ΗΠΑ

Ο «πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας μεταφέρεται σε Εβρο-Αιγαίο - Σκληρό «μπρα-ντε-φερ» σε εξέλιξη - Η δήλωση-«βόμβα» Αμερικανών στρατιωτικών

Η τρομερή  είδηση σήμερα στον ελληνικό τύπο δεν είναι το γεγονός ότι τα αμερικανικά ελικόπτερα  της TF KRONOS CH-47 βρίσκονται ήδη στο Στεφανοβίκειο για κοινές ασκήσεις με τα ελληνικά πληρώματα και Έλληνες κομάντος,  οι οποίοι τους εντυπωσίασαν με τον επαγγελματισμό τους και τις πολύ μεγάλες ικανότητες τους.

Αλλά η δήλωση ανώτατου Αμερικανού αξιωματικού περί «κοινών επιχειρήσεων στο Αιγαίο και στον βουνό Όλυμπος», που αποτελεί φυσικά κάτι μυθικό για τους ίδιους, λόγω της τεράστιας ιστορίας που περικλείει το βουνό αυτό, γεμίζοντας τα όνειρα τους από μικρά παιδιά ως μυθική βέβαια κατοικία των Ελλήνων Θεών.    

Επιχειρήσεις στο Αιγαίο Ελλήνων και Αμερικανών με μονάδες κομάντος, παρουσία τουρκικών αεροσκαφών που παραβιάζουν συνεχώς τον ελληνικό εναέριο χώρο αποτελεί ένα σενάριο που δεν έχουμε βιώσει ακόμα.

Δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς σενάρια απεργάζονται Έλληνες και Αμερικανοί επιτελείς στις ... ελληνο-αμερικανικές "ασκήσεις", αλλά εφόσον αναφέρθηκε το Αιγαίο πέλαγος τότε πιθανό θα ήταν και σενάρια αεραπόβασης κομάντος σε ελληνικά μικρονήσια, ειδικά μερικά από αυτά που φέρεται να διεκδικεί αλαζονικά ο Ερντογάν, ως νησιά με «απροσδιόριστο» καθεστώς …τα οποία ανέρχονται σε 18 σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο που παρουσιάζει το θέμα εδώ και μεγάλο διάστημα.

Το άλλο ζήτημα έχει να κάνει με τον έλεγχο του Αιγαίου από τις ΗΠΑ, ως δίοδο όμως που συνδέει δύο τρομερά σημαντικές θαλάσσιες περιοχές, την Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο,  και αφορά την διέλευση του αποκαλούμενου «Rusian Express», δηλαδή, των ρωσικών πολεμικών πλοίων και πλοίων ανεφοδιασμού στην Συρία.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν το Αιγαίο ή τμήμα του και να υπάρξει ρωσική δίοδο. Όμως πρόκειται ηια ένα μεγάλο ρίσκο από την Αθήνα. Τι θα κερδίσει η χώρα μας; Το ζήτημα είναι ότι δεμ πρέπει να κλείσουμε πόρτες στη Μόσχα, αλλά να έχουμε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ας το καταλάβουν αυτό κάποιοι στο Μ. Μαξίμου.

Είναι γνωστό ότι όποιος ελέγχει το Αιγαίο ελέγχει ταυτόχρονα τρεις θαλάσσιες περιοχές και μια τεράστια έκταση.      

Ο στρατός των Η.Π.Α. βρίσκει θερμό καλωσόρισμα στην Ελλάδα, αναφέρει το κύριο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας εν μέσω πληροφοριών των πανίσχυρων αμερικανικών υπηρεσιών περί «εχθρικής» πλέον Τουρκίας , στην οποία βασιλεύει ο Σουλτάνος Ερντογάν ο οποίος αποτελεί μέγα εμπόδια στα αμερικανικά σχέδια.

Αυτό αναφέρεται και στην Αλεξανδρούπολη, μία πόλη με γεωστρατηγικό ενδιαφέρον. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι τοπικοί άρχοντες διαβλέπουν δυνητικά οφέλη από τις στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αυτό, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, μίας πόλης που έχει με παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την Ρωσία και η Μόσχα δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για την πόλη, έχει ζητήσει από τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ να δημιουργηθεί εκεί μόνιμη στρατιωτική βάση.

Η εφημερίδα αναφέρει και παραδείγματα της ελληνο-αμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας: Από τον Οκτώβριο, αμερικανικές και ελληνικές δυνάμεις λαμβάνουν μέρος σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε βάση κοντά στον Βόλο. Πέρυσι άρχισαν να επιχειρούν μη οπλισμένα MQ-9 Reaper drones στην αεροπορική βάση της Λάρισας.

Σύμφωνα με διπλωμάτες,  οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ είναι τώρα στενότερες από ποτέ. «Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διαθέτει έναν τόσο ισχυρό σύμμαχο και είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να συντονίζονται με μια σταθερή χώρα σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον», δήλωσε ο ταξίαρχος Γιώργος Φασούλας, που παρακολούθησε την άσκηση. Η όλο και στενότερη συνεργασία των δύο χωρών συμβαίνει σε περίοδο εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς στάση θα κρατήσει ο πάντα απρόβλεπτος Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ, αλλά ακόμα και αυτός δεν γίνεται όσο και να θέλει να αγνοήσει την κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες τον προειδοποιούν ότι η Τουρκία «διέβη τον Ρουβίκωνα», διότι ο ίδιος δίνει λόγο στο Κογκρέσο.

Οι ελληνικές αρχές έχουν καλλιεργήσει εδώ και μήνες μια ισχυρότατη πλέον αμυντική σχέση με τις ΗΠΑ, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στο Αιγαίο, αναφέρει το άρθρο.  

Οι ΗΠΑ θα βρίσκονται πολύ συχνά πλέον και για μεγαλύτερα διαστήματα σε ελληνικά αεροδρόμια και λιμάνια για ελέγχουν το Αιγαίο κυρίως, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει για πολύ μεγάλο διάστημα, λόγω του αγωγού East Med και της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην οποία θέλουν να ελέγχουν πως ότι θα πουλιέται θα είναι σε …δολάρια και μόνο σε αυτά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...