Πολιτική

4 χρόνια σαν σήμερα ξεκινούσε η στενή σχέση Τσίπρα-Ιερώνυμου και ήρθε η ώρα να κάνουμε ταμείο

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Πριν από 4 χρόνια σαν σήμερα “προσκύνησε” και την Εκκλησία ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός. Μόνο που για εκείνο το “προσκύνημα” σήμερα ανοίγουμε το “παγκάρι” να δούμε τι άφησε...

Μπορεί να μην έχει βαπτίσει το παιδί του, μπορεί να διστάζει να ασπαστεί τον Σταυρό σε κάθε αγιασμό, μπορεί σε θεωρητικό επίπεδο να ασπάζεται μαρξιστικές θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες “η θρησκεία είναι το όπιο των λαών” αλλά παρόλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας είχε βρει τη φόρμουλα.

Με έναν μοναδικό δικό του τρόπο είχε εξ΄αρχής διαχωρίσει την Εκκλησία από τη Θρησκεία και την αντιμετωπίζει ως κοινωνικό οργανισμό. Πως λοιπόν να μην προχωρήσει και στο διαχωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας με εξίσου έναν μοναδικό δικό του τρόπο;

Όταν ήταν αντιπολίτευση, πριν από 4 χρόνια σαν σήμερα δηλαδή, η φόρμουλα υπαγόρευε πορεία στην οδό της διαρκούς προσέγγισης. Μια οδός που είχε περάσει από φιλο-εκκλησιαστικές δηλώσεις για την “ιερή” περιουσία, συνοδοιπορία στο φιλανθρωπικό έργο , επισκέψεις από το Άγιο Όρος μέχρι το Βατικανό και γενικά ό,τι δύναται να αποβεί αποτελεσματικό στην προσπάθεια εναγκαλισμού με την διοικούσα Ελλαδική Εκκλησία. Και λέμε με την διοικούσα επειδή μπορεί ο κ. Τσίπρας να τα έχει βρει με τους μεγαλοκλαρούχους της Εκκλησίας , αλλά ο λαός δεν πείσθηκε ποτέ από διαφόρου είδους θεαματικές κινήσεις.

Σαν κι αυτή που έλαβε χώρα σαν σήμερα προ τετραετίας... Διπλή κι όλας.... Το πρωί η ΜΚΟ της Εκκλησίας “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπό την αιγίδα μεταξύ άλλων και του συριζικού ραδιοφωνικού σταθμού “Στο Κόκκινο” παρέδωσαν ανθρωπιστική βοήθεια για τους 100.000 πρόσφυγες του Κομπάνι.

Το μεσημέρι Τσίπρας και Ιερώνυμος βρέθηκαν μαζί στο στο «Δημήτρειο» Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Οργανισμού «Αποστολή».

Μετά αναρωτιόμαστε πως ο κ. Δήμτσας έγινε διοικητής του Αγίου Όρους;

Ήταν Δεκέμβριος 2014 και σε έναν μήνα είχαμε εκλογές! Όταν αυτές οι συναντήσεις λοιπόν έρχονται σε μια τόσο λεπτή συγκυρία στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας είναι εύκολα παρεξηγήσιμες! Ιδιαιτέρως όταν συνοδεύονται από διαφόρων τύπων φιλοφρονήσεις και αβάντες. Στο “Δημήτρειο” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήρε την συνεισφορά της Εκκλησίας και την προσφορά της σε ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκευτικών αντιλήψεων ή καταγωγής, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος εντόπισε τα αιτία της κρίσης στο “αδιέξοδο πρόγραμμα” που ακολούθησε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, στοιχιζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ με την ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αν για τον κ. Τσίπρα ήταν σαφής ο διακαής πόθος εναγκαλισμού με την Εκκλησία, αξιοπερίεργη ήταν η στάση του κ. Ιερωνύμου.

Σήμερα το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει. Σε ό,τι κι αν πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (μάθημα Θρησκευτικών, σύμφωνο συμβίωσης, αλλαγή φύλου κλπ) η διοικούσα Εκκλησία ήταν προκλητικά απούσα, αν όχι συνένοχη.

Σήμερα οι δύο άνδρες πάνε για το φινάλε του κακοσκηνοθετημένου αυτού έργου με την πρόταση των 15 σημείων που θέλουν να περάσουν για το διαχωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας.

Ο κ. Ιερώνυμος στην εισήγησή του στην τελευταία συνεδρίαση της ΔΙΣ δήλωσε σίγουρος πριν προτείνει τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής πως η Ιεραρχία θα δώσει το πράσινο φως για όσα η Επιτροπή ετοιμάσει και πως έτσι η Εκκλησία γίνεται “υπηρέτης και διάκονος του θελήματος του λαού”.

Αυτά και εις άλλα με υγεία....Και καλές γιορτές!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ