Εκκλησία

Υπέρ Τσίπρα κατά Φαναρίου η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου για τις σχέσεις Κράτους-Πολιτείας - Τι όρισε ως εκκλησιαστική περιουσία

Καρφιά για το Φανάρι και διευκρινίσεις για την πρόταση που εισήγαγαν από κοινού με τον πρωθυπουργό για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας περιελάμβανε η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου στην σημερινή πρώτη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην οποία συγκοτήθηκε μεταξύ άλλων η Ειδική Επιτροπή για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας, αποτελούμενη από τα ακόλουθα Μέλη:

-Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Πρόεδρος

-Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος

-Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος

-Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

-Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

-Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής, Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος

-Ελλογιμώτατος κ. Βασίλειος Κονδύλης, Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

-Εντιμότατος κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από την αρχή της εισηγήσεώς του ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως από το 2005 η Ελληνική Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με συνεργάτη μεταξύ άλλων και τον κ. Γιάννη Κτιστάκη νομικό σύμβουλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου επιχείρησε να φέρει στο τραπέζι πρόταση νόμου για το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Η αναφορά στον νομικό σύμβουλο του Πατριαρχείου κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να είναι μιας και το Φανάρι σήμερα διαμαρτύρεται για την πρόταση Αρχιεπισκόπου-πρωθυπουργου....

Στη συνέχεια αποκαλεί μυθεύματα όσα επικαλείται η ως άνω προαναφερθείσα πρωτοβουλία πρότασης νόμου και σημειώνει πως διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό πως η ιστορία αυτής της χώρας δεν αρχιζει στις 01-01-1945, όπως αναφέρεται εκει, αλλά το 1821!

Μύθο χαρακτηρίζει και τα περί “αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας” και αντιπαρέρχεται όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο μιλώντας για περιουσία που μοιάζει με κάρβουνο που δεν δίνει βέβαια καρπό. Χαρακτήρισε δε “καταληστευμένη από την Πολιτεία” την εκκλησιαστική περιουσία.

Αποκάλυψε πως στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα τον Οκτώβριο στην Αρχιεπισκοπή ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως το Κράτος κατέλαβε εκκλησιαστική περιουσία χωρίς να καταβάλει μέχρι σήμερα το οφειλόμενο αντίτιμο και στη συνέχεια του πρότεινε σε γενικές γραμμές όσα η πρόταση συμφωνίας που παρουσίασαν οι δυο τους περιελάμβανε.

Στη συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος είπε πως ενημέρωσε την ΔΙΣ, κόντρα σε όσους μιλούσαν για μυστικές συνομιλίες. Με την μόνη διαφορά πως η ενημέρωση της ΔΙΣ έγινε τον Νοέμβριο ενώ η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα μεσούσης της συνεδρίασης της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου!!!

Στην ΔΙΣ του Νοεμβρίου τέθηκαν 3 όροι. Ό,τι συμφωνηθεί να περάσει από την Ιεραρχία, να ενημερωθούν και να συναινέσουν οι κληρικοί και μετά από αυτά να συσταθεί αρμόδια επιτροπή.

Όρισε δε ως εκκλησιαστική περιουσία όση αναφέρεται στην Δ' Εθνοσυνέλευση του Άργους το 1829 και όση απαλλοτρίωσε το κράτος την περίοδο 1920-1935.

Στη συνέχεια και πριν προτείνει τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασε την άποψη πως η Ιεραρχία θα δώσει το πράσινο φως για όσα η Επιτροπή ετοιμάσει και πως έτσι η Εκκλησία γίνεται “υπηρέτης και διάκονος του θελήματος του λαού”.

Τέλος παρουσίασε τις προτάσεις του για τα μέλη όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να έχει την δυνατότητα να προσκαλεί Αρχιερείς και επιστήμονες (κληρικούς και λαϊκούς), οι οποίοι κατέχουν ειδικές γνώσεις επί των προς συζήτηση θεμάτων.

Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση εδώ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...