Σκοπιανό

Οι αποκαλύψεις που «τινάζουν» στον αέρα την Κυβέρνηση: Αυτές ήταν οι απαιτήσεις της Αθήνας το 2009 - Το μεγάλο ψέμα των Τσίπρα-Κοτζιά

Oι συνεχόμενες αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τινάζουν στον αέρα την Ελληνική κυβένηση και δείχνουν πως οι Τσίπρας-Κοτζιάς, αποδέχθηκαν τετελεσμένα, εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Ποτέ μέχρι τώρα Ελληνική Κυβέρνηση δεν αναγνώρισε γλώσσα και Εθνότητα στους Σκοπιανούς. Μάλιστα, πριν λίγο καιρό, ο κ. Μπαμπινιώτης εξήγησε τι ακριβώς συνέβη στην σύνοδο του ΟΗΕ στην Αθήνα του 1977, η οποία αποτέλεσε ένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και του πρώην υπουργού εξωτερικών Ν. Κοτζιά για την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας.

Στην σύνοδο δεν αναγνωρίστηκε μακεδονική γλώσσα, το θέμα της ήταν άλλο ειδικό και τεχνικό και αφορούσε το λεγόμενο Romanization, τον τρόπο δηλαδή που θα μετεγγράφονταν στην λατινική γλώσσα τα γεωγραφικά ονόματα γλωσσών που δεν έχουν λατινικό αλφάβητο.

«Η συνάντηση έγινε επί κυβερνήσεως του Κ. Καραμανλή. Υπουργός πολιτισμού ήταν τότες ο καθηγητής Κ. Τρυπάνης , το υπουργείο πολιτισμού οργάνωσε την σύνοδο. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν γλωσσολόγοι , γεωγράφοι, δεν ήταν διπλωμάτες, δεν είχε σχέση το ΥΠΕΞ»

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΝΑΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Όταν η ελληνική πλευρά υιοθέτησε μια διαπραγματευτική θέση που κάλυπτε σχεδόν πλήρως τις ελληνικές θέσεις και φυσικά δεν αναγνώριζε ούτε «μακεδονική γλώσσα» ούτε «μακεδονική εθνικότητα», ούτε εμπορική χρήση του όρου «Μακεδονικός» από την άλλη πλευρά η Αθήνα ζητούσε ακόμη και την αλλαγή του κωδικού ISO «ΜΚ» αλλά και του προθέματος “.mk” στο διαδίκτυο… Και ουδείς φυσικά στην διάρκεια των πολυετών διαπραγματεύσεων είχε ισχυρισθεί, ούτε η σκοπιανή πλευρά, ούτε ο ίδιος ο κ. Νίμιτς ότι το θέμα της γλώσσας και των συντμήσεων έχει κλείσει στον ΟΗΕ και συνεπώς δεν πρέπει να αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης...

Τα δημοσιεύματα του Τύπου της πΓΔΜ, όπως είχαν καταγραφεί από την ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια: «Στα χθεσινοβραδινά δελτία ειδήσεων, οι τ/σ Α1 [υψηλότερης ακροαματικότητας], Kanal5 και Sitel [φιλοκυβερνητικοί], σε ρεπορτάζ σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το όνομα μετά τις συναντήσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών, ανέφεραν ότι η ενημέρωση του Έλληνα διαπραγματευτή προς τον κ. Νίμιτς περιλάμβανε θέσεις ιδιαίτερα σκληρές, τις οποίες μάλιστα τόνισαν τα ρεπορτάζ- η ελληνική πλευρά συνοδεύει με την επαναλαμβανόμενη αυστηρή θέση πως εάν δεν λυθεί το ζήτημα του ονόματος η πΓΔΜ δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αναφέρει ο Ν. Μελέτης.

Στο σύνολό τους, και χωρίς να προσδιορίζουν την πηγή των πληροφοριών, τα ρεπορτάζ αναφέρθηκαν στις θέσεις που μετέφερε ο κ. Βασιλάκης όσον αφορά επιμέρους σημεία της διαπραγμάτευσης υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά:

[α] επιμένει ο γεωγραφικός προσδιορισμός, πιθανότατα «Βόρεια», να τοποθετηθεί πριν από το «Μακεδονία» και όχι στην αρχή του συνταγματικού ονόματος της χώρας [δηλαδή «Βόρεια Δημοκρατία της ‘Μακεδονίας’» - αντιπρόταση των Σκοπίων στην τελευταία δέσμη ιδεών του κ. Νίμιτς, σύμφωνα και με παλαιότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες,

[β] δεν αφήνει περιθώρια συμφωνίας ούτε όσον αφορά το εύρος χρήσης του νέου ονόματος, επιμένοντας στη χρήση του και στο εσωτερικό και «σχεδόν στο σύνολο των εγγράφων της πΓΔΜ»,

[γ] ζητάει ο προσδιορισμός της εθνικότητας και της γλώσσας να συνδεθούν με το νέο όνομα,

[δ] θέτει ζήτημα απαγόρευσης χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» και των παραγώγων του για εμπορικούς σκοπούς,

[ε] ζητάει αλλαγή του κωδικού “MKD” και

[στ] θέτει ζήτημα αποκλειστικής χρήσης ελληνικών τοπωνυμίων για πόλεις και τοποθεσίες της περιοχής «η Θεσσαλονίκη δεν θα μπορεί να ονομάζεται πλέον ‘Σόλουν’», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, ο τ/σ Kanal5 ανέφερε ότι «οι απαιτήσεις του κ. Βασιλάκη άφησαν έκπληκτο τον κ. Νίμιτς» και σχολίασε πως «η Ελλάδα επιστρέφει στις θέσεις που είχε το 1992, από την εποχή του Αντώνη Σαμαρά»

Ο τ/σ Α1 σχολίασε ότι μετά τις τελευταίες συναντήσεις του κ. Νίμιτς με τους εκπροσώπους Ελλάδας και πΓΔΜ, «η πορεία των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας επιδεινώθηκε δραματικά» και ανέφερε ότι μόλις οι θέσεις αυτές της Ελλάδας μεταφέρθηκαν στην Κυβέρνηση της πΓΔΜ, εκείνη αντέδρασε επαναφέροντας τη θέση περί «διπλής ονομασίας» [σ.σ. οι διαπραγματεύσεις να περιοριστούν στην εξεύρεση ενός αμοιβαία αποδεκτού ονόματος για χρήση μόνο στις διμερείς σχέσεις].

Τέλος, ο τ/σ Sitel σχολίασε τις πληροφορίες περί της ελληνικής θέσης όπως τη μετέφερε ο Έλληνας διαπραγματευτής τονίζοντας πως «η Ελλάδα έθεσε μεγαλομανείς αξιώσεις».

Tηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΙΑ, με τον τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στις θέσεις του 1992», παραθέτει αναλυτικά πληροφορίες με πηγή χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ του τ/σ Kanal5, σχετικά με τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα του ονόματος όπως αυτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες του τ/σ που καταγράφει το ΜΙΑ, μεταφέρθηκαν την περασμένη Πέμπτη στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς, από τον Έλληνα διαπραγματευτή κ. Βασιλάκη. Παραθέτουμε το τηλεγράφημα του ΜΙΑ:

«Σύμφωνα με την ελληνική στρατηγική, όπως παρουσιάστηκε στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς, μόνη πιθανή λύση στη διένεξη μπορεί να αποτελέσει η ονομασία ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’, ενώ απορρίπτεται η πιθανότητα ο προσδιορισμός ‘Βόρεια’ να τοποθετηθεί στην αρχή της νέας ονομασίας [σ.σ. δηλαδή «Βόρεια Δημοκρατία της ‘Μακεδονίας’» -- αντιπρόταση των Σκοπίων στην τελευταία δέσμη ιδεών του κ. Νίμιτς, σύμφωνα και με παλαιότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες].

Έτσι, η Αθήνα αντιτίθεται στην ιστορική συνέχεια και στο κεκτημένο δικαίωμα της χώρας, η οποία χάρη στα Συντάγματα των ετών 1946, 1963 και 1974 ως μέλος της πρώην Γιουγκοσλαβίας- είχε αναγνωριστεί από τον νότιο γείτονα ως ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, ονομασία που συνοδευόταν από τα προσδιοριστικά προθέματα ‘Λαϊκή’ και ‘Σοσιαλιστική’. Η Ελλάδα θα δεχόταν να εγκαταλείψει τον προσδιορισμό ‘Βόρεια’ μόνον εάν η ‘Μακεδονία’ συμφωνούσε στη χρήση του όρου ‘Νέα’, τοποθετημένο και πάλι ακριβώς πριν από το ‘Μακεδονία’ στην περίπτωση αυτή το έθνος θα ονομαζόταν ‘Νεο-Μακεδονικό’.

Η Ελλάδα δεν υποχωρεί ούτε από την πλήρη χρήση της νέας ονομασίας τόσο στις διεθνείς σχέσεις όσο και στο εσωτερικό. Ζητά το παρόν συνταγματικό όνομα της χώρας να χρησιμοποιείται μόνο στην ανεπίσημη επικοινωνία εντός της χώρας καθώς και με τις φιλικές χώρες, όχι όμως στην επίσημη αλληλογραφία. Σε όλα τα διοικητικά έγγραφα με αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, επιστολές, συμφωνίες και τέτοιου είδους έγγραφα, θα πρέπει να αναγράφεται το νέο όνομα. Το νέο όνομα θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθεί στις νέες ταυτότητες, αν και υπάρχει πιθανότητα η Αθήνα σιωπηρώς να αποδεχτεί σε αυτό το θέμα το τρέχον συνταγματικό όνομα.

Και οι 127 χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη ‘Μακεδονία’ με το συνταγματικό της όνομα θα πρέπει επίσης να αποδεχτούν τη νέα ονομασία, καθώς και τη χρήση της στους διεθνείς οργανισμούς.

Όσον αφορά τις περαιτέρω συνομιλίες για το ζήτημα του έθνους, της γλώσσας και της εθνικής ταυτότητας, η Αθήνα θα επιμείνει επίσης στη χρήση του επιθέτου ‘Βόρειος-α’ για τον προσδιορισμό τους.

Επιπλέον, η τρέχουσα χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’ για εμπορικούς σκοπούς είναι επίσης μη αποδεκτή από την Ελλάδα, η οποία απαιτεί από όλα τα προϊόντα που προορίζονται για χώρες-μέλη της ΕΕ να αφαιρεθεί ο προσδιορισμός ‘μακεδονικός’ και να αποκτήσουν νέο προσδιορισμό. Ο διεθνής κωδικός MK θα πρέπει επίσης να αλλάξει με βάση τη νέα ονομασία, όπως και η χρήση του επιθέματος .mk ως προσδιοριστικού ιστότοπων του Διαδικτύου που προέρχονται από τη ‘Μακεδονία’.

Ο παραλογισμός των ελληνικών θέσεων φαίνεται ακόμα περισσότερο από την απαίτηση οι ‘μακεδονικοί’ χάρτες και εγχειρίδια, στο μέλλον, να μην χρησιμοποιούν για πόλεις και χωριά που βρίσκονται στην Ελλάδα τα ‘μακεδονικά’ τοπωνύμια, δηλαδή να αναφέρονται στην ‘Έδεσσα’ αντί για ‘Λέριν’ ή στη ‘Θεσσαλονίκη’ αντί για ‘Σόλουν’».

Στο σχετικό δημοσίευμα της ε/φ Vreme, του οποίου ο τίτλος προβάλλεται στο πρωτοσέλιδο: «Οι Έλληνες κατέθεσαν άκρως ριζοσπαστικές αξιώσεις στη συνάντηση με τον Νίμιτς στη Νέα Υόρκη / Οι διαπραγματεύσεις για το όνομα σε φάση κλινικού θανάτου», αναφέρεται ότι η κρατική ηγεσία της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, αφότου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη η ελληνική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία παρουσίασε τα αιτήματά της σχετικά με το ζήτημα του ονόματος, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μεγάλη ακινησία τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για το όνομα.

Η ε/φ, αναφερόμενη «στο αίτημα της Ελλάδας το νέο όνομα να ενσωματωθεί σε όλα τα προσωπικά έγγραφα των πολιτών της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζει ότι ζητείται το «Βόρεια» να ενσωματωθεί ακόμη και στα βιβλιάρια υγείας, στις άδειες κυκλοφορίας, αλλά και στο Κτηματολόγιο του κράτους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...