Εκκλησία

Τρέμουν στο Μαξίμου τα «ιερά» κηρύγματα των εορτών

Παρόλο που Αρχιεπίσκοπος και πρωθυπουργος τα έχουν βρει, στο Μαξίμου αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως η Εκκλησία δεν είναι ενός ανδρός αρχή. Για το λόγο αυτό αναμένουν με προβληματισμό και ανησυχία τα “ιερά” κηρύγματα των εορτών, ειδικά στην παρούσα φάση που η απόπειρα επιβολής της συμφωνίας των 15 σημείων Τσίπρα-Ιερώνυμου έχει προκαλέσει κύματα αντιδράσεων από Μητροπολίτες και απλούς κληρικούς.

Ούτως ή άλλως ουκ ολίοι εκ των Ιεραρχών δεν χάνουν ευκαιρία να ξιφουλκούν με κάθε αφορμή κατά της κυβέρνησης παρά τις καλές σχέσεις Αρχιεπισκοπής-Μαξίμου.

Επίσης η Εκκλησία ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες δηλώνει ακόμη μια φορά παρούσα με το φιλανθρωπικό της έργο μοιράζοντας χιλιάδες σακούλες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ενώ στην κυβέρνηση ακόμη τρώγονται με τα ρούχα τους για το κοινωνικό μέρισμα απογοητέυοντας και εξοργίζοντας για πολλοστή φορά την κοινωνία.

Όπως και να έχει πλέον ένας μοίχειος φόβος έχει καταλάβει το επιτελείο του πρωθυπουργού σχετικά με την επερχόμενη περίοδο των εορτών. Στο Μαξίμου λοιπόν ανησυχούν πως πολλοί Ιεράρχες, αλλά και απλοί παπάδες, θα βρουν την ευκαιρία στα κηρύγματά τους μετά τη Θεία Λειτουργία για να ξεσπαθώσουν κατά της κυβέρνησης δημιουργώντας αρνητικό κλίμα. Την τρέχουσα εβδομάδα μάλιστα αναμένεται να πέσουν οι πρώτες.....«μπαλωθιές» στα Χριστουγεννιάτικα μηνύματά τους.

Οι κυβερνώντες προβληματίζονται μήπως από άμβωνος η μαχόμενη και όχι η διοικούσα Εκκλησία ξεκινήσει τον ανένδοτο κατά της κυβέρνησης. Άλλωστε οι σχέσεις Εκκλησίας-κυβέρνησης έχουν ήδη διαρραγεί πριν από την πρόταση για διαχωρισμό με αφορμή μια σειρά θεμάτων.

Επομένως αυτό που σκέφτονται στο Μαξίμου είναι μήπως αυτές τις Άγιες μέρες που ο κόσμος συρρέει στις εκκλησιές για να εορτάσει τη γέννηση του Θεανθρώπου ακούσει κηρύγματα ή μηνύματα πολιτικού περιεχομένου, τα οποία θα επηρεάσουν την ούτως ή άλλως αρνητική κρίση του.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Ιεράρχες που σηκώνουν τους τόνους με κάθε ευκαιρία. Για παράδειγμα ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος ξεσπαθώνει συχνα΄πυκνά κατά της άθεης κυβέρνησης εμμέσως ή αμέσως. Πιο ήπιος αλλά και με στοχευμένα μηνύματα ο λόγος του Μητροπολίτη Κερκύρας. Και σε αυτούς έρχονται να προστεθούν ο “παρεξηγημένος” μετά την τελευταία Ιεραρχία Μητροπολίτης Μεσσηνίας και ο εσχάτως φιλολαϊκός Μητροπολίτης Δημητριάδος που δεν χάνει ευκαιρία να διατρανώσει την στήριξή του στα δίκαια των κληρικών.

Και δεν είναι μόνο αυτοί. Ο Μητροπολίτης Κονίτσης σφυροκοπάει την κυβέρνηση για το Βορειοηπειρωτικό, οι Μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος για το Μακεδονικό, αυτοί της Κρήτης για το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, ο Αμβρόσιος με κάθε αφορμή, και ένα σωρό άλλοι που δεν κρατούν πια το στόμα τους κλειστό και χαλάνε την συνταγή του Μαξίμου που νομίζει πως με παροχές-ψίχουλα θα αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ