Κόσμος

Aκάρ: «Ετοιμάζουμε εισβολή, θα σφάξουμε Κούρδους» - Σε πολεμική ετοιμότητα ο Συριακός στρατός: «Θα σας ισοπεδώσουμε»

Στρατιωτική εισβολή σε συριακό έδαφος ανατολικά του Ευφράτη ετοιμάζονται να υλοποιήσουν οι νέο-οθωμανοί, επικαλούμενοι δικά τους ανιστόρητα μυθεύματα περί δήθεν απειλής τουρκικών συνόρων, αγνοώντας ΗΠΑ-Ρωσία και διεθνή κοινότητα, ενώ η Ουάσιγκτον την ίδια στιγμή αποσύρει τις δυνάμεις της.

Αυτοί ήταν πάντα οι Τούρκοι και δεν έχουν αλλάξει καθόλου εδώ και αιώνες, πράγμα που μας κτυπά «κώδωνα» κινδύνου σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.    

Πληροφορίες όμως από την Συρία φέρουν τις συριακές τεθωρακισμένες δυνάμεις να έχουν τεθεί ήδη σε ύψιστη ετοιμότητα για να αποκρούσουν την πιθανή τουρκική εισβολή μαζί με τους Κούρδους.

Μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις επιπέδου Ταξιαρχίας του Συριακού στρατού, βρίσκονται  τα περίχωρα της Μanbij και επιπλέον εκατοντάδες Σύροι επίλεκτοι στρατιώτες είναι  στην πόλη Tabqa.

Ο Αραβικός Στρατός της Συρίας (όπως είναι το κανονικό όνομα του), σκοπεύει να αναχαιτίσει την εισβολή  της Τουρκίας να επεκταθεί βαθιά στην κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη, σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή στο Al-Masdar News .

Σύμφωνα με ίδια την πηγή, η Συριακή κυβέρνηση έχει έλθει σε συμφωνία με τους Κούρδους οι οποίοι θα ετοιμάσουν μαζί με τους Σύρους ¨καυτή υποδοχή" στους ανυποψίαστους Τούρκους στρατιώτες στη βόρεια και ανατολική Συρία η οποία θα τους μείνει εξέχαστη.

Το μήνυμα της Δαμασκού είναι ένα: ¨Θα ισοπεδώσουμε τους Τούρκους!"

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΚΑΡ

Ο γνωστός λαλίστατος Τούρκος υπουργός άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, βρέθηκε σήμερα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μαζί με τον Α/ΓΕΕΔ στρατηγό Γιάσερ Γκιλέρ και τον Α/ΓΕΣ στρατηγό  Ümit Dündar,  για να επιθεωρήσουν τις τουρκικές μονάδες που «φουλάρουν τις μηχανές τους» κατά του συριακού εδάφους…ίσως και τις επόμενες ώρες, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσημα την απόσυρση των δυνάμεων τους.

Ο Ακάρ μεταξύ άλλων δήλωσε, ότι όλοι οι προγραμματισμοί έχουν ολοκληρωθεί, και οι προετοιμασίες συνεχίζονται για επίθεση στα ανατολικά του Ευφράτη και την Ιεράπολη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "όταν έρθει ο χρόνος και ο τόπος, όλοι οι τρομοκράτες θα θαφτούν στις τάφρους που έσκαψαν. Ο μόνος στόχος μας είναι οι τρομοκράτες. Όποιος είναι λογικός γνωρίζει ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους αδελφούς μας Κούρδους»,.!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΛΤΟΝ

Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας Τζον Μπόλτον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενων συνομιλιών με τη Ρωσία στο ζήτημα της παροχής εγγυήσεων για την ασφάλεια των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, δήλωσε σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Χιού Χιούιτ, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του.

«Οι Κούρδοι βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ο πρόεδρος (ο Ντοναλντ Τραμπ) αφού μίλησε με τον πρόεδρο (της Τουρκίας) Ερντογάν, σκέφτεται ότι οι Κούρδοι ήσαν δικοί μας σύμμαχοι και πρέπει να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα υποφέρουν. Γι αυτό ακριβώς το θέμα διεξάγουμε συνομιλίες με την Τουρκία. Θα μιλήσουμε και με την Ρωσία για το θέμα αυτό, εάν είναι αναγκαίο» δήλωσε ο Τζόν Μπόλτον όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την δήλωση της Ρωσίας, ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος των Κούρδων με την Δαμασκό. «Και φυσικά στην Ρωσία θα άρεσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» είπε ο Μπόλτον, υπονοώντας τον έλεγχο που θέλει να έχει η Δαμασκός στις περιοχές των Κούρδων.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΖΑΧΑΡΟΒΑ

Σήμερα η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η αποκατάσταση του ελέγχου των εδαφών που κατοικούνται από Κούρδους από την κυβέρνηση της Συρίας, θα ενισχύσει την ασφάλεια των γειτονικών χωρών, επισημαίνοντας την σημασία του διαλόγου των Κούρδων με την Δαμασκό.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

Από χθες το βράδυ φάλαγγες με τουρκικά  τεθωρακισμένα οχήματα μετακινούνται στην επαρχία Kirikhan στο Hatay. Πολλοί θεωρούν ότι από εκείνο το σημείο θα ξεκινήσει η τουρκική  στρατιωτική εισβολή εναντίον της Β.Συρίας.

Στο διπλωματικό τομέα τώρα, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν παρουσίασαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες στους Τούρκους ομολόγους τους σχετικά με τα σχέδια της Ουάσινγκτον να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη βόρεια Συρία κατά τη διάρκεια επίσκεψης του συμβούλου  Εθνικής Ασφάλειας Τζων Μπόλτον στην Άγκυρα την Τρίτη.

NON-PAPER ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Η αμερικανική αντιπροσωπεία όμως παρέδωσε ένα ««Non-paper» στον Ερντογάν που αναφέρει τις θέσεις των ΗΠΑ σε  θέματα που είναι ανοικτά για συζήτηση σχετικά με την Συρία.

Το έγγραφο πέντε σημείων πρότεινε λύση με διαπραγμάτευση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας σχετικά με την ασφάλεια του YPG, της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής, την οποία η Άγκυρα κατηγορεί για συνδέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Επαναλαμβάνει επίσης ότι η απόσυρση των ΗΠΑ ήταν "προγραμματισμένη  και ομαλή, «αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν παρουσίασαν επιχειρησιακές πληροφορίες ούτε συζήτησαν χρονοδιάγραμμα  απόσυρσης», δήλωσε  Τούρκος αξιωματούχος , υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας λόγω κυβερνητικού πρωτοκόλλου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε οποιαδήποτε κακομεταχείριση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και ειδικά των Κούρδων που πολέμησαν με τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν  ότι επιθυμούν μια λύση με διαπραγματεύσεις για τις ανησυχίες της Τουρκίας όσον αφορά την ασφάλεια των Κούρδων του YPG.

Αυτό όμως που επιδιώκουν οι ΗΠΑ  πρωτίστως και το οποίο κατέστησαν σαφές, αφορά  την αποχώρηση της Χεζμπολάχ και των Ιρανών από τη Συρία ενώ αναζητούν και πολιτική λύση στη χώρα, κάτι στο  οποίο δεν απάντησαν οι Τούρκοι.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ, είχε έντονη στρατιωτική υποστήριξη από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων του Σώματος των Φρουρών και των μαχητών της Χεζμπολάχ που υποστηρίχθηκαν από το Ιράν, κατά τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου στη χώρα.

"Οι ΗΠΑ δεν αποσύρονται από τη βάση al-Tanf αυτή τη στιγμή", ανέφερε  αξιωματούχος, αναφερόμενος στο μοναδικό αμερικανικό στρατιωτικό χώρο στη νότια Συρία που σήμερα αποτελεί καταφύγιο για τους Κούρδους.

Η βάση, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Ιράκ και της Ιορδανίας,  θεωρείται ως σημείο κλειδί κατά του Άσαντ και του Ιράν στην περιοχή.

Η ουσία όμως από όλο αυτό το αλαλούμ είναι ότι ο Ερντογάν «οσφρίστηκε αδυναμία συγκέντρωσης» στην Ουάσιγκτον λόγω του γνωστού ζητήματος του αμερικανικού προϋπολογισμού ( τείχος στα σύνορα με το Μεξικό) και ετοιμάζεται να κινηθεί αυτόνομα στην Συρία, αγνοώντας παράλληλα και τον Πούτιν,  τον οποίο θεωρεί ότι  ευχαρίστησε προσωρινά μη αποδεχόμενος τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot.

Η συνέχεια θα είναι πραγματικά άγνωστη προς το παρόν, ειδικά όταν στην μάχη κατά των τουρκικών δυνάμεων λάβουν μέρος και οι συριακές  κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες αποτελούνται από «μπαρουτοκαπνισμένους» στρατιώτες που «μάτωσαν» στην κυριολεξία τόσα χρόνια , αλλά νίκησαν πολλές φορές τις δυνάμεις του ISIS, κάτι που οι Τούρκοι δεν πέτυχαν πριν ένα χρόνο.

 

https://twitter.com/Ozkok_/status/1083455261837271040

 

https://twitter.com/eha_news/status/1083673001239953409

https://twitter.com/eha_news/status/1083672758922424325

 

https://youtu.be/rETIGaMvLzY?t=33

https://youtu.be/A3ZrKf3wAAI?t=1

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ