Μέση Ανατολή

Σύγκρουση «γιγάντων» στη Συρία - Μόσχα προς Τελ Αβίβ: «Μπορούμε να χτυπήσουμε στα βάθη του Ισραήλ»

Ευθεία απειλή από το Κρεμλίνο έλαβε χώρα κατά του Ισραήλ: «Τυχόν άλλες αεροπορικές επιθέσεις και συριακοί πύραυλοι SA-5 θα εκτοξευθούν βαθιά μέσα στο Ισραήλ. Το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ θα εξουδετερωθεί ακίνδυνα».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Υποστράτηγος Igor Konashenkov δήλωσε για την ισραηλινή επιδρομή, ότι οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν με συστήματα Pantsir, 14 από τις 16 βόμβες ακριβείας που εκτοξεύτηκαν από τα ισραηλινά αεροσκάφη, ενώ οι υπόλοιπες δύο χτύπησαν συριακή στρατιωτική αποθήκη 7 χιλιόμετρα (περίπου 4 μίλια) δυτικά της Δαμασκού, τραυματίζοντας τρεις Σύρους στρατιώτες.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι όλοι οι στόχοι έχουν πληγεί, προκαλώντας σε μερικές περιπτώσεις δευτερεύουσες εκρήξεις.

Την προειδοποίηση πάντως, από Μόσχα και Δαμασκό επιβεβαίωσε Ισραηλινός αξιωματούχος για πρώτη φορά σήμερα Πέμπτη, μετά την επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας στην Δαμασκό σε τρεις βασικές περιοχές.

Επρόκειτο για χώρους αποθήκευσης και logistics που χρησιμοποιούνται από το Ιράν για να μεταφέρει όπλα στη Χεζμπολάχ.

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές επιμένουν ότι και οι τρεις στόχοι εξουδετερώθηκαν στη Συρία από τα ισραηλινά αεροσκάφη που πέταξαν πάνω από το Λίβανο.

Δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η ισραηλινή εταιρεία ImageSat International στις 27 Δεκεμβρίου 2018 δείχνουν εγκαταστάσεις που υπέστησαν ζημίες στη Συρία, οι οποίες χρησιμοποιούνταν από το Ιράν, ενώ οι ισραηλινοί πύραυλοι είχαν ως στόχο και ιρανικό αεροσκάφος.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την ισραηλινή επίθεση, με την μία φωτογραφία που δείχνει μια μεγάλη εγκατάσταση αποθήκευσης η οποία  καταστράφηκε ολοσχερώς.

Οι φωτογραφίες, δείχνουν επίσης τα ερείπια μιας ιρανικής αποθήκης σε βάση που ανήκε στην 4η μοίρα της Συριακής αεροπορίας η οποία βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού.

Η εγκατάσταση των 900 τετραγωνικών μέτρων (8000 τετραγωνικά πόδια) φαίνεται ότι έχει εξαλειφθεί από την επίθεση.

Το Ιράν κατηγορήθηκε πολλές φορές για λαθρεμπόριο όπλων προς την Χεζμπολάχ, μια υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση.

Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας επιβεβαίωσε στο Associated Press την Τετάρτη ότι το Ισραήλ διενήργησε εναέρια επιδρομή εναντίον της Συρίας, λέγοντας ότι επλήγη σειρά ιρανών στόχων.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις είχαν επιτεθεί σε πολλούς στόχους σε τρεις κύριες θέσεις αργά την Τρίτη και νωρίς την Τετάρτη.

Η Ρωσία επέκρινε τις αεροπορικές επιδρομές, λέγοντας ότι είχαν απειλήσει πολιτικές πτήσεις. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε, ωστόσο, ότι το Ισραήλ ειδοποίησε τη Ρωσία για τις αεροπορικές επιδρομές.

Με λίγα λόγια οι Ισραηλινοί διαψεύδουν τους Ρώσους λέγοντας ότι οι στόχοι εξουδετερώθηκαν όλοι κάτι που αποτελεί όπως φαίνεται αντικείμενο τριβής ανάμεσα σε Κρεμλίνο και Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ