Αρχείο

Ετοιμάζουν προβοκάτσια οι Ουκρανοί στα Ιεροσόλυμα-ΗΠΑ, Ισραήλ και Φανάρι πιέζουν το Πατριαρχείο για συλλείτουργο τα Θεοφάνεια με Επισκόπους της μη αναγνωρισμένης νέας Εκκλησίας

Η “μητέρα των μαχών” σε επίπεδο εντυπώσεων για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα παίζεται τις τελευταίες μέρες με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων στους Αγίους Τόπους (ιουλιανό ημερολόγιο).

Σύμφωνα με πληροφορίες ο π.Αλέξανδρος Δραμπίνκο και άλλοι «επισκόποι» της νέας ουκρανικής δομής προγραμματίζουν να ταξιδέψουν στην Ιερουσαλήμ για την μεγάλη γιορτή των Θεοφανείων στις 19 Ιανουαρίου και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων βρίσκεται κάτω από σοβαρές πιέσεις για να συλλειτουργήσουν, σύμφωνα με μια πηγή από το ίδιο το Πατριαρχείο.

Η πονηριά έγκειται στο γεγονός πως ο Δραμπίνκο είναι ένας από τους δύο πρώην ιεράρχες της κανονικής ουκρανικής Εκκλησίας που αποστάτησαν και εντάχθηκαν στην αποκαλούμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» στη «Σύνοδο ενοποίησης» στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος είναι κανονικά χειροτονημένος μιας και ήταν στην κανονική Εκκλησία, οπότε οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να μην τον δεχτούν στους Αγίους Τόπους, όπως πιθανόν θα γινόταν με άλλους Επισκόπους της νεάς εκκλησίας που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη από καμία αυτοκέφαλη Εκκλησία και προέρχονται από τις τάξεις των σχισματικών....

Μέχρι στιγμής, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν συμφώνησε να δεχτεί και να συλλειτουργήσει με τους Ουκρανούς αντιπροσώπους, αν και οι πιέσεις που ακούνται στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, από Κωνσταντινούπολη, Ισραήλ και ΗΠΑ περιγράφονται ως αφόρητες από πηγές του Πατριαρχείου.

Μιας και η αναφορά περί ΗΠΑ, το Στειτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε εκ νέου την ουκρανικη΄αυτοκεφαλία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δημοσίευσε ένα μήνυμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη «Δήλωση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας» τονίζοντας μεταξύ άλλων πως αυτή “σηματοδοτεί ένα ιστορικό επίτευγμα καθώς η Ουκρανία επιδιώκει να καταγράψει το δικό της μέλλον. Σε αυτή τη σημαντική στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν την ακλόνητη στήριξή τους για μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη Ουκρανία”.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία παίρνει τα μέτρα της... Πριν από τους Ουκρανούς τον Πατριάρχη Θεόφιλο είδε ο Ιλαρίων!

Με τον Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλο Γ΄ είχε λοιπόν συνάντηση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων χθες ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος με ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου επισκέπτεται τους Αγίους Τόπους.

Στη συζητήση μετείχαν ο Γέρων Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Αρχιεπίσκοπος Λύδδης Δημήτριος, ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Αίλισοφ, ο Αρχηγός της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ, και ο Ιερομόναχος Δομετιανός Μαρκαριάν, στέλεχος της Αποστολής.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων διμερούς ενδιαφέροντος. Ειδικότερα δε εθίγη το θέμα της καταστάσεως των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Μόσχας, καθώς και τα προβλήματα των διορθοδόξων σχέσεων.

Επίσης τελέστηκε την προηγούμενη εσπέρα Θεία Λειτουργία στον Πανάγιο Τάφο από τον Αρχιεπίσκοπο Αρίσταρχο της Κωνσταντίνας με την κληροδοσία κληρικών από τις ρωσικές, ρουμανικές και γεωργιανές εκκλησίες. Ορισμένοι Ουκρανοί κληρικοί ήταν επίσης παρόντες και ο Σεβασμιότατος ζήτησε αυστηρά από όλους τους τη δικαιοδοσία τους!!!

Όσον αφορά στο ουκρανικό ζήτημα αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 80% των ιεραρχών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων υποστηρίζουν κατ 'αρχήν τη θέση της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Παρόλα αυτά ο Βαρθολομαίος έχει επιχειρήσει να φανεί πως το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τον στηρίζει τελώντας λειτουργία σε μετόχι του και συγκεκριμένα στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Μετόχι του Παναγίου Τάφου, στο Νεοχώρι του Βοσπόρου.

Όλους όμως τους προηγούμενους μήνες Ιεράρχες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έχουν δηλώσει ανοιχτά την θέση του Πατριαρχείου υπερ της κανονικής Εκκλησίας.

Χαστούκι κι από την Γεωργία στο Φανάρι 

Στο μεταξύ, ο Τόμος επέστρεψε στην Ουκρανία από την Κωνσταντινούπολη όπου υπεγράφη από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού θρόνου.

Χθες γράφαμε για την δύσκολη θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι υπόλοιπες εκκλησίες σχετικά με την αναγνώριση της νέας δομής στην Ουκρανία.

Η Γεωργιανή Εκκλησία επιβεβαίωσε την αγωνία τους...

“Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας δεν θα σπεύσει να αποφασίσει εάν θα αναγνωρίσει την αυτοκέφαλη νέα εκκλησία της Ουκρανίας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μητροπολίτης Akhalkalaki και Kumurdo Νικολόζ και πρόσθεσε:

"Οι εκκλησίες που βρίσκονται μπροστά μας στην ιεραρχία πρέπει πρώτα να δηλώσουν τις θέσεις τους. Πρέπει να μελετηθεί η απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική εκκλησία και αφ 'ενός, η Γεωργιανή Εκκλησία μπορεί να υποστηρίξει το δικαίωμα το Ουκρανικό κράτος να έχει αυτοκέφαλη εκκλησία, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να ληφθεί υπόψη το ποιος θα πρέπει να αναγνωρίσει αυτή την αυτοκέφαλη εκκλησία και υπό ποιες συνθήκες. Ειδικότερα, ποιος θα είναι ο επικεφαλής της ουκρανικής εκκλησίας και οι άλλοι ιεράρχες ", επιβεβαιώνοντας το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για την γραμμή της “ιερής ουδετερότητας” που ακολουθούν πλέον πολλές εκκλησίες.

“Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσδιοριστεί ο κανονικός χαρακτήρας εκείνων των Ουκρανών κληρικών που εκπροσωπούνται στη νέα εκκλησία της Ουκρανίας, καθώς ορισμένοι από αυτούς αναθεματίστηκαν με απόφαση που μοιράζονται όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένου του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Σήμερα δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτούς τους κληρικούς", δήλωσε ο μητροπολίτης.

“Πρέπει να μελετήσουμε τον τόμο στο πρωτότυπο, ούτε μια από τις μεταφρασμένες εκδόσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Δεν μπορεί να υπάρξει βιασύνη εδώ, δεδομένου ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με ένα παρόμοιο τόμο για την Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία και δεν έχει διευθετήσει το ζήτημα των διπτύχων.Η Κωνσταντινούπολη χρειάστηκε 1.500 χρόνια για να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας.Αν η ουκρανική εκκλησία πρέπει να περιμένει λίγο, δεν θα υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο σε αυτό ", δήλωσε ο Μητροπολίτης Νικολόζ.

Η Ιερά Σύνοδος της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας συζήτησε την επιστολή του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στη νέα εκκλησία της Ουκρανίας, ανέφερε.

"Η επίσημη επιστολή περιέχει μια πολύ επικίνδυνη φράση σύμφωνα με την οποία το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να παρεμβαίνει στις υποθέσεις οποιασδήποτε τοπικής Εκκλησίας. Αυτό είναι απαράδεκτο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλές προκλήσεις στο μέλλον", δήλωσε ο μητροπολίτης, επισημαίνοντας αυτό που πολλάκις το ΠΕΝΤΑΠΣΟΤΑΓΜΑ έχει αναφέρει δηλαδή ότι το είδος της κατάστασης που σχετίζεται με τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία μπορεί να συμβεί με την αυτοανακηρυχθείσα Εκκλησία της Αμπχαζίας στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ