Στρατός Ξηράς

Σε επιφυλακή οι ΕΔ στον Έβρο: Αναπτύχθηκαν τα ΤΑΕ της 50 Μ/Κ ΤΑΞ «ΑΨΟΣ» - Ηχηρό μήνυμα αποτροπής προς την Άγκυρα

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις στον Έβρο. Ενόψει της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας αλλά και της "προέλασης" των Τούρκων αιτούντων άσυλο, αναπτύχθηκαν τεθωρακισμένα οχήματα της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019, στο πλαίσιο των δράσεων αποτροπής και ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενεργοποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν τα Τμήματα Επιφυλακής της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (50 Μ/Κ ΤΑΞ-«ΑΨΟΣ»).

Τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως 50 Μ/Κ ΤΑΞ-«ΑΨΟΣ αναπτύχθηκαν και κινήθηκαν ταχύτατα και έπιασαν τα περάσματα ενώ τα τα δρομολόγια κινήσεως ασφαλίστηκαν από ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα και σκοπευτές ασφαλείας.

Στη διάρκεια της δραστηριότητας, που αξιολογήθηκε από το Δ΄ Σώμα Στρατού «ΘΡΑΚΗ», εφαρμόστηκε το σύνολο των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα του Σχηματισμού, το εξαίρετο ηθικό και το επιθετικό πνεύμα του προσωπικού, καθώς και η υψηλή λειτουργικότητα των μέσων.

Η Ταξιαρχία 50 Μ/Κ ΤΑΞ «ΑΨΟΣ» προέρχεται απο το 5ο Σύνταγμα Πεζικού το οποίο συγκροτήθηκε στην ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ το 1921.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Το 1940, έλαβε μέρος στις επιχει­ρήσεις Δυτικής Μακεδονίας και Βορεί­ου Ηπείρου.
Το 1945, συγκροτήθηκε και πά­λι στη Θεσσαλονίκη με την επωνυμία 32 Ταξιαρχία και εγκαταστάθηκε στην Ελευθερούπολη.
Το 1951, μετονομάσθηκε σε 50 ΣΠ.
Από το 1964 μέχρι το 1976, μεταστάθμευσε στις περιοχές Φερών και Πυ­θίου Έβρου και το 1976 μεταστάθμευσε πάλι, στην Ελευθερούπολη.

Στις 27 Μαρτίου 1987, μεταστάθ­μευσε στο Κουφόβουνο ‘Εβρου, και την 1η Οκτωβρίου 1988 εγκαταστάθηκε και αναδιοργανώθηκε οριστικά στο Σουφλί, ως 50 ΤΑΞΠΖ.

Το Σεπτέμβριο του 2000, η Ταξιαρχία μετονομά­σθηκε σε 50 ΤΑΞΠΖ «ΑΨΟΣ», όνομα το οποίο πήρε από τον ΑΨΟ ποταμό της Βορείου Ηπείρου, όπου την 25η Ιανουαρίου 1941, μετά από σκληρό αγώνα, το 50 ΣΠ κατέλαβε τα υψώμα­τα ΜΑΛΙ ΣΠΑΝΤΑΡΙΤ και ΚΑΛΑ, που δεσπόζουν της κοιλάδας του ΑΨΟΥ πο­ταμού.

Από τον Ιανουάριο του 2003, η Τα­ξιαρχία μετονομάσθηκε σε 50 Μ/Κ ΤΑΞ «ΑΨΟΣ».

Δείτε εικόνες: 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ