Αρχείο

Τρόμος «σκεπάζει» την Ευρώπη: 4 οι δράστες στην Ουτρέχτη - Φώναζαν «Αλλαχού Ακμπάρ» - Ξεκίνησαν τα αντίποινα των ισλαμιστών (upd)


Aνανέωση 16:24

Τα διεθνή μέσα την τελευταία ώρα, επικαλούμενα το ολλανδικό σάιτ Het Parool  αναφέρουν ότι μάρτυρας που ήταν παρών στην τρομοκρατική -όπως όλα δείχνουν- επίθεση στην Ουτρέχτη ανέφερε ότι οι ένοπλοι ήταν τέσσερις, κρατούσαν τουλάχιστον δύο όπλα και φώναζαν Αλλαχού Ακμπάρ.

Οι τέσσερις δράστες φέρονται να διέφυγαν μετά την επίθεση στο τραμ της Ουτρέχτης με ένα κόκκινο Renault Clio το οποίο, σύμφωνα με την Mirror, είχαν κλέψει λεπτά πριτν την τρομοκρατική επίθεση.

Ενώ ο ή δράστεες αγνούνται, νωρίτερα βρέθηκε το αμάξι με το οποίο φέρονται να διάφυγαν οι δράστες της επίθεσης στο τραμ της Ουτρέχτης. 

Να σημειωθεί οτι νωρίτερα η ολλανδική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτό του 37χρονου Τούρκου δράστη (φερόμενου τουλάχιστον). Η ίδια η ολλανδική αστυνομία, πάντως, μέχρι πρότινος δεν μπορούσε να ξεκαθαρίσει αν ψάχνουν έναν ή περισσότερους δράστες για την επίθεση στο τραμ της Ουτρέχτης. Μάλιστα, νωρίτερα έγινε γνωστό ότι έπεσαν πυροβολισμοί σε διάφορα σημεία της Ουτρέχτης, χωρίς όμως να διευκρινιστει αν αυτό συνέβη παράλληλα με την επίθεση στο τραμ ή ακολούθως, κατά τη διαφυγή των δραστών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοι έχουν εντολές από την αστυνομία να παραμείνουν στα σπίτια τους ή σε όποιο κτίριο βρίσκονται. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται σε κανέναν να βγει από το κτίριο στο οποίο βρισκόταν την ώρα της επίθεσης στο τραμ ή ακολούθως.

Η Ουτρέχτη, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο τραμ, είναι νεκρή πόλη, αφού δεν κυκλοφορούν τα μέσα μεταφοράς, οι κάτοικοι είναι κλεισμένοι στα κτίρια, τα παιδιά κλειδαμπαρωμένα στα σχολεία και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται στους δρόμους.

Ο ένοπλος, που πιθανώς είχε συνεργούς, διέφυγε σύμφωνα με πληροφορίες με ένα κλεμμένο, όπως αποδείχθηκε, κόκκινο Renault Clio, το οποίο βρέθηκε αργότερα εγκαταλελειμμένο σε άλλο σημείο της πόλης.

Δείτε το όχημα:

 

Ανανέωση: 16:20

Στους τρεις αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στην Ουτρέχτη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, οι τραυματίες ανέρχονται στους εννέα.

Το περιστατικό στην Ουτρέχτη «φαίνεται ότι έχει τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ολλανδίας Πίτερ-Γιααπ Ααλμπερσμπεργκ, μετέδωσε το ολλανδικό δίκτυο NOS.

Έναν 37χρονο Τούρκο αναζητούν οι ολλανδικές αρχές αναζητούν ως τον δράστη της επίθεσης στο τραμ της Ουτρέχτης το πρωί της Δευτέρας. Την φωτογραφία του έδωσε στην δημοσιότητα η αστυνομία, κατονομάζοντάς τον ως Γκοκμάν Τανίς.

Στην φωτογραφία ο άντρας φαίνεται μέσα στο τραμ, λίγη ώρα πριν βγάλει όπλο και αρχίσει να πυροβολεί, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τουλάχιστον έναν άνθρωπο και να τραυματίσει σοβαρά άλλους επτά.

Σε μήνυμά της στο Twitter η ολλανδική αστυνομία αναφέρει ότι ο άντρας αυτός είναι 37 ετών, λέγεται Γκοκμάν Τανίς και έχει γεννηθεί στην Τουρκία.

«Μην επιχειρήσετε να τον πλησιάσετε, αλλά ειδοποιήστε αμέσως την αστυνομία», αναφέρεται στο tweet.
https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1107636046685188096?ref_src=twsrc%5Etfw

Η Ουτρέχτη από την ώρα της επίθεσης βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, με την αστυνομία και την αντιτρομοκρατική να διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.

Προς το παρόν δεν έχουν διευκρινιστεί τα κίνητρά του, όμως δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο τρομοκρατίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ύποπτος Τούρκος πριν από δύο εβδομάδες είχε δικαστεί ως κατηγορούμενος σε υπόθεση βιασμού, χωρίς όμως άλλες λεπτομέρειες.

Τα σχολεία της πόλης παραμένουν σε «lock down», ενώ δόθηκε εντολή να κλείσουν και τα τζαμιά. Οι αρχές της πόλης καλούν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους για να διευκολύνουν το έργο της αστυνομίας. Στα σύνορα της Ολλανδίας με το Βέλγιο και την Γερμανία διεξάγονται εξονυχιστικοί έλεγχοι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...