτική πλύση εγκεφάλου σε καταυλισμούς και φυλακές. Οι Ουιγούροι που δεν κρατούνται στα στρατόπεδα αυτά υφίστανται έντονες πιέσεις», κατέληγε η τουρκική ανακοίνωση.

Ο όγκος συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Κίνας έφθασε τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια και η συνεισφορά της πόλης της Σμύρνης σε αυτόν τον όγκο ανέρχεται σε περίπου 850 εκατομμύρια δολάρια.

Οι Ουιγούροι Τούρκοι αριθμούν πολλά εκατομμύρια και είναι Τουρκικής καταγωγής με έδρα την επαρχία Xinjiang της βορειοδυτικής Κίνας. Το Ανατολικό Τουρκεστάν (δυτική Κίνα) είναι η κοιτίδα των Τούρκων κοντα στα βουνά Αλτάυ.

Οι Ουιγούροι έχουν αποδυθεί σε ένοπλο αποσχιστικό αγώνα ο οποίος κλιμακώθηκε μετά το 2009.

Ως μουσουλμάνοι γρήγορα ενέδωσαν στα παρακλάδια της Αλ Κάιντα η οποία τους προσέφερε πολεμική τεχνογνωσία απαραίτητη για τον αποσχιστικό αγώνα τους  με αντάλλαγμα την συμμετοχή τους στο πόλεμο της Συρίας.

Από το 2007, ο Ερντογάν πήγε  στην Κίνα και επισκέφθηκε  την επαρχία των Ουιγούρων και από τότε υιοθέτησε μια καταγγελτική στάση εναντίον της Κίνας σχετικά με την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Η στάση αυτή αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ Τουρκίας-Κίνας και οι συνεχείς ταραχές και η βίαια καταστολή τους τροφοδοτούν την κόντρα μεταξύ των δύο χωρών, με τον Ερντογάν να έχει  αυτοανακηρυχθεί προστάτης των Ουιγούρων στα πλαίσια της θεωρίας του Παντουρκισμού.

Είναι τουρκογενείς, και γι’ αυτόν το λόγο η περιοχή τους καλείται από ορισμένους «Ανατολικό Τουρκιστάν» και η γλώσσα τους «ανατολικά τουρκικά».

Αυτοπροσδιορίζονται σε αντίθεση  με τους υπόλοιπους Κινέζους πολίτες , ενώ περίπου το 1997 ίδρυσαν το «Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν» με σκοπό  την επίτευξη της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής τους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...