Κόσμος

Ώρα μηδέν για τη «μητέρα των μαχών» - Ορκίζονται εκδίκηση οι Κούρδοι της Συρίας: «Θα εξαφανίσουμε τους Τούρκους» - Έξαλλος ο Τραμπ με Ερντογάν

Πραγματική «κόλαση» έχει προκαλέσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στην Συρία με την τουρκική επίθεση την οποία ουσιαστικά ξεκίνησε χθες με πυρά πυροβολικού εντός συριακού εδάφους κατά των Κούρδων, απειλώντας παράλληλα τις ΗΠΑ για την πόλη της Ιεράπολης.

Οι κουρδικές δυνάμεις όμως έχουν συγκεντρώσει 15.000 παραστρατιωτικές δυνάμεις και δηλώνουν αποφασισμένες όχι απλά να απαντήσουν στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά να μεταφέρουν και τον πόλεμο στην ίδια την Τουρκία μετατρέποντας την ζωή των Τούρκων πολιτών σε μαρτύριο αφού κανένας δεν θα είναι ασφαλής.

Έχουμε όμως συνεχείς μετακινήσεις δυνάμεων του τουρκικού στρατού στα σύνορα με τους Κούρδους της Συρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτο χρόνο η τουρκική επίθεση θα περιλαμβάνει βομβαρδισμούς από το τουρκικό πυροβολικό και την πολεμική αεροπορία σε 150 επιλεγμένα σημεία.

Οι διάσπαρτες δυνάμεις των ΗΠΑ και οι βάσεις τους στην περιοχή έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό ενώ στις ετοιμασίες συμπεριλαμβάνεται και το αεροπλανοφόρο USS STENIS μαζί με τα αεροσκάφη του σε ένα σκηνικό που μυρίζει "μπαρούτι".

EΞΩ ΦΡΕΝΩΝ Ο ΤΡΑΜΠ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΤΝΟΓΑΝ

Έξω φρενών, παρουσιάζουν διπλωματικές πηγές, τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ με την απόφαση της Τουρκίας να επιτεθεί εναντίον των Κούρδων της Συρίας. Η αμερικανική οργή εκφράστηκε κατά τη συνομιλία του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, που έγινε σήμερα με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου.

Στόχος του τηλεφωνήματος ήταν η αποτροπή της τουρκικής επίθεσης εναντίον των μαχητών του YPG που αποτελούν συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι εάν η Τουρκία επιτεθεί θα κινδυνεύουν ζωές Αμερικανών στρατιωτών και θα εκτροχιαστούν οι επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

Αμερικανός αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους είπε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ προέτρεψε τον Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει την απόφαση του για την επιχείρηση εναντίον των Κούρδων. Από την ενημέρωση του αξιωματούχου δεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Τούρκος πρόεδρος άλλαξε απόφαση ή εάν επιτεύχθηκε συμφωνία για να συζητήσουν το γενικότερο θέμα της Βόρειας Συρίας.

Σημειώνουμε ότι χθες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλου Γκαβουσόγλου και ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Ντάνφορντ με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιάσαρ Γκουλέρ, τον αρχηγό του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους συνομιλητές τους ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν επιτεθούν εναντίον των Κούρδων.

https://twitter.com/Sigmalivecom/status/1073506951038992385

Σύμφωνα με τον συριακό τύπο τώρα, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε στην επαρχία Χαλεπίου, όπως ανακοίνωσε και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ένας από τους στρατιώτες του σκοτώθηκε από τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην περιοχή Afrin του βορειοδυτικού Χαλεπίου.

Επίσης και ο συριακός στρατός έχει  τεθεί σε πολεμική  επιφυλακή από χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή, ο Συριακός Αραβικός Στρατός διατάχθηκε να προελάσει προς τα εμπρός προς την πόλη Tal Rifa'at, αφού ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε βολές όπλων καμπύλης τροχιάς (πυροβολικό, όλμοι) στην πόλη.

https://twitter.com/eha_news/status/1073504822832349185

https://twitter.com/eha_news/status/1073497690351300609

Το αποτέλεσμα των τουρκικών βλημάτων δεν είναι ακόμη γνωστό αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, από ανταποκρίσεις δημοσιογράφων στο Tal Rifa'at, φαίνεται ότι ένα βλήμα πυροβολικού έπληξε θέση του Συριακού Στρατού προκαλώντας οργή στην Δαμασκό που είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τους Τούρκους που εισχωρούν όλο και πιο βαθιά στο συριακό έδαφος.

Η σημερινή επίθεση των τουρκικών δυνάμεων σηματοδότησε το πρώτο περιστατικό εμπλοκής Τούρκων και Σύρων, από τη σύναψη της συμφωνίας του Σότσι, η οποία ανέφερε ότι ο τουρκικός στρατός και ο Συριακός Στρατός "δεν θα έρθουν σε σύγκρουση στη βόρεια Συρία".

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα τρομερό κλίμα ενώ ο Ερντογάν δήλωσε ότι «οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπουν στην πόλη στο Μανμπίτζ της Συρίας, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποσύρουν τις δυνάμεις του ΥPG από την περιοχή», ενώπιον του Δικαστικού Συνεδρίου της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί στο Βόρειο Ιράκ αποτελούν μέρος της μεγάλης κλίμακας επιχείρησης ενάντια στο PKK και το PYD, που θα συμπεριλαμβάνει και επιθέσεις στη Βορειοανατολική Συρία σύντομα και ζήτησε από τις ΗΠΑ να καταστρέψουν τις «τρομοκρατικές ομάδες» ή αλλιώς θα το φροντίσει η Τουρκία.

Οι Τούρκοι όμως φαίνεται ότι εκτός όλων των άλλων, έχουν βάλει στο στόχαστρο ειδικά τους Χριστιανούς Σύρους σύμφωνα με κουρδικό ΜΜΕ και αυτό δίνει χαρακτήρα θρησκευτικού πογκρόμ στην επίθεση τους.

«Οι απειλές της Τουρκίας για εισβολή ανατολικά του Ευφράτη αποτελούν κίνδυνο για την ύπαρξη χριστιανών στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Συρίας», δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής επικεφαλής του συριακού χριστιανικού κόμματος.

«Δεν θεωρούμε ότι αυτές οι [Τουρκικές] απειλές είναι  μόνο κατά των Κούρδων. Πρόκειται για απειλές  εναντίον του δημοκρατικού σχεδίου να ζουν ειρηνικά όλοι οι άνθρωποι  ανατολικά του Ευφράτη, συμπεριλαμβανομένων και των χριστιανών», δήλωσε στο Kurdistan 24 ο Σανχαρίμ Μπαρσούμ, αναπληρωτής επικεφαλής του Συριακού Κόμματος της Συρίας.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής δήλωσε ότι οι πρόσφατες απειλές από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δημιούργησαν φόβο στους χριστιανούς» στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Την Πέμπτη, το Συριακό Κόμμα της Συρίας κάλεσε τον αμερικανικό συνασπισμό να θέσει τέρμα στις τουρκικές απειλές και να αποτρέψει τυχόν καταστροφικές συνέπειες.

«Φοβόμαστε ότι θα γίνουμε θύματα νέων πολέμων που ξεκίνησε ο Ερντογάν», δήλωσε ο Μπαρσούμ. «Ο στόχος του Ερντογάν είναι να υλοποιήσει το ριζοσπαστικό του έργο, που θα αντικαταστήσει το δημοκρατικό σχέδιο στην περιοχή».

Ο κ. Μπαρσούμ υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Αφρίν, απελάθηκαν εκατοντάδες Χριστιανοί Κούρδοι.

«Στην Αφρίν, η τουρκική διοίκηση έκλεισε τρεις εκκλησίες και όλοι οι άνθρωποι εκδιώχθηκαν. Η Τουρκία και ο FSA [Ελεύθερος Συριακός Στρατός] κατέστρεψαν αυτές τις χριστιανικές εκκλησίες και ανάγκασαν τους Χριστιανούς να φύγουν», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Μπαρσούμ, ο συριακός λαός στη βόρεια Συρία προσπάθησε να δημιουργήσει μια διοίκηση που να υποστηρίζει και να αναγνωρίζει όλες τις κύριες θρησκείες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ, του Γιαζιντισμού και του Χριστιανισμού.

«Η Τουρκία διαδραμάτισε αρνητικό ρόλο εναντίον όλων των λαών της Συρίας, υποστηρίζοντας από την αρχή της συριακής επανάστασης τους ισλαμιστές και τους ριζοσπάστες ισλαμιστές», ανέφερε ο Μπαρσούμ.

Για όσους δεν κατανόησαν ο Ερντογάν δεν εισβάλει στην Β.Συρία μόνο για να προστατευτεί δήθεν από τους Σύρους Κούρδους, αλλά για να μετακινήσει τους χριστιανούς της περιοχής και να εισάγει τουρκική διοίκηση με στόχο την προσάρτηση της ενόψει του σχεδίου αναβίωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.  

https://twitter.com/Ozkok_/status/1073267982380470272

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ