Υγεία

Το «έξυπνο» χάπι που θα παρακολουθεί την υγεία του ασθενούς εκ των έσω

Το χάπι αυτό δεν έχει κάποια θεραπευτική δράση. Ωστόσο θα είναι σε θέση να παράσχει στους γιατρούς την δυνατότητα να παρακολουθούν από μέσα ασθένειες όπως ο καρκίνος και το έλκος.

Επιστήμονες του διάσημου αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ δημιούργησαν το πρώτο “έξυπνο” χάπι για την παρακολούθηση μέσα από το στομάχι ασθενειών, όπως ο καρκίνος και το έλκος.

Το “έξυπνο” χάπι όταν καταπίνεται, φουσκώνει σαν μαλακό μπαλάκι του πινγκ πονγκ μέσα στο στομάχι και μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στην εκ των έσω παρακολούθηση της υγείας ενός ανθρώπου, ιδίως παθήσεων όπως τα έλκη και ο καρκίνος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σουανχέ Ζάο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, ανέφεραν ότι το χάπι φουσκώνει και γίνεται 100 φορές μεγαλύτερο από το αρχικό μέγεθος του μέσα σε περίπου 15 λεπτά.

Αν και μαλακό όπως το τόφου, το νέο χάπι, που είναι φτιαγμένο από δύο είδη υδρογέλης (μίγματα νερού και πολυμερών υλικών), παραμένει αρκετά ανθεκτικό στα γαστρικά οξέα.

Σε αυτή την αρχική φάση δοκιμών, μέσα στο φουσκωτό χάπι βρίσκεται ένας αισθητήρας που καταγράφει τη θερμοκρασία του στομαχιού για διάστημα έως ενός μήνα. Το χάπι είναι πιο μαλακό, πιο βιοσυμβατό και πιο μακρόβιο σε σχέση με άλλα χάπια-αισθητήρες, τα οποία παραμένουν στο στομάχι για λίγες μόνο μέρες ή είναι φτιαγμένα από σκληρότερα υλικά.

Οι ερευνητές πήραν την ιδέα για το φούσκωμα του χαπιού από ένα ψάρι (pupperfish), το οποίο, όταν απειλείται, ρουφά πολύ θαλασσινό νερό και φουσκώνει γρήγορα το σώμα του σαν μπαλόνι.

Προς το παρόν, το χάπι έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο στομάχι χοίρων. Στο μέλλον οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι το χάπι θα χρησιμοποιηθεί και σε ανθρώπους και θα περιέχει στο εσωτερικό του διάφορους άλλους αισθητήρες, π.χ. για την ανίχνευση ιών και βακτηρίων, την παρακολούθηση των επιπέδων του pH κ.ά.

Θα μπορεί επίσης να είναι εφοδιασμένο με μια μικροσκοπική κάμερα, που θα καταγράφει έλκη ή καρκινικούς όγκους μέσα στο στομάχι.

Αν το χάπι πρέπει να αφαιρεθεί, ο ασθενής θα πίνει ένα διάλυμα ασβεστίου που συρρικνώνει το χάπι στο αρχικό μέγεθός του, οπότε είναι δυνατό να αποβληθεί από το σώμα χωρίς πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...